Svátek má Dalibor

22/9 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

18.5.

Rizoto pro Ganéše s červeným kari podle Františka Mlsoty

Ganéš je bůh dobré pohody a pozitivní komunikace. Má sloní hlavu a čtyři ruce a v Indii nebo v Nepálu se bez něj neobejde žádná svatba nebo jiná důležitá rodinná událost. Ganéš je taky požitkář. A protože mám rád Ganéše, Nepál a rizoto, mám pro vás první recept z mé dálkové rozhlasové konzervatoře - tedy receptů z konzerv.

Budeme potřebovat rýži basmati, pastu z červeného kari, trochu oleje, sůl, chilli papričku - buď čerstvou, sušenou nebo nakládanou v oleji, česnek, nastrouhaný kousek zázvoru, kostku kuřecího bujónu, hojně cibule a vepřovou konzervu. Hovězí ne, protože kráva je v Ganéšových krajích posvátná. Běda, kdybyste si třeba v Káthmandů rozbili na motorce držku o krávu, která si spokojeně hoví uprostřed silnice. Všichni ji prostě v pohodě objíždí a nic se neděje, nikdo netroubí.

Máme seriál receptů z konzerv, tak doporučuji, aby si kuchař otevřel pivo z plechovky. Tím bych pro jistotu začal.. Může jím později podlévat. Pak si dejte vařit rýži, vodu nesolte a  dovařte ji jen do poloměkka. Na rozpálený olej dejte nakrájenou cibuli. Nejlepší je pánev typu Wok. Na ní potom kari pastu, nastrouhaný zázvor a nakrájený česnek a drcenou nebo krájenou papričku chilli. Česneku stačí pár stroužků. Necháte pěkně na tuku rozpustit kari pastu, která bývá většinou už slaná. Solte opatrně - to platí ostatně vždycky. Pak přidejte konzervu a kostku bujónu. Nechte to pěkně osmažit, pak podlijte vodou nebo pivem a přidejte tu nedovařenou rýži. A pěkně to poduste. Rýže vám doslova vypije tu šťávičku a nasákne do sebe všechny ty dobrůtky. Když je rýže tak akorát, můžete podávat. Pro pivaře s tím pivem, pro ostatní co kdo rád. Ganéš s vámi, namasté!

 

19.5.

Hovězí na vietnamský způsob s rýží

Ingredience

Konzerva - hovězí maso ve vlastní šťávě, 300 g rýže, ½ pórku, hrst žampionů, 1 mrkev, 1 bílá cibule, olej (nejlépe sezamový), 2 stroužky česneku, asi 2 cm zázvoru, 1 lžíce kvalitní sójové omáčky, chilli omáčka dle chuti, sůl, pepř na dochucení

Postup

Maso vyndáme z konzervy a nakrájíme na menší kousky. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Žampiony omyjeme, očistíme a překrojíme napůl a potom nakrájíme na tenké plátky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky. Cibuli rozkrojíme napůl a nakrájíme na tenké plátky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Zázvor oškrábeme - skvěle to půjde lžící. Šťávu z něj nejlépe dostaneme také lisem na česnek, ale můžeme ho rovněž nakrájet na tenké plátky. Dáme vařit rýži do dvojnásobného objemu vody - 600 ml. Můžeme dát vody méně a postupně vaření kontrolovat a případně vodu přilévat, ale poměr 1:2 by měl vždy vyjít. Na wok pánvi necháme rozehřát olej, přidáme nejdříve polovinu nakrájené cibule a po zhruba dvou minutách česnek, zázvor, sójovou omáčku a chilli omáčku. Důkladně mícháme, aby se nám nic nepřipálilo. V případě potřeby můžeme přidat ještě olej. Do pánve vložíme nakrájené kousky hovězího a žampiony. Stále mícháme. Asi po pěti minutách můžeme přidat zbylou zeleninu a snížit plamen. Až bude hovězí maso dozlatova orestované a zelenina lehce změkne, můžeme vypnout vařič. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. Směs servírujeme s uvařenou rýží.

 

20.5.

Pomazánka z vepřové konzervy

Ingredience

1 ks cibule, sůl

3 lžíce hořčice plnotučná dle chuti, 2 -

3 stroužek česnek 2 -

pepř mletý

1,50 lžičky papriky - sladká nebo v kombinaci s pálivou

3 vařená vejce

majonéza dle potřeby, pouze pokud je masová konzerva hodně libová, jinak není nutná

3 ks nakládané okurky dle velikosti

1 plechovka vepřové maso ve vlastní šťávě

nakládané kapie dle chuti, nejsou nutné

Postup

Masovou konzervu dáme do misky, vidličkou rozmačkáme, přidáme drobně pokrájenou cibuli, okurky (kapii), nastrouhaný česnek (jemně) a vejce (hrubě), ochutíme hořčicí, solí, pepřem, paprikou. Pokud je třeba, přidáme trochu majolky, řádně promícháme a necháme v chladnu alespoň dvě hodiny proležet. Pak mažeme na čerstvý chléb, dozdobíme feferonkou, plátkem okurky, cibule, česneku, rajčete a podáváme.

 

21.5.

Pomazánka z vepřové konzervy s majonézou

Ingredience

1 konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě (400 g), 120 g sterilovaných okurek, 1 velká cibule, 2 lžíce rostlinného másla, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř

Postup

Okurky a cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme obsah plechovky s masem, máslo, majonézu, kečup, hořčici a důkladně promícháme. Podle chuti dosolíme a opepříme. Mažeme na čerstvé pečivo.

 

22.5.

Hovězí pomazánka Flamendr

Ingredience

20 dkg hovězího masa z konzervy

10 dkg paprikového salámu nebo klobásy

2 lžíce oleje

1 cibule

1 čerstvá paprika

2 lžíce ostrého kečupu

1/2 lžičky mleté papriky

2 stroužky česneku

sůl, pepř

chilli

strouhaný křen

topinky

Postup

Na oleji krátce podusíme nakrájenou cibuli s drobně nakrájenou paprikou. Přidáme nadrobno nakrájené hovězí maso z konzervy, paprikový salám nebo klobásu, kečup, mletou papriku, česnek utřený se solí, špetku pepře, špetku chilli a vše krátce podusíme, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Pomazánkou potíráme toasty nebo topinky a sypeme strouhaným křenem.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111