Svátek má Arnošt

16/7 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

13.3.

Zapečený tuňák se sýrem

Ingredience

1 konzerva - tuňák v oleji, 4 větší brambory, 2 velká rajčata, 4ks taveného sýra, 4 vejce, 70 g strouhaného sýra (nejlépe eidam)  podle chuti sůl, mletý černý pepř, podle potřeby olej a jarní cibulka.

Postup

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na salátové části struhadla na tenké plátky, které osušíme. Tuňáka necháme okapat. Velká rajčata očistíme a nakrájíme na kolečka. Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme a promícháme se strouhaným eidamem. Budeme potřebovat dvě zapékací misky, které potřeme olejem a poklademe jemnými plátky brambor. Na některé rozložíme obdélníky celého taveného sýru, navrstvíme okapaného tuňáka a na kolečka nakrájená rajská jablíčka. Ochutíme solí, pepřem a usekanou jarní cibulovou natí nebo jinými bylinkami podle vlastní chuti. Misky vložíme do vyhřáté trouby na 220 °C a zapékáme asi 10 minut. Potom směs zalijeme rozšlehanými vejci se sýrem a dopečeme do zlatavé barvy. Zapečeného tuňáka s rajčaty a sýrem podáváme v zapékací miskách. Výborně chutná se zeleninovým salátem.

 

14.3.

Jarní salát s makrelou a hrubozrnnou hořčicí

Na 4 porce budete potřebovat

1 červenou cibuli, 2 stonky jarní cibulky, 250 g směsi salátových listů, 1 svazek ředkviček, 100 g cherry rajčátek, 1 uzenou makrelu

Na zálivku: 2 lžíce oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 50 ml bílého jogurtu, sůl, pepř

Postup

Cibuli rozdělte na měsíčky, jarní cibulku nasekejte, ředkvičky pokrájejte, cherry rajčátka rozpulte a salátové lístky důkladně omyjte. Maso z makrely opatrně oberte. V misce ještě smíchejte olej, citronovou šťávu, hořčici, jogurt, sůl i pepř a nechte vzniknout zálivku. Promíchejte zeleninu, kousky makrely i zálivku a podávejte.

 

15.3.

Jarní kuřátka s pečeným česnekem a šalotkami

Na 2 velké porce potřebujete:

2 jarní kuřátka (nejlépe taková ta malinká, to slupnete jak malinu), asi 12 šalotek, 300 g malých brambor, 1 palici česneku a 2 stroužky zvlášť, oblíbené bylinky (například šalvěj a tymián), 1/2 chemicky neošetřeného citronu, čerstvou petržel, olivový olej, sůl, pepř.

Postup

Ke kuřátkům ovoněným bylinkami a citronem si vymačkejte stroužky česneku, který se pečením změní ve skvělou pastu. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Očištěná kuřátka pomažte zvenku i zevnitř směsí nasekaných bylinek (trochu si nechte stranou na brambory), soli, pepře a oleje. Dovnitř ještě vložte po plátku citronu a nahrubo nakrájeném stroužku česneku. Brambůrky pořádně odrhněte, šalotky oloupejte a spolu s neoloupanou palicí česneku vcelku promíchejte s trochou oleje, zbylými bylinkami, solí a pepřem. Zeleninu vložte do pekáče, navrch dejte kuřátka a na každé položte dva plátky citronu. Pečte asi hodinu, nebo dokud není maso měkké. Kdyby se kůrčička pekla moc rychle, přikryjte celý plech víkem nebo alobalem a sundejte ho až na posledních 10 minut. Podávejte posypané nasekanou petrželí.

 

16.3.

Obrácený pomerančový koláč s kokosem

Ingredience

Na koláč o průměru 28 cm potřebujete: 200 g másla, 180 g cukru krupice, kůru z poloviny pomeranče, 3 vejce, 180 g kokosu, 100 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 150 g jogurtu, sůl. Na pomerančový sirup: 2-3 chemicky neošetřené pomeranče (nejlépe vypadají červené), 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku vody

Postup

Nejprve si připravte pomeranče a sirup. Cukr rozpusťte na mírném ohni s vodou, přidejte na půlcentimetrové plátky nakrájené pomeranče a vařte 10 až 15 minut, než pomeranče trochu změknou. Sceďte a sirup schovejte na dokončení. Dortovou formu vyložte celou pečicím papírem a dno poklaďte plátky pomerančů. Změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli, nastrouhanou pomerančovou kůrou a vejci. Přidejte jogurt a vmíchejte mouku s kypřicím práškem a kokos. Těsto vlijte do formy na pomeranče a pečte asi hodinu na 160 stupňů. Nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a stáhněte pečicí papír. Šťavnaté pomeranče vytvoří s kokosem překvapivě dobrou kombinaci! Nezapomeňte koláč potřít sirupem, který mu dodá krásný lesk.

 

17.3.

Kuřecí paličky se zeleninou

Na 4 porce potřebujete:

8 kuřecích spodních stehen na kosti, 2 mrkve, 2 petržele, asi 6 stonků řapíkatého celeru, 1 větší cibuli, 1 hrnek čočky, 3 ředkvičky, asi 50 g másla, bobkový list, celý pepř a nové koření, tymián, majoránku, 2 lžíce dijonské hořčice, sůl a tmavý chléb k podávání

Postup

Čočku namočte do vody a pusťte se zatím dál. Kuřecí paličky opláchněte a vložte je spolu s cibulí nakrájenou na čtvrtiny do hrnce. Přidejte bobkový list, černý pepř, nové koření, tymián a trochu soli a zalijte asi do 2/3 výšky kuřecího masa vodou. Přiveďte k varu, plamen stáhněte na minimum a nechte asi hodinu probublávat. Maso vyjměte, zeleninu nakrájejte na malé kousky a kromě ředkviček ji všechnu spolu s čočkou přidejte do hrnce a zvolna vařte dalších asi 20 minut skoro doměkka. Nakonec přidejte ředkvičky a majoránku, ještě asi 5 minut povařte, a když je vše hotové, dochuťte směs majoránkou, solí a hořčicí. Směs podávejte s paličkami masa a tmavým chlebem

 

Country obchůdek
Facebook

Inzerce

Country JOB
BEAPHAR
Horsecare
AUTO STRAKONICE
Makro

Partneři webu

Porta
UAMK
FOLKtime - Vašše brána do světa folku
Malostranská beseda
Mobilní ateliér