
Fígle a dobroty Františka Mlsoty
Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.
Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.
10.4.
MAKOVÉ PECIVÁLKY SE SIROBEM
velice chutné a velmi syté koblížky
Ingredience
1 kg polohrubé mouky
200 g cukru, 200 g másla
1 vanilkový cukr, 50 g kvasnic
trocha mléka, sůl
Náplň
Maková, nebo perník na strouhání, staročeský sirob
(můžeme použít i pampeliškový med)
Postup
Uděláme kvásek a zaděláme tužší těsto. Děláme bochánky s náplní máku o velikosti menších koblih které upečeme. 3 až 4 den bochánky dáme na pařák, napaříme a narovnáme do mísy a zasypem strouhaným perníkem. Rozehřejeme máslo s několika lžícemi sirobu nebo pampeliškového medu až se s tukem spojí, peciválky v míse zalijeme.
Tento recept se připravoval jako dezert a pochází z okolí Nového Bydžova a Jičínska. Nejvíce se připravoval po 1.světové válce. Staročeský sirob se vaří z cukrové řepy kterou očistíme nakrájíme na kolečka a vyvaříme. Slijeme a necháme na kamnech odpařit vodu až zbude černá hmota hustá jak med. Sirobem se natírají i Jidáše na velikonoce.
11.4.
KRKONOŠSKÉ KYSELO
- polévka, typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší, která se vyrábí z chlebového kvásku.
Ingredience
200g chlebového kvasu, 50g másla
10 g sušených hub (nebo 100g čerstvých hub)
1 cibule, 4 vejce
1 dl smetany, 500g brambor
sůl, kmín, 1 litr vody
Postup
Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub, které rozsekané současně přidáme. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená, ne příliš hustě umíchaná vejce. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.
12.4.
KRKONOŠSKÉ SEJKORY
krajový druh bramboráků, který je velmi oblíbený na různých krkonošských slavnostech a jarmarcích, které se pekly přímo na plotně.
Ingredience
1 kg brambor
20 ml mléka / dává se pouze aby těsto neztmavlo
2 vejce, 150 g hladké mouky
3 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
mletý pepř
sůl, sádlo nebo máslo
Postup
Brambory oloupeme a omyjeme. Nastrouháme najemno a slijeme přebytečnou tekutinu. V trošce mléka rozšleháme vejce a přilijeme k bramborám, přisypeme hladkou mouku a směs okořeníme majoránkou a pepřem. Česnek utřeme se solí a přidáme do těsta. Všechno důkladně promícháme a připravíme těsto. Rozpálenou teflonovou pánev rozprostřeme trochu těsta a vzniklé placky zprudka opečeme po obou stranách. Před podáváním sejkory potřeme sádlem nebo škvařeným máslem.
13.4.
KRKONOŠSKÝ HOUBOVÝ KUBA, HUBNÍK
Krkonošský houbový kuba mezi tradiční pokrm dozajista patří - nejen o Vánocích. Tehdy se oblíbenému jídlu v některých krajích říkalo černý kuba, prý podle barvy velkého množství sušených hub, které se do pokrmu přidávaly.
Ingredience
8 housek
½ l mléka
8 vajec
150 g cibule
majoránka, trochu mletého nového koření
kmín
5 stroužků česneku
250 g prorostlého uzeného masa
sůl, pepř
150 g sušených hub
Postup
Nakrájené housky z předešlého dne namočíme do mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce. Uzené maso umeleme, přidáme nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Přidáme do namočených housek, osolíme, ochutíme kořením a česnekem. Namočené a uvařené houby vymačkáme a umeleme, přidáme k základní hmotě. Ve vymazaném pekáči v troubě dozlatova upečeme.
14.4.
KRKONOŠSKÝ OUKROP
výborná nenáročná polévka s česnekem
Ingredience
chléb, máslo
kmín, sůl
česnek, majoránka
pažitka, voda
Postup
Dáme vařit vodu, do vody přisypeme kmín a chvíli povaříme. Než se nám kmín povaří, dáme do každého polévkového talíře 1 prolisovaný stroužek česneku (nebo více - podle chuti), špetku soli, kousek másla a krajíc chleba natrhaný na kousky. Pak vše v talíři zalijeme kmínovou vodou a posypeme čerstvou majoránkou a pažitkou.
17.4.
ZELNÍKY
Ingredience
500 g hladké mouky
150 g sádla
400 g kysaného zelí, vymačkaného a pokrájeného
2 vejce, jedno rozšlehané
hrst čerstvě nasekané majoránky
sůl
Postup
Na vále zpracujeme mouku se sádlem, zelím a jedním vejcem. Vyválíme placku asi půl centimetru silnou. Placku válečkem přeneseme na plech, nakrájíme na čtverečky, a ty potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme majoránkou. Pečeme při 200 stupních do zlatohněda. Čtverečky pak od sebe oddělíme nožem.
18.4.
ŠKUBÁNKY - KUCMOCH
tradiční sladká pochoutka z bramborového těsta.
Ingredience
1 kilogram brambor
200 gramů hrubé mouky
80 gramů sádla (nebo oleje či másla)
30 gramů máku
30 gramů moučkového cukru
sůl
Postup
Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v minimálně osolené vodě do ne příliš měkka. Po uvaření z nich slijeme vodu do nějaké nádoby, zasypeme je moukou, uděláme vařečkou několik děr až ke dnu, nalijeme trochu slité vody (tak do polovic brambor) a na teplé plotně je necháme pod pokličkou přibližně deset minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, brambory s moukou pečlivě rozmačkáme a rozmícháme tak, aby těsto na škubánky bylo hladké a tuhé. Z tohoto těsta pak lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujeme škubánky, dáváme na mísu, omastíme a posypeme mákem a moučkovým cukrem.
19.4.
BRAMBORY S TVAROHEM „NA LOUPAČKU"
Ingredience
brambory
tvaroh
sůl, máslo
Postup
Brambory uvaříme ve slupce. Tvaroh rozmícháme do jemna a osolíme, můžeme přidat i nať z mladé cibulky. Uvařené brambory oloupeme a podáváme spolu tvarohem kouskem másla a solí. Jednoduchý a rychlý recept, který zastane např. večeři.
20.4.
BRAMBOROVÉ PLACKY
výborné placky na sladko, na slano i na kyselo
Ingredience
500 g brambor
hladká mouka
vejce, sůl
máslo
povidla, sirob, moučkový cukr
Postup
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce a hladkou mouku. Vypracujeme tužší těsto a rozdělíme na menší kousky, které rozválíme na placky. Na sporáku si připravíme plotýnku, kterou obalíme alobalem, rozehřejeme ji a pokládáme na ni tence rozválené placky (nemastíme). Když se na placce objeví hnědé flíčky obrátíme ji. Typická je vůně jako brambory pečené v ohni. Když je placka upečená, sundáme ji z plotýnky, omastíme máslem a potřeme povidly, sirobem nebo pocukrujeme moučkovým cukrem.
21.4.
ŠVESTKOVÁ OMÁČKA SE ŠPALÍKY A S UZENÝM VEPŘOVÝM KOLENEM
Ingredience
½ litru vody, 5 lžic švestkových povidel
2 lžíce strouhaného perníku, kousek celé skořice
3 utlučené ( ne zatlučené!!!) hřebíčky, šálek sladké smetany
hrst spařených rozinek, 4 lžíce mandlových nudliček, cukr
Postup
Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme povidla, rozmícháme je, vmícháme perník a koření, smetanu, mandle a rozinky a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme chvíli probublávat, podle chuti přisladíme a necháme v teple chvíli odstát. Podáváme s uzenou rolkou a bramborovými špalíky.
MUZIKA
kompot ze sušeného ovoce.
Ingredience
sušené švestky, sušené hrušky
křížaly - sušená jablka
Postup
Sušené ovoce namočíme den předem a krátce povaříme. Podáváme vychlazené.