Svátek má Xenie

2/-2 °C

Franta Šťastna

Franta Šťastna

Právě hraje:
JO DEE MESSINA
HEADS CAROLINA, TAILS CAROLINA

20:00 - 23:59

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

16.11.

Punč

Pochází z Indie, odkud má i jméno. V hindštině se mu říkalo pánč, což znamená pět, a je to počet ingrediencí, ze kterých se skládal - z alkoholu, citrónu, cukru, vody (nebo čaje) a různorodého koření.

Námořníkům a zaměstnancům Britské Východoindické společnosti kdysi natolik zachutnal, že si recept na jeho přípravu přivezli domů. První zmínka o něm je už z roku 1632. Brzy se rozšířil po Evropě, k jeho výrobě se používalo víno a brandy. To se do něj dává i dnes, ale od roku 1655, kdy se poprvé na kontinent dostal jamajský rum, má většinou přednost tato ingredience.

Punč má spoustu podob

Nicméně každý národ si podle podmínek punč přizpůsobil, v České republice se obvykle dělá z vína, doplněného kapkou tuzemáku, cukrem, pomerančem, rozinkami, oříšky, skořicí a koriandrem. Při vánočních oslavách v Německu zase nesmí chybět feuerzangenbowle z červeného vína a hořícího rumu, tím se polévá velká homole cukru, umístěná ve středu obří nádoby.

Jinak punč pojali v Mexiku. Říkají mu agua loca neboli „bláznivá voda", je velmi sladký. Základ totiž tvoří fermentovaná cukrová třtina doplněná o místní lihoviny - mezcal či tequilu. K nim se přidá tzv. agua fresca, slazený nealkoholický nápoj z ovoce, obilovin a vody. Ve velkém obsahu cukru se zdánlivě rozpustí i chuť silných kořalek, je velmi snadné se jím opít.

 

17.11.

Pravý anglický punč

Ingredience

750 ml tmavého rumu

750 ml suchého červeného vína

3 šálky silného čaje (ne zeleného)

400 g cukru

šťáva z jednoho velkého pomeranče

šťáva z jednoho citronu

Postup

Hotový čaj se smíchá s vínem a se šťávami z ovoce. Nevaří se, jen se zahřeje, naleje do mísy, přidá se část cukru. Zbytek cukru zůstane v naběračce, kde se k němu přilije tmavý rum a nechá se vsáknout.                Poté se zapálí, ještě hořící směs se nalije do punče a pořádně zamíchá.

 

18.11.

Tradiční český punč

Ingredience

250 ml vody, 250 ml červeného nebo bílého vína, 60 ml rumu, 70 g cukru, šťáva z poloviny pomeranče a poloviny citronu, 1 celá skořice, 1 badyán, 2 hřebíčky. )

Postup

Vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče, přilijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu. Pak přilijte rum a víno, přidejte koření. Zahřívejte, ale jen k bodu varu.

Bezinkový nealkoholický punč

Ingredience

150 ml jablečné šťávy, 150 ml bezinkové šťávy, 2 hřebíčky, kousek skořice, 2 lžičky citronové šťávy

Postup

Směs přivedeme k varu v přikrytém hrnci a přibližně pět minut mírně povaříme, přecedíme a podáváme do sklenic. Ozdobit můžeme plátkem citronu

 

19.11.

Vídeňský punč

Ingredience

50 ml rumu

5 ks hřebíčku

5 balíčků černého čaje

1 l jablečného moštu

500 ml vody

1 celá skořice

1 vanilkový lusk

1 l červeného vína

Postup

Je to velmi jednoduché a velmi dobré. V konvici si spaříme 5 sáčků černého čaje horkou vodou a necháme odstát. Přidáme jablečný mošt, celou skořici, vanilkový lusk, hřebíčky a 10 minut povaříme. Potom přidáme kousek ovoce, víno a rum, podle chuti osladíme, popřípadě přidáme několik kapek citronu. Punč prohřejeme a přelijeme do nahřáté sklenice.

 

20.11.

Boston punch

Studený punč namíchaný ze šampaňského, minerální vody, jablečného moštu, brandy, triple sec nebo Cointreau a citónové šťávy.

Ingredience - pro 15 lidí

(1díl - 2cl)

750 ml šampaňského nebo bílého šumivého vína

400 ml minerální vody, 300 ml jablečného moštu

150 ml Brandy, 4 díly citrónové šťávy

3 díly tmavého rumu, 2 díly triple sec nebo Cointreau, 1 lžíce cukru

kousky jablek, kus ledu, punčová mísa

Postup

V míse rozpustíme v citrónové šťávě cukr. Přidáme rum a triple sec nebo Cointreau, Vložíme kus ledu a nalijeme brandy a jablečný mošt, dolijeme minerální vodou a šampaňské. Nakonec přidáme kousky jablek. Punč naléváme do sklenic na bílé víno. Jablka před použitím pokapeme citrónovou šťávou, tak nám nezčernají!

Cointreau - Vyrábí se podle přísně tajné receptury, v zásadě spojením neutrálního lihu s výluhy kůry hořkých haitských pomerančů a dalších citrusových plodů z Brazílie a Španělska. Má příjemnou pomerančovou vůni, intenzivní kořeněnou a zároveň sladkou chuť. Triple sec - Pomerančový likér, druh Curacaa, vyrobený ze slupek malých zelených pomerančů s karibského ostrova Curacao. Pojem triple sec znamená trojnásobně suchý, přesto není tento likér výrazně suchý. Curacao je je k sehnání v různých barvách - modré, zelené, červené i žluté.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111