Svátek má Vratislav

2/-3 °C

Miloš Keller

Miloš Keller

Právě hraje:
NOVÁ SEKCE
TO VÍTR SVÁL

14:00 - 18:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

12. 12.

Dýňové placičky

Ingredience

1 dýně (hokaido nebo máslová)

1 květák

3 vejce

strouhanka

grilovací koření nebo vegeta

sůl a pepř

zelenina či semínka dle libosti

Postup

Nejdřív hodíme květák na deset minut do páry, aby nám trochu povolil. Mezitím si na struhadle nebo v mixéru nastrouháme/rozmixujeme dýni. Přidáme povařený květák a taky rozmixujeme. Osolíme, opepříme, rozklepneme do toho tři vajíčka a přidáme koření. Pro chuť můžete přidat ještě čerstvou petrželku ze zahrádky a libeček. Celou tuhle směs hezky promícháme, až se nám ingredience spojí do "bramborákového" těsta. Z toho pak vždycky odebereme kousek a na rozpálené a naolejované pánvičce z obou stran osmažíme. Dejte na ubrousek odsát co nejvíce oleje. Jako vylepšení můžete do těstíčka nasypat taky trochu domácí strouhanky.

 

13.12.

Zapékané buřty s nivou

Ingredience

buřty

cibule

sýr niva

kečup

olej

voda

hořčice plnotučná

Postup

Buřty podélně nakrojíme, pomažeme hořčicí, vložíme plátek nivy a cibuli. Zapékací misku vylejeme troškou oleje a vkládáme naplněné buřtíky. Navrch dáme zbytek cibule a nivy a zalijeme kečupem. Dáme do trouby, dokud hořejšek nechytne hezkou barvu.

 

14.12.

Pikantní naložené buřty

Ingredience

6 ks poctivých masových buřtů

6 pálivých paprik, nebo sladkých a doplnit chilli papričkami

3 cibule

2 dl octa

1 dl piva - klasuický spodně kvašený ležák

1 dl vody

1 lžíce drceného černého pepře

2 lžička cukru

1 lžička soli

1 lžička celého pepře

1 lžička nového koření

Postup

Buřty a cibuli oloupeme a nekrájíme na kolečka. Papriky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Ocet svaříme s vodou a pivem, přidáme sůl, cukr a koření. Buřty, cibuli a papriky naskládáme do sklenice a zalijme teplým nálevem. Sklenici uzavřeme a uložíme alespoň na 2 dny do chladu.

 

15.12.

Likér z čokoládových kaštanů

Ingredience

0,50 l hnědého rumu

250 ml smetany ke šlehání

polovina hořké čokolády

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka

3 ks čokoládových kaštanů

Postup

Smetanu ke šlehání spolu s kaštany a čokoládou za stálého míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Hmotu, která nám po svaření zhoustla, vymícháváme, aby se v ní nenadělaly hrudky a škraloupy. Do zchladlé hmoty přidáme kondenzované mléko, vymícháme dohladka a přidáme 1/2 l rumu.

 

16.12.

Dort z mascarpone a sušenek

Ingredience

200 g celozrnných sušenek

70 g másla

Náplň

300 g mascarpone

300 g krémového tvarohu

250 ml zakysané smetany

3 vejce

200 g moučkového cukru

1 ks vanilkového cukru

citronová šťáva z půlky citronu

Postup

Sušenky rozdrtíme a vmícháme do rozpuštěného másla. Směs namačkáme do kulaté otevírací formy na dort se dnem vyloženým pečícím papírem. Dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Smícháme mascarpone, tvaroh (případně Lučinu), zakysanou smetanu, moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce a citronovou šťávu. Tuto směs nalijeme na upečený sušenkový základ. Dáme do trouby a pečeme cca 30 minut (troubu během pečení neotevíráme). Zkontrolujeme, zda jsou okraje dortu pevné, uprostřed by se měl třást jako puding. Dort necháme vychladnout v otevřené troubě, následně dáme na pár hodin chladit do lednice.

 

19.12.

Rumové kuličky

Ingredience

balíček piškotů

200 g měkkého másla

150 g moučkového cukru

100 g kakaa

hnědý rum podle chuti

strouhaný kokos na obalení

Postup

Piškoty rozdrtíme na kousky paličkou na maso nebo v robotu. Rozdrcené piškoty nasypeme do mísy, přidáme změklé máslo, moučkový cukr, kakao a rum a nejlépe rukama vypracujeme těsto. Hotovou piškotovou hmotu zabalíme do potravinářské fólie a dáme asi na 30 minut vychladit do lednice. Z vychlazeného těsta tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu, hořkém kakau nebo oříšcích.

 

20.12.

Marokánky s arašídy

Podle původní receptury se prý marokánky, kterým je připisován arabský původ, připravovaly ze směsi bohaté na med, oříšky, datle, cukr, kakao a vanilku.

Ingredience

100 g másla

8 lžíce hladké mouky

0,50 l mléka

100 g rozinek

100 g arašídů

100 g mandlí

čokoládová poleva

100 g kandovaného ovoce

100 g oříšků

10 lžíce cukru krupice

Postup

Mléko, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v teflonovém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí, přidáme máslo. Do husté hmoty zamícháme směs mandlí, rozinek, kandovaného ovoce, buráků, ořechů, oříšků apod. Promícháme a ze vzniklé kaše tvoříme na plech vyložený pečícím papírem pomocí lžičky a kulatého nože placičky (nožem kopečky roztíráme na placičky). Pečeme asi při 200 °C, tak dlouho až okraje mírně zhnědnou. Z plechu sundaváme ještě teplé obracečkou nebo podebereme nožem. Dáváme vychladnout na plochý tác nebo plech, aby se nezkroutily, pečivo ztuhne a druhý nebo třetí den spodní část poléváme čokoládou. Chutné vydrží i měsíc.

 

21.12.

Marokánky se smetanou

Ingredience

30 g hladké mouky

0,25 l smetany nebo šlehačky

160 g ořechy a mandle

160 g sušeného ovoce (kandované) a rozinek

60 g cukr včetně vanilkového

Postup

Ze smetany, cukru a mouky uvaříte kaši a ještě za tepla do ní vmícháte sypké přísady, nakrájené na drobné kousky. na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo plech vyložený pečícím papírem) děláte malé hromádky a pozvolna je pečete (sušíte) v troubě rozehřáté na 120-150 °C. Pozor na spálení při prudkém pečení. Z plechu je sundáváte za tepla (jsou ještě dost měkké). Po vychladnutí můžete spodní stranu polít čokoládovou polevou.

 

22.12.

Marokánky z kondenzovaného mléka

Ingredience

1 ks kondenzovaného slazeného mléka

1 lžíce hladké mouky

50 g másla

320 g ořechů

320 g ovoce - velmi často se používají rozinky a sušené meruňky

Postup

Kondenzované mléko dáme do odměrky a doplníme do 600 ml vodou, přidáme 1 lžíci hladké mouky a řádně promícháme.  Na hluboké pánvi rozpustíme 50 g másla a přilijeme směs. Na velmi mírném ohni zahříváme 2-3 minuty. Za stálého míchání necháme probublat (asi 5 minut). Odstavíme, přimícháme ořechy a ovoce posekané na kousky. Pečeme nejlépe na pečícím papíře. Upečené polijeme z jedné strany čokoládou.

 

23.12.

Svařák s medem

Ingredience

1 l červeného vína

6 lžic medu

Hřebíček

Skořice

Badyán

200 ml vody

pomeranč, mandarinka nebo jablko

Postup

Do kastrůlku si dejte 15 ks hřebíčku, 3 ks skořice, 6 ks badyánu a podlijte 200 ml vody. Začněte pomalu zahřívat na plotně a až začne voda vřít, nechte ji vařit asi 5 minut a občas koření promíchejte (svařák tak dostane výraznější chuť). Poté přidejte 6 lžic medu, promíchejte s kořením a podlijte červeným vínem. Víno pozvolna zahřívejte, ale nesmí vařit. Až se objeví malé bublinky, víno stáhněte z plotny. Víno poté přeceďte přes jemné sítko, ať v něm neplave koření.

 

 

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 210 323 333