Svátek má Jarmil

23/9 °C

Katka Čepelíková a Vláďa Vlach

Katka Čepelíková a Vláďa Vlach

Právě hraje:
MICHAL HORÁK
PÁTÝ KAFE

06:00 - 10:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

10.4.

MAKOVÉ PECIVÁLKY SE SIROBEM

velice chutné a velmi syté koblížky

Ingredience

1 kg polohrubé mouky

200 g cukru, 200 g másla

1 vanilkový cukr, 50 g kvasnic

trocha mléka, sůl

Náplň

Maková, nebo perník na strouhání, staročeský sirob

(můžeme použít i pampeliškový med)

Postup

Uděláme kvásek a zaděláme tužší těsto. Děláme bochánky s náplní máku o velikosti menších koblih které upečeme. 3 až 4 den bochánky dáme na pařák, napaříme a narovnáme do mísy a zasypem strouhaným perníkem. Rozehřejeme máslo s několika lžícemi sirobu nebo pampeliškového medu až se s tukem spojí, peciválky v míse zalijeme.

Tento recept se připravoval jako dezert a pochází z okolí Nového Bydžova a Jičínska. Nejvíce se připravoval po 1.světové válce. Staročeský sirob se vaří z cukrové řepy kterou očistíme nakrájíme na kolečka a vyvaříme. Slijeme a necháme na kamnech odpařit vodu až zbude černá hmota hustá jak med. Sirobem se natírají i Jidáše na velikonoce.

 

11.4.

KRKONOŠSKÉ KYSELO

- polévka, typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší, která se vyrábí z chlebového kvásku.

Ingredience

200g chlebového kvasu, 50g másla

10 g sušených hub (nebo 100g čerstvých hub)

1 cibule, 4 vejce

1 dl smetany, 500g brambor

sůl, kmín, 1 litr vody

Postup

Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub, které rozsekané současně přidáme. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená, ne příliš hustě umíchaná vejce. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.

 

12.4.

KRKONOŠSKÉ SEJKORY

krajový druh bramboráků, který je velmi oblíbený na různých krkonošských slavnostech a jarmarcích, které se pekly přímo na plotně.

Ingredience

1 kg brambor

20 ml mléka / dává se pouze aby těsto neztmavlo

2 vejce, 150 g hladké mouky

3 stroužky česneku

2 lžičky majoránky

mletý pepř

sůl, sádlo nebo máslo

Postup

Brambory oloupeme a omyjeme. Nastrouháme najemno a slijeme přebytečnou tekutinu. V trošce mléka rozšleháme vejce a přilijeme k bramborám, přisypeme hladkou mouku a směs okořeníme majoránkou a pepřem. Česnek utřeme se solí a přidáme do těsta. Všechno důkladně promícháme a připravíme těsto. Rozpálenou teflonovou pánev rozprostřeme trochu těsta a vzniklé placky zprudka opečeme po obou stranách. Před podáváním sejkory potřeme sádlem nebo škvařeným máslem.

 

13.4.

KRKONOŠSKÝ HOUBOVÝ KUBA, HUBNÍK

Krkonošský houbový kuba mezi tradiční pokrm dozajista patří - nejen o Vánocích. Tehdy se oblíbenému jídlu v některých krajích říkalo černý kuba, prý podle barvy velkého množství sušených hub, které se do pokrmu přidávaly.

Ingredience

8 housek

½ l mléka

8 vajec

150 g cibule

majoránka, trochu mletého nového koření

kmín

5 stroužků česneku

250 g prorostlého uzeného masa

sůl, pepř

150 g sušených hub

Postup

Nakrájené housky z předešlého dne namočíme do mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce. Uzené maso umeleme, přidáme nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Přidáme do namočených housek, osolíme, ochutíme kořením a česnekem. Namočené a uvařené houby vymačkáme a umeleme, přidáme k základní hmotě. Ve vymazaném pekáči v troubě dozlatova upečeme.

 

14.4.

KRKONOŠSKÝ OUKROP

výborná nenáročná polévka s česnekem

Ingredience

chléb, máslo

kmín, sůl

česnek, majoránka

pažitka, voda

Postup

Dáme vařit vodu, do vody přisypeme kmín a chvíli povaříme. Než se nám kmín povaří, dáme do každého polévkového talíře 1 prolisovaný stroužek česneku (nebo více - podle chuti), špetku soli, kousek másla a krajíc chleba natrhaný na kousky. Pak vše v talíři zalijeme kmínovou vodou a posypeme čerstvou majoránkou a pažitkou.

 

17.4.

ZELNÍKY

Ingredience

500 g hladké mouky

150 g sádla

400 g kysaného zelí, vymačkaného a pokrájeného

2 vejce, jedno rozšlehané

hrst čerstvě nasekané majoránky

sůl

Postup

Na vále zpracujeme mouku se sádlem, zelím a jedním vejcem. Vyválíme placku asi půl centimetru silnou. Placku válečkem přeneseme na plech, nakrájíme na čtverečky, a ty potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme majoránkou. Pečeme při 200 stupních do zlatohněda. Čtverečky pak od sebe oddělíme nožem.

 

18.4.

ŠKUBÁNKY - KUCMOCH

tradiční sladká pochoutka z bramborového těsta.

Ingredience

1 kilogram brambor

200 gramů hrubé mouky

80 gramů sádla (nebo oleje či másla)

30 gramů máku

30 gramů moučkového cukru

sůl

Postup

Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v minimálně osolené vodě do ne příliš měkka. Po uvaření z nich slijeme vodu do nějaké nádoby, zasypeme je moukou, uděláme vařečkou několik děr až ke dnu, nalijeme trochu slité vody (tak do polovic brambor) a na teplé plotně je necháme pod pokličkou přibližně deset minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, brambory s moukou pečlivě rozmačkáme a rozmícháme tak, aby těsto na škubánky bylo hladké a tuhé. Z tohoto těsta pak lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujeme škubánky, dáváme na mísu, omastíme a posypeme mákem a moučkovým cukrem.

 

19.4.

BRAMBORY S TVAROHEM „NA LOUPAČKU"

Ingredience

brambory

tvaroh

sůl, máslo

Postup

Brambory uvaříme ve slupce. Tvaroh rozmícháme do jemna a osolíme, můžeme přidat i nať z mladé cibulky. Uvařené brambory oloupeme a podáváme spolu tvarohem kouskem másla a solí. Jednoduchý a rychlý recept, který zastane např. večeři.

 

20.4.

BRAMBOROVÉ PLACKY

výborné placky na sladko, na slano i na kyselo

Ingredience

500 g brambor

hladká mouka

vejce, sůl

máslo

povidla, sirob, moučkový cukr

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce a hladkou mouku. Vypracujeme tužší těsto a rozdělíme na menší kousky, které rozválíme na placky. Na sporáku si připravíme plotýnku, kterou obalíme alobalem, rozehřejeme ji a pokládáme na ni tence rozválené placky (nemastíme). Když se na placce objeví hnědé flíčky obrátíme ji. Typická je vůně jako brambory pečené v ohni. Když je placka upečená, sundáme ji z plotýnky, omastíme máslem a potřeme povidly, sirobem nebo pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

21.4.

ŠVESTKOVÁ OMÁČKA SE ŠPALÍKY  A S UZENÝM VEPŘOVÝM KOLENEM

Ingredience

½ litru vody, 5 lžic švestkových povidel

2 lžíce strouhaného perníku, kousek celé skořice

3 utlučené ( ne zatlučené!!!) hřebíčky, šálek sladké smetany

hrst spařených rozinek, 4 lžíce mandlových nudliček, cukr

Postup

Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme povidla, rozmícháme je, vmícháme perník a koření, smetanu, mandle a rozinky a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme chvíli probublávat, podle chuti přisladíme a necháme v teple chvíli odstát. Podáváme s uzenou rolkou a bramborovými špalíky.

MUZIKA

kompot ze sušeného ovoce.

Ingredience

sušené švestky, sušené hrušky

křížaly - sušená jablka

Postup

Sušené ovoce namočíme den předem a krátce povaříme.  Podáváme vychlazené.

 

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 210 323 333