
Fígle a dobroty Františka Mlsoty
Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.
Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.
27.3.
Bramborové špalíčky se slaninou a gorgonzolou
Ingredience
400 g bramborové těsto, nejlépe hotové špalíčky
150 g gorgonzoly, 1 svazek jarní cibulky
150 g anglické slaniny, 1 lžíce oleje
1 plechovka rajčat - oloupaná konzervovaná
Sůl, pepř mletý, 2 lžíce másla
Postup
Jarní lahůdkovou cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej a slaninu na něm opékáme 5 min., pak přidáme cibuli a zpěníme. Okapaná rajčata trochu rozmačkáme vidličkou. Přidáme ke slanině a cibuli na pánev a za častého míchání na malém ohni asi 5 min. podusíme, poté ochutíme. Troubu předehřejeme na 175 °C. Zapékací formu vymažeme 1/2 lžíce másla. Špalíčky dáme do formy a přelijeme rajčaty se slaninou. Posypeme rozdrobenou gorgonzolou. Na pokrm rozdělíme zbytek másla ve vločkách a zapékáme 25 min.
28.3.
Jarní šakšuka
Ingredience
olej,1 cibule
2 stroužky česneku, 400 g rajčat
1 svazek tymiánu, 1 svazek mrkve
asi čtvrtinu dýně, 4 lžíce cizrny
6 vajec, 1 hrnek cherry rajčátek
1 ks mozzarelly, sůl, pepř mletý
Postup
Cibuli nakrájejte na klínky a restujte na troše oleje, přidejte nasekaný česnek, rajčata, tymián, sůl a pepř a pár minut poduste. Směs přendejte do pekáče, přidejte podélně pokrájené mladé mrkve, kousky dýně a cizrnu. Pečte na 180 °C, asi 15 minut, aby zelenina změkla. Ve směsi udělejte důlky a do každého rozklepněte vejce. Přidejte cherry rajčátka a pekáč dejte do trouby na 3 minuty. Na poslední minutu ještě přidejte natrhané kousky mozzarelly. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem.
29.3.
Salát z pampelišek
Ingredience
200 g pampelišek - listy
2 vejce, 50 g anglické slaniny
Zálivka
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
1 lžička hořčice - kremžská
1 lžíce medu, pepř mletý, sůl
Postup
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Pampeliškové listy promícháme se zálivkou z vinného octa, medu, oleje a hořčice a dochutíme solí a pepřem. Slaninu nakrájíme na malé kousky a orestujeme na nepřilnavé pánvi. Salát podáváme zamíchaný se zálivkou, posypaný slaninou a čtvrtkami vařeného vejce. Podáváme s česnekovou bagetou.
30.3.
Špízy z mletého masa
Ingredience
500 g mletého maso - vepřové
1 vejce, 1 lžíce grilovacího koření
petrželka, 1 okurka salátová
300 g bílého jogurtu (ideálně řeckého typu)
3 stroužky česneku
1 lžička koření na tzatziky
10 ml olivového oleje, 1 balení oliv
Postup
Mleté vepřové maso smícháme s vajíčkem, kořením s česnekem, solí a nadrobno pokrájenou petrželkou. Z masové směsi tvarujeme válečky, které napichujeme na grilovací špízy. Špízy dáme na gril a ogrilujeme z každé strany. Okurku si nastrouháme nahrubo, smícháme ji s jogurtem, prolisovaným česnekem a kořením na tzatziky. Hotové špízy servírujeme na talíři s omáčkou tzatziki, kterou dozdobíme olivou.
31.3.
Kuřecí prsa se slaninou
Ingredience
2 ks - kuřecí prsa
Jeden menší celer
jedna malá cuketa
4 plátky slaniny, 200 ml smetany
4-5 ks brambor, sůl podle chuti
pepř drcený podle chuti, kari podle chuti
olivový olej PL na smažení, 3-4 PL na zapečení
Postup
Nejprve si připravíme zeleninu. Očištěnou půlku celeru, půlku cukety a brambory (u cukety i brambor necháme slupku) nakrájíme na kostky a vložíme do vyššího pekáčku. Přidáme 3-4 PL olivového oleje, sůl, pepř a cca 3 lžičky kari. Vše promícháme a dáme péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Mezitím si připravíme maso. Obě kuřecí prsa rozkrojíme na asi 3 kousky (dle velikosti prsíček). Maso osolíme, opepříme. Rozehřejeme si pánev se lžící olivového oleje a jakmile je rozehřátá, vložíme kousky masa. Smažíme zprudka z každé strany asi 3-4 minuty pěkně dozlatova. Po dosmažení obalíme každý kousek masa kouskem slaniny. Obalené kousky masa přidáme do pekáčku k zelenině a celé to zalijeme smetanou. Celé to pečeme ještě přibližně 15 minut.
3.4.
Sýrové krokety se špenátem
Ingredience
Krokety - 4 brambory, 100 g tvrdého sýra
1 ks vejce, 4 lžíce hladké mouky
5 lžic strouhanky, sůl
Trojobal - hladká mouka, 1 vejce, strouhanka
sůl, pepř mletý, špenát - 500 g, 1 cibule
2 stroužky česneku, 0,50 lžička sůl
pepř mletý, 1 lžíce oleje nebo másla
Postup
Brambory ve slupce vaříme do poloměkka. Poté je oloupeme a se sýrem nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, mouku, strouhanku, sůl a vše promícháme. Z hmoty tvoříme šišky nebo koule a obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci (se solí a pepřem) a strouhance. Krokety dáme smažit na pánev, do trouby či do fritézy na 5-10 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé. V hrnci na oleji nebo másle zesklovatíme cibuli. Přidáme listový či zmražený špenát, sůl, pepř a pod pokličkou (s občasným mícháním) dusíme asi 10 minut. Ke konci přidáme propasírovaný česnek a s kroketami podáváme.
4.4.
Velikonoční pletenec
Ingredience
150 g hery
150 g moučkového cukru
2 balení - vanilkový cukr
150 g tvarohu, 2 ks vejce
100 ml mléka, 2 lžíce hnědého rumu
1 lžíce citronové šťávy
500 g hladké mouky
0,50 balení - prášek do pečiva
100 g rozinek, čokoláda (kousky)
kandované ovoce
Postup
Utřeme tuk s cukrem, přidáme tvaroh, vejce, mléko, rum, 1 lžíci citr. šťávy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec zapracujeme rozinky, kandované ovoce a kousky čokolády. Rozdělíme na dvě části, vyválíme válečky, které propleteme a spojíme do věnce. Dáme na vymazaný plech, zapečeme, troubu zmírníme a dozlatova dopečeme. Pocukrujeme nebo přelijeme cukrovou polevou.
5.4.
Velikonoční telecí roláda
Ingredience
500 g telecího masa
100 g uzeného masa - vařené
200 g vepřového masa
2 housky
2 vejce, 50 g máslo
muškátový květ, sůl
kopřiva nebo lístky špenátu
Postup
Maso si upravíme do tvaru plátu a důkladně ho osolíme. Uvaříme si 0,2 l vývaru z uzeného masa a uvařené uzené nakrájíme na kostičky. Smícháme si nádivku z nadrobno pokrájených housek, vmícháme mleté maso, uzené maso, rozšlehaná vajíčka, vývar, lístečky špenátu nebo čerstvě usekaných kopřivy a koření. Nádivkou potřeme plát telecího masa a důkladně ho zavineme. Roládu zpevníme motouzem a vložíme na pekáč, poklademe kousky másla. Pečeme za stálého podlévání. Podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem.
6.4.
Vajíčková pomazánka
Ingredience
1 cibule, sůl
2 lžičky hořčice - plnotučné
2 ks taveného sýra
pepř mletý
3 lžíce pomazánkového másla
2 vařená vejce natvrdo
1 lžička majonézy
Postup
Do misky dáme pomazánkové máslo, sýr, majonézu a utřeme do pěny. Nakrájíme cibuli a přidáme ji do pěny a opatrně vmícháme. Přidáme hořčici. Uvařená vejce si rozpůlíme, rozdělíme žloutek od bílku a nastrouháme. Vše do sebe smícháme a nakonec osolíme a opepříme. Podáváme namazané na tmavém pečivu ozdobené rajčetem.
7.4.
Velikonoční nádivka
Ingredience
1 ks vepřové koleno, nejlépe uzené
1 lžička pepře - celého, sůl
2 svazky petrželky
10 rohlíků - mohou být i housky
10 vajec
Postup
Koleno vložíme do vroucí vody, přidáme pepř, sůl a jeden svazek petržele a necháme vařit, dokud maso nezměkne (asi 2 hodiny). Pak koleno vyjmeme, vývar necháme zchladnout, maso obereme a odložíme stranou. 10 rohlíků či housek nakrájíme na kostičky cca 1cm, zalijeme je vychladlým vývarem (ne, aby plavaly), a necháme odpočinout. Mezitím oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a žloutky rozšleháme. Žloutky promícháme s rohlíky a nasekanou petrželkou a zlehka vmícháme sníh z bílků. Nakonec přidáme maso a jen lehce promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 250 °C a upečeme dozlatova