Svátek má Dana

2/0 °C

Franta Šťastna

Franta Šťastna

Právě hraje:
LADISLAV VODIČKA
JÁ TU ZEMI ZNÁM

20:00 - 23:59

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

26.11.

Cibulový čaj proti nachlazení

Ingredience

Cibule, vařící voda

Dále dle chuti: med, cukr krupice nebo třtinový, citron, zázvor skořice, hřebíček, máslo, mléko

Postup

Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku, zalijeme půllitrem vody a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme 10-15 minut. Pak scedíme, cibulový vývar osladíme medem nebo cukrem. Pokud sladíme medem, který by mohl dráždit ke kašli, můžeme zjemnit trochou mléka nebo lžičkou másla, které se v horkém čaji rozpustí. Když nemocnému cibulový čaj nechutná a odmítá ho pít, můžeme během vaření přidat vyvařit skořici nebo hřebíčky, kousek nastrouhaného (nasekaného) zázvoru nebo kůru z chemicky neošetřeného citronu. Citronovou (pomerančovou) šťávou můžeme ochutit i hotový čaj.

Druhá varianta: Dvě oloupané a pokrájené cibule dáme do půllitrového hrnku a po okraj zalijeme vroucí vodou. Necháme louhovat 10-15 minut. Pak scedíme, ochutíme stejně jako v předešlé verzi. Zázvor, kůru, koření zaléváme společně s cibulí.

 

27.11.

Luxusní polévka s houbami

Ingredience

200 g květákových růžiček, 100 g hrubě nastrouhané mrkve, stejné množství hrubě nastrouhaného celeru, 50 g hrubě nastrouhané petržele, 100 g kapusty nakrájené na nudličky, 3 stroužky česneku nastrouhaného nebo rozmačkaného čerstvé houby - očištěné, pokrájené cca 150 g, 40 g másla, 2  lžíce oleje, 40 g hladké mouky, sůl, pepř mletý                                                                                                                                                                     2 lžíce celerové nati nebo posekané petrželky, zeleninový vývar nebo vývar z bujonu, cca 1,5 - 2 l

Postup

V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za občasného promíchání. Až houby restováním zmenší svůj objem, vše zasypeme moukou, krátce osmažíme a zalijeme vývarem podle hustoty. Všechno to pořádně promícháme, přivedeme do varu a vaříme doměkka. Před dovařením přidáme nasekanou celerovou nať nebo petrželku, dle chuti osolíme, opepříme, případně přidáme ještě česnek.

 

28.11.

Čundrácký guláš

Ingredience

200 g klobásy dle chuti a co dům či Chajda dá, 200 g cibule, 200 g kysaného zelí, olej nebo sádlo, dvě až tři lžičky mleté papriky - sladké nebo pálivé, dva stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti, asi dvě deci vody,

Postup

Na menším množství sádla nebo oleje si orestujeme cibuli s pokrájenou klobásou. Ke konci restování přidáme zpěnit papriku, zalijeme vodou, přidáme okapané zelí, česnek pokrájený na plátky, promícháme a necháme povařit do změknutí zelí asi 10-15 minut, dochutíme solí a pepřem. Vody moc nedáváme, má vzniknout spíš takový sos z orestované cibule. Pokud jsme omáčkoví, můžeme jí dát více a guláš pak zahustit chlebem nebo trochou hladké mouky. Zjemnit můžeme i smetanou - zakysanou nebo sladkou.

 

29.11.

Adventní svátky

První začátky slavení adventu se objevují v jižní Galii a také ve Španělsku koncem 4. století. Od 12. do 13. století se stal advent začátkem nového liturgického roku, který do té doby začínal právě Vánocemi. Datum první adventní neděle je pohyblivé. Je to proto, že poslední adventní neděle - čtvrtá - připadá vždy na neděli před 25. prosincem (který je hlavním vánoční svátkem).

Názvy adventních nedělí:

První adventní neděle - železná neděle. Ta nás čeká teď - 2.12.  Druhá adventní neděle - bronzová neděle. Třetí adventní neděle - stříbrná neděle. Čtvrtá adventní neděle - zlatá neděle

Adventní věnec

Je tradiční symbol západní církve sloužící k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Obvykle má podobu věnce ze jehličnatých větví ozdobeného 4 svícemi. Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Svíček může být ale i více, v závislosti na zvyklostech a trendech. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky, nebo asymetricky rozmístěné. Zdobené věnce bez svíček, které jsou také nazývány adventní věnce jsou používány k ozdobení vchodových dveří. Klasické adventní věnce byly zavěšované na stuhách, v posledních letech (počátek 21. století) je nahradily věnce, které se kladou přímo na svátečně upravený stůl.

Chanuka

Rozsvícení svící na adventním věnci nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2000 let - na slavení svátků světel zvaných Chanuka. Na židovských chanukových svícnech se rozsvěcuje postupně osm světel.

 

30.11.

Adventní věnec

Ingredience

Na potření: 1 vejce, podle potřeby 1 bílek. Těsto: sůl, 750 g hladké mouky, 1 kostka droždí, 350 ml vlažné vody, 2 žloutky, 60 g cukru krupice

Postup

Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek, do kterého nalijeme vzešlý kvásek z vlažné vody, droždí a lžičky cukru. Přidáme cukr, žloutky a zaděláme do hladkého těsta. Na teplé místě necháme vykynout. Vykynuté těsto propracujeme ještě jednou a rozdělíme na tři díly. Z každého dílu odkrojíme malý kousek a tyto odřezky spojíme a vyválíme na tenkou placku. Z té vykrajujeme vánoční tvary, potřeme rozšlehaným vejcem, zdobíme kořením podle fantazie, klademe na plech vyložený pečícím papírem a asi 10 až 15 minut pečeme při 180°C. Ze tří dílů vyválíme tenké provázky, spleteme klasický cop a na plech stočíme do věnce. Konce dobře přimáčkneme. Potřeme také rozšlehaným vejcem a do kříže vmáčkneme prázdné kalíšky od čajových svíček, které zatížíme kamínky nebo luštěninami. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně půl hodiny. Na vychladlý věnec lepíme bílkem upečené vánoční tvary, dozdobíme mašličkami, vložíme svíčky a můžeme dávat na stůl.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2018 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze