Svátek má Xenie

Andrea Neumannová

Andrea Neumannová

Právě hraje:
PETRA ČERNOCKÁ
TENNESSEE WHISKEY

08:00 - 12:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

22.11.

Vlašáky vydrží celou zimu a jsou vždycky k dispozici. A když je přidáte do těsta, do náplně nebo jen na ozdobu, vždy jimi moučník, dort či jednoduché sladké jídlo neuvěřitelně pozvednete. A to jak chuťově, tak výživově: hrstka vlašáků denně totiž chrání srdce, snižuje cholesterol, dodává množství antioxidantů a prospívá celému organismu!

Ořechové drštičky alias pusinky

Ingredience

6 až 8 bílků

110 g mletých vlašských ořechů

5 lžic moučkového cukru

špetka soli

Postup

Vezmeme suchou misku, dáme do ní příslušný počet bílků, přidáme špetku soli a pomocí elektrických metliček ušleháme dokonale pevný tuhý sníh. V mixéru si rozmixujte ořechy na jemný prášek, smíchejte            s moučkovým cukrem a po částech vmíchejte do tuhého sněhu. Potom pomocí lžičky, případně cukrářským sáčkem tvořte na plech vyložený pečícím papírem malé pusinky, které pečte v troubě vyhřáté na 120°C zhruba po dobu 15 až 20 minut. Upečené pusinky jsou velmi křehké a mají luxusní chuť. Po upečení můžete ještě pusinky „vytunit" - spodky namočit v horké hořké čokoládě. Mňam!!!!!!

 

23.11.

Ořechové cukroví se skořicí

Ingredience

250 g hladké mouky

50 g čokolády (hořká, na vaření)

140 g másla, 1/2 lžičky mleté skořice

140 g mletých vlašských ořechů

1 celé vejce, 120 g moučkového cukru

citronová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu

Postup

Příprava je snadná, všechny suroviny dáme do mísy, vypracujeme z nich jemné hladké těsto a dáme odpočinout aspoň na hodinku do ledničky. Na pomoučeném vále pak vyválíme plát silný asi 3 až 4 mm, ze kterého vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C dorůžova. Hotové cukroví můžeme pocukrovat, ozdobit čokoládovou polevou nebo slepit nějakou pikantní marmeládou nebo ořechovým krémem

 

24.11.

Ořechové pracny

Ingredience

40 dkg polohrubé mouky

25 dkg másla nebo Hery

20 dkg cukru moučka

15 dkg strouhaných vlašských ořechů

2 vejce, 2 polévkové lžíce skořice

5 dkg kakaa, 2 hřebíčky (rozdrcené)

moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup

Vše zpracujeme v těsto. Necháme tak hodinku odpočinout v lednici. Potom těsto vtlačujeme do formiček a upečeme. Ještě teplé vyklepneme z formiček a obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

 

25.11.

Turecký med s ořechy

Ingredience na 1 placku

3 bílky

160 g cukru krupice

100 ml medu

120 g ořechů

2 dortové oplatky

Postup

Bílky s cukrem ušlehejte ve vodní lázni dotuha. Sníh by měl být lesklý a opravdu pevný. Bílky šlehejte ve vodní lázni, aby zpevnily a prošly tepelnou úpravou. Když je sníh tuhý, za stálého šlehání k nim přilejte horký med. Postupně za stálého šlehání přilévejte rozpuštěný med. Med ve vodní lázni rozehřejte. Nakonec opatrně vmíchejte i nasekané ořechy. Nakonec opatrně vmíchejte posekané ořechy. Směs rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte další oplatkou, zatižte prkénkem a nechte v lednici zatuhnout. Ostrým nožem pak krájejte na kousky.

 

26.11.

Ořechové slepované cukroví

Ingredience

280 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g mletých vlašských ořechů, 80 g cukru moučka, 2 žloutky, moučkový cukr na ozdobu

Postup

Mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme mleté vlašské ořechy, změklé máslo a žloutek. Na vále nebo v míse vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které uložíme do mikrotenového sáčku a necháme odpočívat v chladničce do druhého dne. Následující den necháme těsto lehce povolit, dáme na pomoučený vál a vyválíme na plát o tloušťce zhruba 3 milimetry. Pomocí formiček vykrájíme tvary podle libosti, ovšem vždy tak, aby k sobě pasoval stejný pár, kvůli slepování. Ideální jsou třeba kytičky, hvězdičky nebo zoubkovaná kolečka, ale to už záleží na fantazii každé hospodyňky. Jednotlivé kousky rozložíme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme zhruba 5 až 6 minut, dokud nezezlátnou. Upečené cukroví necháme vychladnout a teprve potom slepujeme.

Ingredience na krém

1 sklenička marmelády (linecká, šípková), 2 polévkové lžíce ořechového likéru, 2 až 3 lžíce mletých vlašských ořechů

Postup

Marmeládu vyklopíme do misky a položíme na kastrůlek s vodou, abychom jí mohli zahřát ve vodní lázni. Jakmile marmeláda povolí a zahřeje se, vmícháme ořechový likér i mleté ořechy, které krém zahustí. Směs necháme vychladnout a pak slepujeme vždy dva kousky ořechového cukroví k sobě.

 

29.11.

Datlování

Plody datlí (datle, plody datlovníku pravého jsou podlouhlé oválné bobule dlouhé 3 až 7 centimetrů. Podle odrůdy mohou mít také žlutou, oranžovou, tmavě červenou i černou barvu. Datle pocházejí z oblastí Mezopotámie ve střední Asii, kde se pěstovaly již před více než 5000 lety.  Datle (beduínský chléb) jsou významným zdrojem sacharidů, vitamínu A a vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, E a K. Obsahují  23 aminokyselin i poměrně velké množství minerálů např. draslík, chlór, fosfor a vápník, dále stopové prvky mědi, manganu a zinku. Čerstvé datle obsahují i vitamín C, sušené datle železo.

Datlové kuličky

Ingredience

125 g mandlí, 200 sušených datlí

Kokos, kakao nebo mleté oříšky na obalení

Postup

V mlýnku na ořechy nebo v mixéru rozemelte mandle. Nemusí být rozemlety úplně najemno. Poté udělejte totéž s vypeckovanými datlemi, které by měly tvořit směs lepivé konzistence. Smíchejte rozmixované datle i mandle a důkladně je prohněťte rukama. Ze vzniklé hmoty vyválejte stejně velké kuličky. Datlové kuličky obalte v kokosu, kakau nebo můžete použít mleté ořechy.

 

30.11.

Datlové cukroví s ovesnými vločkami

Ingredience

250 g sušených datlí, 125 g másla

200 g ovesných vloček, 2 vejce

100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

1/4 kypřícího prášku

Postup

Máslo rozpusťte v rendlíku nebo v mikrovlnné troubě. Rozpuštěné máslo vmíchejte do ovesných vloček a vzniklou směs nechte ztuhnout. Mezitím vypeckujte datle a nasekejte je nadrobno. V další míse smíchejte vejce s vanilkovým a moučkovým cukrem, kypřícím práškem a datlemi. Vmíchejte ovesné vločky a pomocí lžičky tvořte malé hrudky. Hrudky dávejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte je, dozlatova, asi 10 minut.

 

1.12.

Nepečené cukroví z datlí

Ingredience

1 a ½ šálku měkkých vypeckovaných datlí

1 šálek nakrájených mandlí

1 lžíce vody, 1 lžička soli

1 lžička skořice (volitelné)

1 lžička syrového pomletého vanilkového lusku (volitelné)

Postup

Krátce zpracujte všechny ingredience v kuchyňském robotu, dokud se směs neslepí.  Směs příliš nemixujte, aby se z ní nestala pasta! Chceme, aby v ní zůstaly malé hrudky. Směs rozdělte rovnoměrně na 4-6 dílů (záleží, jak velké cukroví chcete). Z těchto dílků udělejte, pomocí rukou, kuličky. Z kuliček následně tvarujte požadované tvary. Můžete nechat kuličky, ale můžete vytvořit také srdíčka, hvězdy nebo různá zvířátka. Nepečené datlové cukroví můžete ozdobit různými polevami nebo jej posypat například skořicí.  Hotové cukroví nechte odpočívat aspoň 30 minut v lednici před tím, než jej budete podávat. Aby se těsto nerozpadalo, je vhodné jej nechávat v chladu.

 

2.12.

Vánoční cukroví z datlové pasty

Ingredience

1 a ¼ šálku jemně mleté mandlové mouky

¼ šálku ovesné mouky, 2 lžičky jedlé sody

¼ lžičky mořské soli, ½ šálku krémového mandlového másla

½ šálku javorového sirupu, 5 lžic jablečného moštu

½ šálku čokoládových lupínků, ½ šálku nasekaných pekanových ořechů (nemusí být)

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C. Zatímco se trouba zahřívá, smíchejte v misce mouku, sodu a sůl. Vše dobře promíchejte. Použijte raději mixér, abyste odstranili případné hrudky a vše se pořádně propojilo. Uprostřed směsi udělejte jamku a přidejte do ní mandlové máslo, javorový sirup a jablečný mošt. Vše dobře promíchejte a přidejte čokoládové lupínky a pekanové ořechy. Znovu promíchejte.  Na plech dejte pečící papír a na něj, pomocí lžičky, malé hrudky připraveného těsta. Pečte dozlatova, asi 15-17 minut.

 

3.12.

Rumové datlové cukroví

Ingredience

250 g sušených datlí zbavených pecek

200 g mletých vlašských ořechů

100 g krupicového cukru, 150 g hladké mouky

1 vejce, špetka soli, 100 g hořké čokolády

190 g zakysané smetany

100 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu

2 lžíce horké vody, 1 lžíce rozpustné kávy

Postup

Vypeckované datle rozemelte v mixéru. Ořechy nasekejte nadrobno, případně je dejte do mixéru. Ořechy a datle dejte do mísy, přidejte polovinu cukru krupice a promíchejte. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte do ní jeden žloutek a zakysanou smetanu. Vše dobře promíchejte. V míse vyšlehejte zbylý bílek se špetkou soli. Šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna. Přidejte zbytek krupicového cukru a šlehejte, dokud směs neztuhne. Do připravené datlové směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehaný sníh. Těsto nalijte na plech, vyložený pečícím papírem a rozetřete do tenké vrstvy. Dejte péct do trouby, rozehřáté na 160 °C, na dobu 30 minut. Upečený korpus nechejte krátce vychladnout a poté jej nakrájejte na malé pravidelné tvary, například trojúhelníčky. Použít můžete i klasická vánoční vykrajovátka. Na závěr připravte polevu. V míse smíchejte kávu s horkou vodou. Jakmile se káva rozpustí, přidejte rum a moučkový cukr. Polevu míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí. Hotovou polevou potírejte připravené cukroví, nebo jej z poloviny namáčejte. Nechejte ztuhnout. Vánoční cukroví z datlí skladujte v chladu.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 210 323 333