Svátek má Hanuš

20/9 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
WALDEMAR MATUŠKA & OLGA BLECHOVÁ & K.T.O.
ŘÍKÁM TO NA ROVINU

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

29.8.

Fažoleti na dalmatinski

Ingredience

75 dkg fazolí (zelené lusky)

2 střední brambory

2-3 bílé cibule

Sůl, pepř

olivový olej

Postup

Brambory nakrájejte na kostky a dejte vařit. Po několika minutách vložte do stejné nádoby a vyčistěte fazole. Vařte 10-15 minut a slijte vodu. Přidejte sůl, pepř a drcený česnek. Nalijte olivový olej a zamíchejte. Můžete přidat nasekanou petržel.

 

30.8.

Tuňáková paštika - Pašteta od tune

Ingredience

2 plechovky tuňáka - kusy, ne drcený, ve vlastní šťávě

130 g másla, změkčeného

2vejce, vařená natvrdo

100 g majonézy

2 stroužků česneku

sůl, pepř - podle chuti

Duškova paní dává ještě sardinky

Postup

Tuňáka vyklopte z konzervy, přidejte do něj máslo a promíchejte. Přidejte majonézu, dobře promíchejte a odložte stranou. Vařte vejce, nechte vychladnout a nakrájejte na menší kousky. Přidejte je do směsi  a promíchejte, pak přidejte nakrájený česnek, sůl a pepř. Smíchejte tyčovým mixérem, dokud nedostanete paštiku. Nechte paštiku vychladnout a pak si to můžete užít - nejlépe na bílý chléb, podobný tomu dalmatskému. I když ten pravý koupíte jen v tradiční dalmatské pekárně, kde voní čerstvě upečený a ještě teplý burek.

 

31.8.

Bramborová kaše po dalmatinsku - Mediteranski pire

Ingredience

kilo brambor

2-3 stroužky česneku

1 větší mrkev

6-7 polévkových lžic olivového oleje

4-5 polévkových lžic vody

sůl, pepř, petrže1

Postup

Nakrájejte brambory a mrkev na malé kousky, vložte do hrnce se slanou vodou. Poté, co se voda vaří, vhoďte také utřený česnek. Vařte dalších 15-20 minut. Potom nechte trochu zchladnout, přidejte sůl, pepř, olivový olej a vodu a dobře rozmačkejte, dokud nezískáte strukturu pyré. Posypejte petrželkou, zamíchejte a můžete podávat. Je to vynikající příloha, ale může to být i hlavní jídlo!

 

1.9.

Rybí směs s vařenou polentou - Brudet od bijele ribe

Ingredience

1 kg různých ryb

60 ml olivového oleje

150 g cibule

4 stroužky česneku

200 ml - rajčatový protlak

100 ml bílého vína

1 lžíce koření pro italská jídla

sůl, černý pepř mletý

1 lžíce nasekané petrželky

Příprava

Vyčištěné ryby nakrájejte na větší kousky. Na zahřátý olej položte jemně nakrájenou cibuli a smažte až do zlatavě žluté. Přidejte nakrájený česnek, rajčatový protlak a trochu vody. Duste asi 10 minut a potom vmíchejte bílé víno, vodu a přidejte koření pro italská jídla. Přidejte kousky ryb a duste na nízké teplotě asi 20 minut. V případě potřeby sůl a pepř. Přitom nemíchejte, ale jen protřepejte pánev. Hotový brudet posypte petrželkou. Ryby by se neměly rozpadat, proto je můžete před vařením pokapat citronovou šťávou. Přidáte vodu jen tolik, aby pokryla ryby. Podávejte teplé s vařenou polentou.

 

2.9.

Dalmatinski polpete

Ingredience

600 g mletého hovězího masa, 100 g cibule

špetka česnekových granulí Vegeta Maestro

půl petrželové krajky

1 vejce, 2-3 lžíce strouhanky

50 ml minerální vody

100 g - hladká mouka

černý pepř, 1 lžíce Vegety

Příloha

500 g brambor, 1/2 lžičky papriky

Sůl, 100 g cibule

1/2 petrželového šněrování

2-3 lžíce oleje na smažení, 1 Ajvar mírný

Příprava

V misce smíchejte mleté maso, jemně nakrájenou cibuli, nakrájenou petrželku, pepř, česnek, strouhanku, přidejte trochu minerální vody, vejce a Vegeta. Vše dobře promíchejte. Vytvarujte směs do kuliček, pak každou kuličku trochu vyrovnejte, abyste získali karbanátky a obalte je lehce v mouce. Připravené karbanátky smažte na oleji z oboustran.

Příloha -  na stejném tuku smažte cibuli, přidejte nakrájenou petrželku, předvařené brambory nakrájené na plátky v kůře a trochu sladké červené papriky. Vše jemně promíchejte. Položte brambory na servírovací talíř, na ně karbanátky a podávejte s ajvarem a nakrájenou cibulí.

5.9.

Domácí obdoba Soparniku

Ingredience

500 g pšeničné hladké mouky

260-300 ml teplé vody

350 g nakrájeného mangoldu

1 cibule (80 g), sůl

100 ml extra panenského olivového oleje

2-3 stroužky česneku

1-2 lžíce kukuřičné mouky

Příprava

Mouku prosejeme, přidáme sůl a teplou vodu a vypracujeme středně tuhé těsto. Necháme asi hodinu odležet. Omytý mangold nakrájíme na nudličky a necháme dobře oschnout. Do mangoldu přidejte nakrájenou cibuli, sůl a asi 1/3 olivového oleje. Těsto na pomoučené ploše rozválejte na tenko. Vytvoříme kolečka (Ø 12-15 cm). Připravený mangold naaranžujte na polovinu koleček tak, aby byl po okraji volný 1 cm. Přikryjeme dalším dílem a konce přitlačíme, aby byly pevné. Posypeme kukuřičnou moukou. Rozehřejte v troubě plech a položte na něj nenamazané placky horní částí dolů. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 °C 15 minut. Připravíme si zbývající olej, do kterého rozetřeme česnek. Upečené placky vyjmeme a setřeseme přebytečnou mouku. Otočíme je a necháme je chvíli odpočinout. Potom je potřeme připraveným olejem s česnekem.

 

6.9.

Brambory s mangoldem - Blitva i krumpir na dalmatinski

Ingredience

500 g brambor

500 g mangoldu

2-3 stroužky česneku.

olivový olej, sůl, pepř

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z mangoldu odkrojíme stonky, listy dobře omyjeme, nakrájíme na dva až tři kusy a společně s bramborami uvaříme v osolené vodě. Na olivovém oleji krátce orestujeme nadrobno nakrájený česnek, přidáme uvařený mangold a mangold a vše společně krátce orestujeme. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a olivovým olejem Takto upravený mangold a brambory jsou výbornou přílohou k dobré rybě a bílému vínu.

 

7.9.

Námořnické rizoto - Mornarski rižoto

Ingredience

300 g rýže, 200 g chobotnice, 200 g mušlí

200 g malých krevet, 100 ml olivového oleje

40 g másla, 1 cibule, rýže

3 stroužky česneku, 200 g rajčat

150 ml suchého bílého vína

sůl, mletý černý pepř, petržel

K podávání

strouhaný sýr

Postup

Na rozehřátém olivovém oleji a másle zlehka orestujte nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a hned poté přidejte na kolečka nakrájenou chobotnici, poté očištěné škeble a krevety. Vše orestujte na mírné teplotě, poté přidejte oloupaná a nakrájená rajčata. V samostatné misce uvařte rýži v trošce osolené vroucí vody. Když je rýže napůl měkká, sceďte ji a smíchejte s chobotnicí, škeblemi a krevetami. Poté do rizota přilijte víno a za občasného podlévání vodou duste za stálého míchání. Pokrm dochuťte solí a pepřem podle chuti a na závěr vmíchejte nasekanou petrželku. Námořnické rizoto podávejte se strouhaným sýrem. Pravé rizoto by nemělo být suché, ale zrnité, proto je potřeba ho neustále míchat a pomalu přilévat tekutinu, přičemž dávejte pozor, aby se rýže nepřevařila.

 

8.9.

Pečené jehněčí pod zvonem - Janjetina ispod peke

Jídlo oblíbené v Dalmácii a Istrii se tradičně připravuje pod kovovou kupolí. Jehněčí je ochucené a pečené spolu s bramborami a zeleninou podle chuti. Po hodinách pomalého pečení je jehněčí tak měkké, že doslova odpadne z kostí.

Ingredience

1,5 kg jehněčího masa

1 kg brambor

250 g červené cibule

100 ml oleje

2 větvičky rozmarýnu

2 vavřínové - bobkové - listy

hrubá mořská sůl

pepř, podle chuti

Příprava

Umyjte, otřete a nakrájejte jehněčí na dva nebo tři kusy. Sůl, pepř a koření vetřete dobře do masa. Oloupejte a nakrájejte brambory na polovinu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Připravené maso položte na spodní oválnou pánev pečicího víka. Uspořádejte brambory a cibuli kolem masa a přidejte rozmarýn a bobkový list. Opatrně posolte brambory, opepřete, nalijte olej a zakryjte. Víko na pečení zakryjte uhlíky a pečte na žhavé desce nebo krbu po dobu 2 hodin. Nejlepší pro takovéto pečení je suché dřevo z ovocných stromů. Pochopitelně to lze upéct i v troubě - ale pod uhlíky je to to pravé... Podávejte se salátem podle chuti

 

9.9.

Grilované ryby tak, jak je dělá náš kamarád Duško v Omiši

Ingredience

Čerstvé ryby, olivový olej, sůl, citron k podávání, jako příloha bílé pečivo

Postup

Duško nejdříve udělal pořádný oheň z kousků dřeva - většinou z toho, co prořezal na ovocných stromech a vinné révě. Na žhavé uhlíky dal potom rošt, a na něm opékal očištěné, suché, posolené ryby, které při pečení potíral svým domácím olivovým olejem. Několik minut po každé straně - má to prostě v oku! A to je všechno. Ryby byly božské, na talíři s kouskem citronu, s dalmatinským chlebem a sluncem.  A jako aperitiv pochopitelně vyhlášené regionální víno Prošek. K tomu české pivo nebo bílé suché víno graševina - a je to dokonalé!!!

 

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 210 323 333