Svátek má Vilém

16/7 °C

Petr Bohuslav

Petr Bohuslav

Právě hraje:
PONOŽKY PANA SEMTAMŤUKA
ROZPTYLOVÁ LOUČKA

13:00 - 18:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

25. 4.

Pampeliška lékařská

Ve starších herbářích označovaná jako smetánka lékařská. I když  nejvíc vnímáme její květy, ze zdravotního hlediska by nás měla zajímat celá rostlina. Podporuje látkovou výměnu, detoxikuje, posiluje játra, ledviny, čistí pleť, odvodňuje, zlepšuje tvorbu žluči, zlepšuje zdravotní stav při cukrovce.

Využití

Z květů připravujeme sirup, med a víno. Mladé listy využíváme zasyrova jako salát - buď samotné, nebo ve směsi s jinou salátovou zeleninou (hlávkový, ledový, polníček, rajčata). Nerozvinutá poupata přidáváme do polévek nebo zeleninových pokrmů - chuťově se podobají růžičkové kapustě, nebo je nakládáme do soli a octa coby náhradu kapar. Listy a kořeny také sušíme a přidáváme do bylinných směsí, z kterých v případě potřeby vaříme močopudný odvar.

 

26.4.

Pampeliškový med

Ingredience

2 šálky čerstvých pampeliškových květů

1,5 šálku vody

1,5 šálku třtinového cukru

1 citron

Postup

Pampeliškové květy jemně omyjte studenou vodou. Následně je, společně s vodou a několika plátky citronu, vložte do hrnce a na mírném ohni je, přikryté pokličkou, vařte asi 15 minut. Poté nechte směs v hrnci vychladnout a louhovat přes noc. Druhý den směs přeceďte, přes sítko či plátýnko, do jiného hrnce. K pampeliškovému výluhu přidejte cukr a na mírném ohni vše důkladně míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté směs, za občasného míchání, vařte ještě 30 minut. Když začne směs houstnout, je med hotový. Ještě teplý med z pampelišek přelijte do připravených sklenic s víkem, které, po naplnění, ihned uzavřete. Pokud by vám med začal krystalizovat, ponořte naplněnou sklenici, na chvíli, do nádoby s teplou vodou.

 

27.4.

Pampeliškový sirup

Ingredience

1,5 šálku pampeliškových květů

3 šálky vody

2 šálky třtinového cukru nebo jiného sladidla

¼ šálku medu (volitelně)

čerstvá citronová šťáva z poloviny citronu

Postup

Pampeliškové květy omyjte a nechte je, asi hodinu, schnout na papírové či látkové utěrce. Když květy proschnou, odstraňte z jejich spodní části zelené kališní lísky, jinak bude váš sirup zbytečně nahořklý. Pampeliškové květy dejte do hrnce a zalijte je vodou. Následně vodu přiveďte k varu a květy povařte asi 1 minutu. Poté hrnce z ohně odstavte, zakryjte a nechte přes noc pampeliškové květy ve vodě louhovat. Následující den pampeliškový výluh přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Do nádoby s pampeliškovým výluhem přidejte cukr, med a citron. Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přibližně hodinu, než se množství tekutiny zredukuje asi na polovinu. Následně směs z ohně odstraňte a přelijte do připravených sklenic.

 

28.4.

Pampeliškový čaj

Pomáhá snižovat zadržování vody v těle, krevní tlak a pomáhá regulovat cukr v krvi. Navíc prospívá pleti! Navíc chutná za tepla i za studena.

Ingredience

½ šálku pampelišek

4 šálky vody

Postup

Do hrnce dejte vařit vodu a nasypte do ní pampelišky. Hrnec přiklopte a vařte 20 minut. Po této době odkryjte a pochutnejte si na skvělém čaji. Čaj můžete ozdobit čerstvou omytou pampeliškou a můžete podávat. Chcete-li se osvěžit, přidejte do čaje led. Kdo má rád sladší nápoj, může čaj z pampelišky dochutit cukrem nebo oblíbeným sladidlem. Čaj z pampelišky v bílém šálku s talířkem, zdobený čerstvými kvítky.

 

29.4.

Pampeliškové víno

Výsledkem je perlivé víno zlatavé barvy. Ale bacha - musíte být trpěliví, pokud se vám víno povede, počkáte si na první sklenku 6 týdnů a 6 měsíců. A to člověk nikdy neví, jak to dopadne - pamatuju si, jak jsme s kamarádem Arnoštem vyráběli chlebové víno, nazvali jsme to Svatogothardské zlato. Když se to vychladilo, nebylo to špatný... Tak tedy pampeliškové víno!

Ingredience

1 litr pampeliškových květů

4,5 litru vody

2 citrony

2 pomeranče

1,5 kg cukru

40 g droždí

Postup

Z květů pampelišky odstraňte většinu zelených částí, tedy především kalichy na spodní části květů. Následně pampeliškové květy spařte 2,5 l vroucí vody a nechte louhovat 1 den. Druhý den směs přeceďte a výluh nalijte do pětilitrové nádoby. Následně rozmíchejte cukr ve 2 l vroucí vody. Jakmile se cukr rozpustí, nechte roztok vychladnout a přilijte jej do nádoby s pampeliškovým výluhem. Nyní oloupejte citrony i pomeranče, nakrájejte je na plátky a společně s rozdrobeným droždím vše přidejte do nádoby s pampeliškovým výluhem. Následně tuto nádobu zakryjte potravinovou fólií, do které udělejte, pomocí jehly, několik otvorů, aby mohl dovnitř pronikat vzduch. Nádobu umístěte na 6 týdnů na světlo, k oknu a nechte kvasit. Až kousky citrusů klesnou na dno nádoby, přelijte víno do připravených lahví. Lahve následně uzavřete a uskladněte na dobu alespoň 6 měsíců, lépe ale dvou let, do chladu a temna.

 

2.5.

Kopřiva dvoudomá

je další zásobárnou tělu prospívajících látek, a to jak vnitřně, tak i zevně. Kopřiva má pozitivní vliv na látkovou výměnu (ledviny, játra, žlučník). Uvádí se, že čistí krev, snižuje krevní tlak, snižuje hladinu cukru, napomáhá krvetvorbě, detoxikuje. Lze ji užívat i při nemocech z nachlazení. Odvar z kopřiv prospívá pokožce hlavy a vlasům. Kopřivu sušíme i používáme jako kuchyňskou zeleninu. Kopřiva je levnou a hojně se vyskytující se surovinou. U nás je nejčastěji roste kopřiva dvoudomá a kopřiva žahavka. Zatímco zahradníci se kopřiv zbavují, hospodyňky z nich připravují řadu pochoutek. Kopřivu lze zpracovat od kořene až k listům a využívá se k detoxikaci. Celá rostlina je pokryta žahavými chloupky, které při styku s pokožkou vyvolávají intenzivní pocit pálení. Právě toto požahání pokožky pomáhá podle babských rad proti revmatickým onemocněním.

Rady při sběru

Nejčastěji naleznete kopřivy v oblastech potoků, polí, zahrad i pastvin. Zpracovávejte nejlépe čerstvé, jen omyté kopřivy. Dávejte ale pozor na místa, kde je trháte. Rostliny, které rostou podél rušných cest nebo v místech, která jsou často chemicky ošetřovaná, raději nesbírejte! Kopřiva lze podle vzhledu zaměnit za hluchavku - její listy však při sběru nepálí.

Využití v kuchyni

Nejrůznější nádivky a polévky. Dále je možno kopřivy využít do placek, bramboráků, k masům nebo do omáček. Dá se zpracovat klasicky jako špenát.

 

3.5.

Grilovaná kukuřice

Ingredience

Svazek pažitky a svazek tymiánu, asi 200 g anglické slaniny, svazek majoránky, kukuřice - cca 2 kousky na osobu (pokud to bude jen předkrm)mletý pepř, sůl, máslo

Postup

Kukuřičné klasy očistíme a povaříme v osolené vodě asi 5 minut, poté je necháme okapat. Čerstvou pažitku, petrželku, tymián a majoránku omyjeme. Vždy 1 - 2 plátky slaniny obložíme bylinkami a pevně jimi kukuřice ovineme. Připevníme párátkem, potřeme máslem, osolíme, opepříme a položíme na gril. Kukuřice se slaninou a bylinkami grilujeme asi 10 minut, až je vše krásně zlatavé.

 

4.5.

Veselá stehna

Naše slánská kapela VW měla kdysi kankánovou taneční skupinu Veselá stehna. Dneska už to můžu říct - když jsme pořádali tehdy ve Třtici Tanec na mlatě, tak VB jezdila po okrese a strhávala plakáty, které jsem tajně vytiskl v jedné maloofsetové tiskárně. Tak na kankán pro vás recept nemám. dnes je to s jinou pointou, respektive s polentou. Mám pro vás jednoduchý a hlavně rychlý recept na   uzená stehna s kukuřičnou kaší. A určitě po nich nebudete smutní...

Na kaši budete potřebovat instantní kukuřičné vločky, potom ta uzená stehna, červenou cibuli a libovolný tvrdý sýr. Vynikající je italský ovčí - Pecorino. A oříšek másla do kaše. Nebo stačí koupit si hotovou polentu.

Příprava není složitá - ke stehnům nakrájíte na velká kolečka červenou cibuli a šoupnete to do trouby pěkně ohřát, dodělat a opéct. Kukuřičné vločky smícháte s vodou - nebo případně s mlékem v poměru podle návodu. Povaříte to - taky podle návodu, hotovou polentu stačí ohřát, případně trochu rozředit mlékem. Potom do toho nastrouháte sýr, rozmícháte a necháte dalších 5 minut pod pokličkou odstavené z plotny. Pak kaši ještě rozmícháte s rozehřátým sýrem, lehce dosolíte a dáte ještě kousek máslíčka pro chuť a na zjemnění.

 

5.5.

Jarní francouzská kuřátka

Ingredience

4 lžíce másla, 1 lžíce čerstvé petrželky, 1 svazek jarní cibulky s natí, 100 g anglické slaniny, 1 lžička citronové štávy, 3 stroužky česneku, 1/4 lžičky sušeného tymiánu, 50 ml bílého sladkého vína + zbytek pro kuchaře, mini kuře - co kus to jeden strávník, sůl, mletý černý pepř, olej, vývar

Postup

Před vlastním pečením kuřat je nejdříve opracujeme následujícím způsobem. Francouzská kuřátka očistíme a zbavíme posledních článků křídel a pomocí dlouhého nože, který vložíme do dutiny břišní, odřízneme z obou stran páteř kuřete. Na hrudníku v horní části odstraníme kůstku ve tvaru "V" a tím můžeme celé kuřátko rozložit na plocho. Pomocí jehel křídla připevníme k hrudníku a stehýnka upevníme do otvoru kůže, který vytvoříme v dolní části hrudníku. Kuřata ze všech stran osolíme a opepříme. Takto připravená kuřata a odřezky opečeme na oleji kůží dolů dozlatova a přendáme do pekáče (kůží nahoru). Na výpeku pak necháme zesklovatět slaninu, přidáme máslo, na plátky nakrájený česnek a tymián. Jakmile se směs rozvoní, vše nalijeme na kuřata, která obložíme očištěnou jarní cibulí, podlijeme vínem a vývarem a pečeme zakryté v předehřáté troubě při 180 °C doměkka. Během pečení kuřátka přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Asi 10 minut před koncem pečení, kuřata odkryjeme, do vypečené šťávy vmícháme jemně nasekanou petrželku a citronovou šťávu a při teplotě 200 °C dopečeme dozlatova. Jako příloha se hodí brambory, nebo jen tak bez.

 

6.5.

Francouzské kuře na cibuli

Ingredience

kuřecí prsa nebo stehna 500 g, 3 lžíce másla

cibule pokrájená na půlkolečka 900 g, česnek, pokrájený 2 stroužky

čerstvý tymián, pokrájený 1 lžička, 2 lžíce mouky

hovězí nebo kuřecí vývar - 2 hrnky, olivový olej - 1 lžíce

sůl, pepř, balzamikový ocet 1- lžíce, dijónská hořčice -2 lžíce

nastrouhaný sýr Gruyère- 1 hrnek

Postup

Ve větší pánvi rozpusťte máslo na středním plameni, přidejte cibuli a pár minut restujte. Cibule trochu změkne, následně plamen snižte a restujte cca 1 hodinu do zlatohněda (ano, je to hodně, ale tento recept je postaven na francouzské cibulačce - i v jejím případě se cibule restuje minimálně hodinu). Pokud se vám cibule připeče, maličko ji polijte vodou nebo vývarem - takto se odlepí. Přidejte česnek, tymián, mouku a za stálého míchání restujte další minutu.

Přilijte polovinu vývaru, promíchejte, zvyšte plamen a přiveďte k varu. Poté lehce snižte teplotu a nechejte slabě probublávat asi  5 minut - poté sundejte z plotny. Mezitím rozehřejte další pánev na středně vysokém plameni a přilijte olej. Kuře okořeňte solí  a pepřem, vložte do pánve a všechny kousky zatáhněte z obou stran (cca 2-4 minuty z každé strany). Dejte na talíř. Zbylý vývar vlijte do pánve po kuřeti, přidejte balzamikový ocet, hořčici a přiveďte k varu. Snižte teplotu a zredukujte na polovinu (stačit by mělo cca 5 minut). Připravenou cibuli přendejte do pekáčku nebo pánve, kterou můžete dát do trouby, poklaďte kuřetem a zalijte zredukovanou šťávou z pánve. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut. Jakmile bude maso hotové, posypejte sýrem  a dejte zapéct do trouby na 2-4 minuty. A můžete podávat!

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 210 323 333