Svátek má Kvido

13/6 °C

Franta Šťastna

Franta Šťastna

Právě hraje:
VĚRA MARTINOVÁ
MERITUM

20:00 - 23:59

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

27.3.

Bramborové špalíčky se slaninou a gorgonzolou

Ingredience

400 g bramborové těsto, nejlépe hotové špalíčky

150 g gorgonzoly, 1 svazek jarní cibulky

150 g anglické slaniny, 1 lžíce oleje

1 plechovka rajčat - oloupaná konzervovaná

Sůl, pepř mletý, 2 lžíce másla

Postup

Jarní lahůdkovou cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej a slaninu na něm opékáme 5 min., pak přidáme cibuli a zpěníme. Okapaná rajčata trochu rozmačkáme vidličkou. Přidáme ke slanině a cibuli na pánev a za častého míchání na malém ohni asi 5 min. podusíme, po­té ochutíme. Troubu předehřejeme na 175 °C. Zapékací for­mu vymažeme 1/2 lžíce másla. Špalíčky dáme do formy a přelijeme rajčaty se slaninou. Posypeme rozdrobenou gorgonzolou. Na pokrm rozdělíme zbytek másla ve vločkách a zapékáme 25 min.

 

28.3.

Jarní šakšuka

Ingredience

olej,1 cibule

2 stroužky česneku, 400 g rajčat

1 svazek tymiánu, 1 svazek mrkve

asi čtvrtinu dýně, 4 lžíce cizrny

6 vajec, 1 hrnek cherry rajčátek

1 ks mozzarelly, sůl, pepř mletý

Postup

Cibuli nakrájejte na klínky a restujte na troše oleje, přidejte nasekaný česnek, rajčata, tymián, sůl a pepř a pár minut poduste. Směs přendejte do pekáče, přidejte podélně pokrájené mladé mrkve, kousky dýně a cizrnu. Pečte na 180 °C, asi 15 minut, aby zelenina změkla. Ve směsi udělejte důlky a do každého rozklepněte vejce. Přidejte cherry rajčátka a pekáč dejte do trouby na 3 minuty. Na poslední minutu ještě přidejte natrhané kousky mozzarelly. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem.

 

29.3.

Salát z pampelišek

Ingredience

200 g pampelišek - listy

2 vejce, 50 g anglické slaniny

Zálivka

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce vinného octa

1 lžička hořčice - kremžská

1 lžíce medu, pepř mletý, sůl

Postup

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Pampeliškové listy promícháme se zálivkou z vinného octa, medu, oleje a hořčice a dochutíme solí a pepřem. Slaninu nakrájíme na malé kousky a orestujeme na nepřilnavé pánvi. Salát podáváme zamíchaný se zálivkou, posypaný slaninou a čtvrtkami vařeného vejce. Podáváme s česnekovou bagetou.

 

30.3.

Špízy z mletého masa

Ingredience

500 g mletého maso - vepřové

1 vejce, 1 lžíce grilovacího koření

petrželka, 1 okurka salátová

300 g bílého jogurtu (ideálně řeckého typu)

3 stroužky česneku

1 lžička koření na tzatziky

10 ml olivového oleje, 1 balení oliv

Postup

Mleté vepřové maso smícháme s vajíčkem, kořením s česnekem, solí a nadrobno pokrájenou petrželkou. Z masové směsi tvarujeme válečky, které napichujeme na grilovací špízy. Špízy dáme na gril a ogrilujeme z každé strany. Okurku si nastrouháme nahrubo, smícháme ji s jogurtem, prolisovaným česnekem a kořením na tzatziky. Hotové špízy servírujeme na talíři s omáčkou tzatziki, kterou dozdobíme olivou.

 

31.3.

Kuřecí prsa se slaninou

Ingredience

2 ks - kuřecí prsa

Jeden menší celer

jedna malá cuketa

4 plátky slaniny, 200 ml smetany

4-5 ks brambor, sůl podle chuti

pepř drcený podle chuti, kari podle chuti

olivový olej PL na smažení, 3-4 PL na zapečení

Postup

Nejprve si připravíme zeleninu. Očištěnou půlku celeru, půlku cukety a brambory (u cukety i brambor necháme slupku) nakrájíme na kostky a vložíme do vyššího pekáčku. Přidáme 3-4 PL olivového oleje, sůl, pepř a cca 3 lžičky kari. Vše promícháme a dáme péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Mezitím si připravíme maso. Obě kuřecí prsa rozkrojíme na asi 3 kousky (dle velikosti prsíček). Maso osolíme, opepříme. Rozehřejeme si pánev se lžící olivového oleje a jakmile je rozehřátá, vložíme kousky masa. Smažíme zprudka z každé strany asi 3-4 minuty pěkně dozlatova. Po dosmažení obalíme každý kousek masa kouskem slaniny. Obalené kousky masa přidáme do pekáčku k zelenině a celé to zalijeme smetanou. Celé to pečeme ještě přibližně 15 minut.

 

3.4.

Sýrové krokety se špenátem

Ingredience

Krokety - 4 brambory, 100 g tvrdého sýra

1 ks vejce, 4 lžíce hladké mouky

5 lžic strouhanky, sůl

Trojobal - hladká mouka, 1 vejce, strouhanka

sůl, pepř mletý, špenát - 500 g, 1 cibule

2 stroužky česneku, 0,50 lžička sůl

pepř mletý, 1 lžíce oleje nebo másla

Postup

Brambory ve slupce vaříme do poloměkka. Poté je oloupeme a se sýrem nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, mouku, strouhanku,  sůl a vše promícháme. Z hmoty tvoříme šišky nebo koule a obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci (se solí a pepřem) a strouhance. Krokety dáme smažit na pánev, do trouby či do fritézy na 5-10 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé. V hrnci na oleji nebo másle zesklovatíme cibuli. Přidáme listový či zmražený špenát, sůl, pepř a pod pokličkou (s občasným mícháním) dusíme asi 10 minut. Ke konci přidáme propasírovaný česnek a s kroketami podáváme.

 

4.4.

Velikonoční pletenec

Ingredience

150 g hery

150 g moučkového cukru

2 balení - vanilkový cukr

150 g tvarohu, 2 ks vejce

100 ml mléka, 2 lžíce hnědého rumu

1 lžíce citronové šťávy

500 g hladké mouky

0,50 balení - prášek do pečiva

100 g rozinek, čokoláda (kousky)

kandované ovoce

Postup

Utřeme tuk s cukrem, přidáme tvaroh, vejce, mléko, rum, 1 lžíci citr. šťávy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec zapracujeme rozinky, kandované ovoce a kousky čokolády. Rozdělíme na dvě části, vyválíme válečky, které propleteme a spojíme do věnce. Dáme na vymazaný plech, zapečeme, troubu zmírníme a dozlatova dopečeme. Pocukrujeme nebo přelijeme cukrovou polevou.

 

5.4.

Velikonoční telecí roláda

Ingredience

500 g telecího masa

100 g uzeného masa - vařené

200 g vepřového masa

2 housky

2 vejce, 50 g máslo

muškátový květ, sůl

kopřiva nebo lístky špenátu

Postup

Maso si upravíme do tvaru plátu a důkladně ho osolíme. Uvaříme si 0,2 l vývaru z uzeného masa a uvařené uzené nakrájíme na kostičky. Smícháme si nádivku z nadrobno pokrájených housek, vmícháme mleté maso, uzené maso, rozšlehaná vajíčka, vývar, lístečky špenátu nebo čerstvě usekaných kopřivy a koření. Nádivkou potřeme plát telecího masa a důkladně ho zavineme. Roládu zpevníme motouzem a vložíme na pekáč, poklademe kousky másla. Pečeme za stálého podlévání. Podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem.

 

6.4.

Vajíčková pomazánka

Ingredience

1 cibule, sůl

2 lžičky hořčice - plnotučné

2 ks taveného sýra

pepř mletý

3 lžíce pomazánkového másla

2 vařená vejce natvrdo

1 lžička majonézy

Postup

Do misky dáme pomazánkové máslo, sýr, majonézu a utřeme do pěny. Nakrájíme cibuli a přidáme ji do pěny a opatrně vmícháme. Přidáme hořčici. Uvařená vejce si rozpůlíme, rozdělíme žloutek od bílku a nastrouháme. Vše do sebe smícháme a nakonec osolíme a opepříme. Podáváme namazané na tmavém pečivu ozdobené rajčetem.

 

7.4.

Velikonoční nádivka

Ingredience

1 ks vepřové koleno, nejlépe uzené

1 lžička pepře - celého, sůl

2 svazky petrželky

10 rohlíků -  mohou být i housky

10 vajec

Postup

Koleno vložíme do vroucí vody, přidáme pepř, sůl a jeden svazek petržele a necháme vařit, dokud maso nezměkne (asi 2 hodiny). Pak koleno vyjmeme, vývar necháme zchladnout, maso obereme                          a odložíme stranou. 10 rohlíků či housek nakrájíme na kostičky cca 1cm, zalijeme je vychladlým vývarem (ne, aby plavaly), a necháme odpočinout. Mezitím oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a žloutky rozšleháme. Žloutky promícháme s rohlíky a nasekanou petrželkou a zlehka vmícháme sníh z bílků. Nakonec přidáme maso a jen lehce promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 250 °C  a upečeme dozlatova

 

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 210 323 333