Svátek má Viola

18/9 °C

Miloš Keller

Miloš Keller

Právě hraje:
PAVEL BRUMER & FEŠÁCI
MATTERHORN

14:00 - 18:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

15. 5.

Smažený pikantní králík

Ingredience

4 zadní běhy z králíka, tavený sýr, plnotučná nebo dijonská hořčice, sůl, pepř, 4 plátky cikánky, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka

Postup

Králičí běhy vykostíme, maso upravíme na plátek, osolíme, potřeme hořčicí, na to rozetřeme kousek taveného sýra a přikryjeme plátkem cikánské pečeně. Takto upravené maso obalíme v hladké mouce, vejci, které jsme osolili, nalili trošku mléka (vody, piva) a rozšlehali a potom ve strouhance. Pokud máme dost vajec, můžeme je obalit ve vejcích a strouhance ještě jednou. Pomalu smažíme v rozehřátém tuku. Řízky vložíme do hodně rozehřátého sádla a potom zmírníme teplo a zvolna smažíme, aby se maso propeklo a nebylo uvnitř syrové. Příloha: vařený brambor, bramborová kaše

 

16.5.

Staropražská játra

Ingredience

400 g kuřecích jater, mletá paprika sladká a může být i pálivá, hladká mouka, 4-6 středních cibulí, malá plechovka sterilovaných žampiónů, sůl, pepř

Postup

Drůbeží játra opláchneme, odblaníme a nakrájíme na větší kousky. Mouku smícháme s paprikou a v ní obalíme kousky jater. Játra prudce opečeme po obou stranách (asi 2 minuty na jedné straně na rozpáleném tuku. Pak vhodíme cibulí nahrubo nakrájenou, orestujeme a přidáme sterilované žampiony (bez vody), osolíme a trošku opepříme. Vše krátce orestujeme, potom trošku podlijeme a podusíme asi 3 minuty. Ozdobíme narychlo opečeným tenkým plátkem šunky, navrch dáme silnější plátek natvrdo uvařeného vejce. Podáváme s rýží, bramborovou kaší, hranolky, šťouchanicí nebo s chlebem.

 

17.5.

Těstoviny s fazolemi

Ingredience

400 dkg těstovin - nejlépe vrtule, 5 dkg slaniny, 10 dkg anglické slaniny, 2 větší cibule, zelenina - mrkev, petržel, celer, pórek - podle fantazie, sklenička vývaru, 3 bobkové listy, kečup, sůl, pepř, miska fazolí, saturejka, 2 - 3 stroužky česneku, majoránka, petrželka a koření podle chuti

Postup

Předem si namočíme fazole, nejlépe přes noc. Fazole při vaření nesolíme, můžeme k nim dát snítku saturejky nebo trošku sušené saturejky. Těstoviny dáme vařit ve větším množství osolené vody. Těstoviny dáme do vroucí vody, zamícháme a vaříme asi 10 minut. Těstoviny po scezení ihned propláchneme studenou vodou, aby se neslepily. Cibuli osmažíme na slanině, přidáme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, osmahneme a přidáme zeleninu nastrouhanou na hrubém struhadle, pórek nakrájený na půlměsíčky, bobkové listy, kečup, osolíme, podlijeme vývarem a podusíme. Kdo má rád ostřejší, může přidat ostrý kečup. Před koncem přidáme uvařené fazole a ještě chvilku vaříme. Vznikne hustá polévka. Dochutíme, přidáme česnek, majoránku a nasekanou petrželku. Nakonec smícháme s těstovinami.

 

18.5.

Selský řízek

Ingredience

Uzená vepřová krkovice nebo rolovaná plech, hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk

Postup

Uzené nakrájíme na plátky silné jako na řízky. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích se solí a trochou mléka nebo piva a nakonec ve strouhance. Na pánvi rozehřejeme tuk a smažíme řízky. Příloha: vařené brambory, bramborová kaše nebo brněnský salát.

 

19.5.

Jehněčí kolínka s celerovou kaší

Na 2 porce potřebujete: 2 jehněčí kolínka, 100 ml červeného vína, lžíci citronové šťávy, 50 ml olivového oleje, lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, lžíci nasekané petržele, 1 bobkový list, 4 nasekané stroužky česneku, lžičku cukru, lžičku soli. Na kaši: 3 malé brambory, půl bulvy celeru, lžíci másla, sůl, mléko, 2 lžíce strouhaného parmezánu, pažitku

Postup: Z uvedených ingrediencí připravte marinádu a kolínka do ní ideálně přes noc naložte. Vložte v pekáčku i s marinádou do trouby rozpálené na 220 stupňů a pečte 5 minut, aby se maso zatáhlo. Pak podlejte trochou vody, pekáč přikryjte víkem či alobalem, teplotu snižte na 180 stupňů a pečte asi 2 hodiny, nebo až bude maso měkké. Během pečení můžete kolínka občas obrátit a polít šťávou. Na posledních 10 minut pečení maso odkryjte, aby se opeklo, a podávejte s kaší. Kaši připravíte: celer i brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte (klidně dohromady) v osolené vodě do měkka. Slejte, přidejte máslo, sůl a parmezán a rozšťouchejte. Na závěr vmíchejte pažitku a podávejte s jehněčím. Skvěle se doplňuje s červeným vínem!

Country obchůdek
Facebook

Inzerce

Country JOB
TEFAL
Makro
AUTO STRAKONICE

Partneři webu

Porta
UAMK
FOLKtime - Vašše brána do světa folku
Malostranská beseda
Mobilní ateliér