Svátek má Blanka

-2/-3 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

18.9.

Babí léto

Kdy vlastně začíná babí léto? Podnebný fenomén vlastní klimatu celé severní polokoule. V kalendáři se pro něj nedají vyznačit přesné termíny, spíš „průměr" za dlouhá léta. Obvykle nastupuje na konci září a přetrvává do začátku října. Kronikami a záznamy dlouhodobých měření vybavení meteorologové pak kladou jeho počátek k 21. září a konec ke 2. říjnu. Úplné spolehnutí na to není. Může být nezřetelné, trvat dny, nebo celé týdny. Rekordem z roku 1959 je v našich podmínkách sedmitýdenní babí léto.

Podstatná pro existenci babího léta je tlaková výše nad střední a jihovýchodní Evropou. Ta k nám přináší jasné sluneční dny, a nadprůměrně vyšší teploty. A také jasnější oblohu bez mraků, za poklidného povětří. Někdy se o něm u nás hovoří jako o svatováclavském létě, ale termín „babí" je zažitý napříč celou střední a východní Evropou.

Babí léto je ideální období ke sklízení letní úrody, k sázení jarních cibulovin, květin i zeleniny, či k zazimování choulostivějších bylinek. Dozrávají poslední cukety a také rajčata. Sbírat můžete bylinky a semínka na příští rok. Sem tam vytrhněte plevel a připravujte zahradu na zazimování.

 

19.9.

Babí léto na zahradě

Pravidelně sklízejte a úrodu zužitkujte v kuchyni. Rajčata a papriky můžete zavařit nebo je jednoduše zmrazit. Stačí je omýt, papriky rozříznout napůl, zbavit jadýrek, vložit do sáčků a do mrazáku. Malá rajčátka můžete zamrazovat celá, větší rozpůlit. Takto uchovanou zeleninu můžete použít do leča nebo do omáček.

Pokud si chcete vypěstovat čerstvou zeleninu na zimu, září je ten pravý měsíc, kdy se do toho pustit. Když je ještě teplo, můžete vysít špenát, a to do 3cm hloubky, 15 až 20 cm od sebe. Sklizně se dočkáte už v říjnu. Stejně tak můžete počátkem září zasít další zeleninu jako zimní salát, pro podzimní pěstování a sklizeň je možné vysít ředkvičky.

Září je také nejvhodnějším měsícem pro sázení cibulovin. V teplých zářijových dnech můžete zasadit narcisy. Sadbu ostatních cibulovin nechte až na studenější dny. Začátek podzimu představuje ideální dobu na vysazování jarních cibulovin, jako jsou kosatce, bledule, krokusy, sněženky či oblíbené tulipány. Než začnete cibuloviny sázet, tak si připravte záhony.

Záhony zryjte, nakypřete, a potom přidejte kompost. Dejte jen pozor na dostatečnou hloubku, malé cibulky sázejte do hloubky cca 7 cm pod zem, ty větší pak do hloubky 15 cm. Cibuloviny se nejčastěji sázejí do skupin podle svého druhu, vzdálenost mezi jednotlivými cibulemi určuje jejich velikost. Malým cibulím bude stačit rozestup 5 cm, vetší cibule vyžadují odstup cca 10 cm.

20.9.

Pochoutky babího léta

Cuketové zelí

Ingredince

cuketa, 1 kedlubna, sůl, olivový olej, jablečný ocet, třtinový cukr, kmín.

Postup

Na ghí osmahneme nastrouhanou zeleninu, přidáme třtinový cukr, lehce zkaramelizujeme. Pomalu vaříme a nezapomeneme lehce míchat. Zelí je poměrně rychle hotové, cca za 15 minut, dochutíme solí, jablečným octem popř. ještě cukrem.

 

21.9.

Cuketa po italsku

Pečená cuketa na chleba je vynikajícím doplňkem ke grilování, ale výborná je i pod maso při pečení.

Ingredience

cuketa - cca 1,5 kg, olivový olej - 140 ml, cibule - 5 ks

česnek- 10 stroužků, sůl 3 lžičky

třtinový cukr - 3 lžíce, worcesterová omáčka - 6 lžic

červený vinný ocet - cca 2 lžíce, italská omáčka sugo pomodoro

rajský protlak - 300 ml, pepř ( nejlépe čerstvě namletý) - 1/2 lžičky

Postup

Na olivovém oleji zpěňte cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky spolu s česnekem, které očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Mezitím oloupejte, očistěte od semen a na hrubém struhadle nastrouhejte cukety, přidejte je k cibuli a česneku, osolte a chviličku promíchejte. Poté přidejte cukr, vinný ocet, rajčatové sugo, protlak, worchester, pepř a vše společně zamíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C. Do vyššího plechu rozprostřete pečicí papír, který ustřihněte tak, aby vytvořil dostatečně vysoké okraje. Připravenou směs přeneste na plech a dejte na 40 minut do trouby. Během této doby jednou nebo dvakrát směs promíchejte. Po upečení plňte cukeťačku do horkých sklenic, které pevně uzavřete, dejte dnem vzhůru a nechte přikryté pod ručníkem vystydnout do druhého dne. Poté skladujte ve spíži, popřípadě ve sklepě, otevřené pak v lednici.

 

22.9.

Cuketová polévka

(Recept je asi na 1,5 až 2 litry polévky)

Ingredience

2-3 menší cukety, trocha koriandru, troška kurkumy, trocha kmínu, červená kari pasta nebo koření, bazalka, troška nastrouhaného čerstvého zázvoru, ½ hrnku rýže, ½ hrnku červené čočky, ghí, sůl

Postup

Na ghí dáme mírně osmahnout koření, poté zalijeme vodou a přidáme propláchnutou rýži a nakrájenou cuketu a ostatní ingredience. Krátce povaříme (do 10 minut) vypneme a necháme dojít, dosolíme a je hotovo.

 

25.9.

Masová směs s olomouckými tvarůžky

Ingredience

500 g libovějšího nakrájeného vepřového masa

2 větší cibule stejné velikosti

tvarůžky dle chuti

1 smetana na šlehání

100 g anglické libovější slaniny

1 lžička plnotučné hořčice

koření grilovací mix

koření Adžika, olej, pepř, sůl

Postup

Maso si nakrájíme na menší kousky, ty prosolíme, opepříme a promícháme s kořením. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka, pokud je velká, tak na půlkolečka. Na malém množství oleje opečeme slaninu, na ní opečeme zprudka maso, aby se zatáhlo, pak si ho vyndáme bokem a na výpeku osmažíme cibuli do růžova. Cibuli s výpekem a slaninou dáme do pekáčku, na ní dáme opečené maso, zalijeme smetanou ve které rozmícháme hořčici a navrch rozprostřeme nakrájené tvarůžky. Pekáček přikryjeme a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme 30 minut a 5-10 minut nakonec odkryté, aby mělo maso pěknou barvu. Můžeme servírovat.

 

26.9.

Salát brambor po italsku

Brambory - to je vlastně kořenová zelenina s vysokou výživovou hodnotou. Obsahují vitamin C, vápník i železo a dají se upravit na tisíc způsobů. Dobré jsou jako příloha, hlavní chod i nasladko v podobě bramborového těsta.

Ingredience na 2-4 porce

12 brambor, 12 sušených rajčat, lžíci kapar, hrst cherry rajčat, 2 stroužky česneku, 2 šalotky nebo 1 červenou cibuli, sůl, pepř, dvě lžíce olivového oleje, 3 lžíce parmezánu, plnou hrst bazalky

Postup

Brambory důkladně omyjte a i se slupkou je dejte vařit do osolené vody. Na pánvi rozpalte olivový olej a dejte na něj zvolna opékat cherry rajčata. K rajčatům přidejte česnek nasekaný najemno a promíchejte. Po minutě dejte do pánve sušená rajčata nakrájená na kousky a kapary. Pod směsí vypněte oheň, přidejte uvařené brambory (podle velikosti je můžete pokrájet na půlky či čtvrtky), promíchejte, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte natrhané lístky bazalky a najemno nasekanou cibuli. Podávejte posypané parmezánem.

 

27.9.

Rychlý jablečný kompot

Jablka patří mezi nejběžnější druhy ovoce ve střední Evropě. Obsahují vysoké množství vitaminu C a antioxidantů, posilují srdce a zvyšují imunitu. Zimní jablka se sklízejí od září až do ledna.

Ingredience 4 porce

4 červená jablka, hrst malin, 2 ruličky skořice nebo mletou skořici, 5 celých hřebíčků, 3 lžíce třtinového cukru

Postup

Jablka omyjte, vykrojte jádřince a rozdělejte je na osminky. Dejte je do hrnce, zalejte je vodou tak, aby byly ponořené, přidejte celou skořici, hřebíček i cukr. Rozmíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Nakonec do kompotu vhoďte maliny, nechte je jen prohřát a podávejte teplé.

 

28.9.

Kuře a la babí léto

Ingredience

horní kuřecí stehna

olivový olej, cibule

mrkev, dýně Hokaido

kukuřičný škrob

červené víno, bobkový list

rozmarýn, tymián

sůl, pepř, brambory

Postup

V hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečeme osolená kuřecí stehna z obou stran dozlatova, asi 2-3 minuty z každé strany. Přeneseme do pekáče. Ve výpeku opečeme cibuli doměkka, přidáme mrkev a dýni hokaido na kostičky a asi ještě 5 minut opékáme. Zasypeme škrobem, přidáme bobkový list a bylinky, promícháme a zalijeme červeným vínem. Směs přivedeme k varu a přemístíme k masu. Přidáme na kostičky pokrájené brambory, osolíme a opepříme, podlijeme horkou vodou. Důkladně promícháme a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C asi na 3/4 hodiny. Odkryjeme víko a pečeme dalších 10-15 minut, aby šťáva mírně zhoustla. Odstraníme bobkový list a můžeme podávat.

 

29.9.

Jablečný koláč

Ingredience

Topping - 65 g hladké mouky, 55 g hnědého cukru, ¾ lžičky mleté skořice, špetka soli, 40 g studeného rostlinného tuku typu Hera, nakrájeného na malé kousky, 50 g opražených a nahrubo nasekaných oříšků (můžete použít mandle, lískové oříšky, vlašské nebo pekanové ořechy)

Těsto -130 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 55 g rostlinného tuku, 100 g krupicového cukru, 1 velké vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr, 80 ml mléka,                     2 velká pevná jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky

Postup

Troubu rozehřejte na 180°C. Formu nebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou a vysypejte troškou mouky.

Topping. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a sůl. Studenou Heru Máslovou rychle zpracujte s moučnou směsí do konzistence, která připomíná drobenku. Nakonec vmíchejte nasekané oříšky a dejte stranou.

Na koláč smíchejte ve velké míse mouku, prášek do pečiva a sůl.V další míse, nebo přímo v nádobě elektrického mixéru vyšlehejte Heru dohladka. Přidejte krupicový cukr a šlehejte, dokud není směs nadýchaná. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkou směs. Do takto připravené směsi přidávejte moučnou směs (postupně ve třech dávkách) a stejně tak mléko (postupně ve dvou dávkách). Těsto propracujte tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky.                        Potom ho nalijte do připravené formy, uhlaďte ho a poklaďte nakrájenými jablky. Nakonec celý koláč bohatě posypte připraveným toppingem. Pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta suchá. Koláč můžete servírovat jak teplý a to nejlépe se zmrzlinou, nebo studený.

 

2.10.

Dýňová fritata

Fritata je rychlé lehké italské jídlo s vejci

Ingredience

olivový olej, máslová dýně - cca 300 g, 1 cibule, česnek - 3 stroužky, baby nebo obyčejný špenát - 2 hrnky, 8 - 10 vajec, sůl, mletý pepř, šalvěj - asi 4 lístky, zakysaná smetana nebo jogurt - 125 g, jeden kozí sýr s bílou plísní, k podávání případně chilli omáčka

Postup

Troubu rozehřejte na 200°C. Na velké žáruvzdorné pánvi vhodné do trouby rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte kostičky dýně, až zkaramelizují a změknou. Pak přidejte trochu oleje, cibuli a po pár minutách česnek. Po česneku vhoďte špenát a nechte jej zavadnout.   V misce rozšlehejte vejce, osolte a opepřete. Přidejte nakrájenou šalvěj a zakysanou smetanu nebo jogurt a rozmíchejte. Směsí zalijte zeleninu na pánvi a stáhněte plamen na minimum. Nechte vaječnou hmotu chvilku zatuhnout, pak navrch rozložte kozí sýr nakrájený na silnější plátky a pár celých lístků šalvěje, a jakmile frittata začíná být pevná, vložte pánev do trouby, aby se propekla a sýr se roztekl. Hotová frittata je jemná, takže pokud máte rádi výraznější chutě, doplňte ji chilli omáčkou.

 

3.10.

Anglická pánev na grilu

Ingredience

kvalitní klobása -  4 ks, anglická slanina 4 plátky

žampiony - 140 g, 6 ks vajec, sůl, pepř

rajčata cherry - 8 ks, rozpůlená

strouhaný čedar - hrst, nasekaná pažitka

Postup

Rozpalte gril v troubě nebo na zahradě. Na rozehřáté pánvi, která může pod gril, tři minuty opékejte pokrájené klobásky. Přihoďte slaninu a za občasného obracení smažte dokřupava, asi pět minut. Vsypte houby a smažte ještě tři až pět minut. Slijte přebytečný tuk a přísady urovnejte, aby byly stejnoměrně rozdělené. Vajíčka osolte a opepřete, vlijte na pánev a opatrně rozhrňte, aby bylo dno stejnoměrně pokryté. Směs lehce promíchejte vidličkou a na středním plameni smažte, až vejce začnou tuhnout. Posypte rajčaty, sýrem a pažitkou. Celou pánev přesuňte pod gril. Zapékejte tak dvě minuty, aby povrch zpevnil. Podávejte nakrájené na řezy, s vaší oblíbenou studenou omáčkou.

 

4.10.

Zelí po sečuánsku

Ingredience

rostlinný olej - asi 2 lžíce

chilli papričky - 8 ks

1 lžíce pepř - sečuánský, podrcený

1 bílé zelí - špičaté, rozpůlené a nakrájené asi na 5cm kousky

krupicový cukr - 2 lžíce

sójová omáčka tmavá - 2 lžíce

rýžový ocet -1 lžíce

rýžový černý ocet čen-ťiang

Postup

Ve velkém woku či hluboké pánvi na silném ohni rozehřejte olej a opékejte sušené nebo čerstvé chilli papričky (chcete-li pokrm méně pálivý, uberte semínka) a sečuánský pepř asi 2 minuty, aby se rozvoněly. Vsypte zelí a opékejte za stálého obracení 3-4 minuty.         Pak vlijte 100 ml vody a duste, aby bylo zelí provařené a voda se odpařila. Ochuťte cukrem, sójovou omáčkou a octem a zahřívejte,  aby se tekutina zredukovala a obalila zelí.

RÝŽOVÝ ČERNÝ OCET ČEN-ŤIANG je v čínské kuchyni široce rozšířený. Jeho jméno je odvozené od provincie Čen-ťiang a historie sahá nejméně 1400 let zpátky. K dostání je v obchodech s asijskými specialitami, stejně jako SEČUÁNSKÝ PEPŘ. Je to koření typické pro sečuánskou kuchyni. Pochází z keře zvaného žlutodřev peprný  a s černým pepřem není příbuzný. Vyvolává charakteristický brnivý pocit na jazyku.

 

5.10.

Dýňový koláč

Ingredience

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:1 dýni hokkaidó, 220 g dětských piškotů, 180 g cukru krupice, 3 vejce, šťávu z jednoho pomeranče, 100 g rozinek, hrst vlašských ořechů, hrst lískových ořechů

Postup

Dýni omyjte, rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte ji na kostičky. Ty nasypte do hrnce, zalejte vodou a 10 minut je na sporáku povařte. Vodu sceďte, směs rozmixujte nebo rozmačkejte a nechte zchladnout. Do mísy nalejte žloutky, přidejte šťávu z pomeranče, cukr a dýňovou směs. Vše ručním šlehačem vyšlehejte. Z bílků vytvořte sníh. Do dýňové směsi přimíchejte rozmačkané piškoty, rozinky, ořechy i sníh z bílků, vymíchejte pevné těsto, které nalejte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte 35 minut při 180 stupních.

 

6.10.

Kuřecí paličky na švestkách

Švestky mají sezonu od srpna až do října. Obsahují vitamin E a spoustu minerálů, které pozitivně působí na játra i krevní oběh. Díky nakyslé chuti se dají využít ve slané i sladké kuchyni.

Ingredience na 2-4 porce

8 kuřecích paliček, 8 vyzrálých švestek, 2 šalotky, 2 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce portského vína, 2 lžičky balzamikového octa, 200 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř, 3 lžíce smetany na vaření, lžíci oleje, lžíci másla, pečivo k podávání

Postup

Paličky omyjte, osušte a dejte do misky spolu s marinádou z oleje, jedné lžíce povidel, soli a pepře. Šalotky nakrájejte najemno, švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky. V malém hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj zvolna opékat šalotku. Asi po minutě přidejte švestky a počkejte, dokud nepustí šťávu. Zalejte je portským vínem a balzamikovým octem a nechte probublávat, dokud se nevyvaří alkohol. Pak přidejte druhou lžíci povidel a vývar a omáčku zredukujte na půlku. Omáčku rozmixujte, zjemněte smetanou, osolte a opepřete.

Kuřecí paličky zprudka opečte ze všech stran, dejte do pekáčku, zalejte připravenou omáčkou a dejte péct na 25 minut na 180 stupňů. Podávejte s čerstvým pečivem.

 

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 210 323 333