Svátek má Alan

25/18 °C

Soňa a Vláďa

Soňa a Vláďa

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

06:00 - 10:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

20. 8.

Zítra tomu bude přesně 50 let od neblahého srpna 1968. Já ho zažil s rodiči v Bulharsku, kde nás hlídali vojáci. Jediným spojením s naší zemí bylo hrdinné vysílání Československého rozhlasu, pamatuji si na skvělého hlasatele Slávu Volného. S protesty a revoltou proti okupaci je neodmyslitelně spjat Karel Kryl, odvážný písničkář a národní bard.

A tak jsem si řekl, že dnes a zítra vám přinesu autentické recepty toho, co měl Karel rád. Vařila mu je paní Jarka Foltánová, manželka Pavla, který s Karlem koncertoval. Přesto, že Karel byl echtovní masožrout,  u Foltánů jedl:

Květák na kari podle receptu z 80. let od studentů z Indie

Nakrájej květák na drobno. Na pánev dej olej, cibuli a česnek na drobno, nech mírně do zlatova. Potom přidej ten květák a podus ho do měkka. Přidej kari a nech to dojít pod pokličkou. Mezitím uvař basmati rýži. S kari nebo bez kari. Servíruj květák na rýži. Nic jednoduššího neznám, říká Pavel, ale to jídlo je asi jako svěží vánek.

...jo a ještě něco - přijďte si s námi zítra zavzpomínat na Karla Kryla a srpen 1968 na Masarykovo náměstí ve Slaném. Bylo to poslední místo, kde jsem se s ním potkal před jeho smrtí. Od 18 hodin tam pořádám koncert Remember Karel Kryl. Hraje Foltán band - tedy Pavel Foltán a Petr Bublák. Vstup zdarma. Váš Standa Berkovec alias František Mlsota

 

21.8.

Dnes je tomu přesně 50 let od okupace Československa v roce 1968. S revoltou je neodmyslitelně spjat odvážný písničkář, citlivý a čestný chlap, Karel Kryl. A tak jsem si řekl, že i dnes vám přinesu autentický recept toho, co měl Karel rád. Je od paní Jarky Foltánové, která mu toto jídlo pekla, když s jejím manželem Pavlem přijeli z koncertu. Dnes to je typická klasika:

Krkovice pro Karla

Dej na pekáč kilo dobře osolené vepřové krkovice, hodně cibule nadrobno, hodně kmínu, přiměřeně sádla (podle toho, jak je krkovice prorostlá), přiměřeně podlévej pivem a upeč v troubě do zlatova. Servíruj s chlebem, kyselou okurkou a dobrým pivem. Dobrou chuť. A jak při tom u Foltánů říkával Karel: V jednoduchosti je krása i síla.

A ještě něco - před nějakou čtvrt hodinou začal na náměstí ve Slaném koncert Remember Karel Kryl, který pořádám spolu s Foltán bandem a KZMS. Pokud jste někde blízko, přijďte si poslechnout Pavla Foltána a Petra Bubláka a zazvzpomínat na Karla Kryla. Vstupné pochopitelně zdarma. Váš předtočený Standa Berkovec alias F.M.

 

22.8.

Francouzské ratatouille

Na tomto typickém provensálském jídle mě nejvíc baví variabilita - můžete ho kombinovat ještě s rozpečeným sýrem, s vejci, s bramborem, bagetou, nebo ho použít jako přílohu k masu. Prostě provensálský zeleninový (bez) masa - kr. Počet porcí: 4

Ingredience

1 kg rajčat, jeden lilek, jedna cuketa, dvě papriky, ½ kg cibule, 5 stroužků česneku, olivový olej, hrst sušených provensálských bylinek - nebo čerstvé, sůl a bílý mletý pepř podle chuti

Postup

Nakrájejte lilek na tenké plátky a nechte vyplakat se solí, cuketu a papriky nakrájejte na kostky. Lilek, nasekanou cibuli, česnek a papriky osmažte na oleji a nechte dusit 10 minut, za častého míchání. Přidejte pokrájená rajčata s bylinkami, případně rajčatovou pastu a nakonec přidejte cuketu. Okořeňte a nechte dusit 20 minut. Podávejte s bagetou jako hlavní jídlo, nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Ještě jedna rada - pokud máte jen sušené bylinky, nechte je nejdřív pěkně rozvonět tak, že je osmahnete na oleji - potom je teprve přidávejte do ratatouille.

 

23.8.

Květákové placičky

Ingredience

1 květák - vystačí na 2 porce, 3 vejce, 4-5 lžic strouhanky, sůl, pepř, lžička majoránky

Postup

Květák vaříme v osolené vodě asi 5 minut, scedíme a necháme květák vychladnout. Když je zchladlý, rozmačkáme ho mačkadlem na brambory. Ke květáku přidáme žloutky ze 3 vajec, z bílků ušleháme pevný sníh se špetkou soli. Ke květákově směsi přidáme 4-5 lžic strouhanky, ochutíme solí, pepřem a rozemnutou majoránkou a na závěr přimícháme ušlehaný sníh. Vytvoříme takové placičky, trochu tenčí než karbanátky, a smažíme na rozpáleném oleji. Pokud to chceme mít úplně dietní, můžeme je upéct v troubě. Ovšem oříšek másla na každou placičku na talíři potěší! Jsou výborné s bramborem nebo jen tak.

 

24.8.

Grilovaný losos na fenyklu

Ingredience na 4 porce

4 lososové filety po cca 150 g, s kůží

2 lžičky mořské soli

2 malé fenyklové cibulky

4 lžíce zakysané smetany

1 lžíce nasekaného česneku

1 lžíce jemně nakrájené červené cibule

1 hrst rukoly

olej na smažení

Postup

Z kůže oškrábejte šupiny. Filety posypte solí a potřete olejem. Rybu grilujte kůží dolů na grilovací pánvi po dobu přibližně 5 minut. Pak rybu otočte a 1-2 minuty smažte druhou stranu. Fenyklové cibulky opláchněte a podélně rozkrojte a pak příčně nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte smetanu s česnekem a přimíchejte fenykl a červenou cibuli a to přidejte ke grilovaným filetům. Jako příloha se hodí bílé víno, světlé pivo typu ALE, přinejhorším i nějaká ta opečená bageta s pestem.

 

27.8.

Neapol - to znamená také typické „dolce" - sladkosti. K těm nejrozšířenějším patří citronový dort torta al limone a čokoládovo-mandlový dort torta Caprese. Ten spatřil světlo světa na ostrově Capri a vznikl vlastně omylem: cukrář Carmine di Fiore se roku 1920 při práci údajně plně nevěnoval svým povinnostem a zapomněl do mandlového dortu přidat mouku. Z trouby vytáhl dort křupavý na povrchu a měkký uvnitř, který všem zachutnal.

Originální neapolský recept na smažené koblihy plněné  a ozdobené pudinkovým krémem a třešněmi v sirupu

Ingredience na těsto na 8 koblih: 150 g mouky 00, 70 g másla, 40 g cukru, 2 g soli, 250 ml vody, 3 vejce, nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu, olej na smažení, třešně v sirupu. Na pudink: 250 ml mléka, 75 g cukru, 25 g kukuřičného škrobu, 3 žloutky, polovina vanilkového lusku nebo vanilkový cukr

Postup: Ve velkém hrnci zahřejeme vodu spolu s máslem a solí, až dosáhne voda bodu varu, nádobu sundáme ze sporáku a vmícháme mouku, za stálého míchání, dokud obsah hrnce nedostane homogenní směs. Směs dáme opět na sporák a pokračujeme v míchání, dokud nebude hmota v hrnci mít patinu bílé barvy, pak přidáme cukr, zamícháme a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty přidáme nastrouhanou kůru a vejce, vše promícháme a přendáme do cukrářského sáčku, pomocí kterého tvoříme kruhy na plechu vyloženém papírem na pečení. Smažíme koblihy, které opatrně vkládáme i s papírem na pečení do většího množství horkého oleje, papír pak musíme ihned vytáhnout, dozlatova usmažené koblihy vytáhneme a necháme okapat. Připravíme si krém; mléko zahřejeme v hrnci spolu s vyškrábanou dužinou vanilky, přidáme jeden žloutek a mouku a nejlépe metličkou mícháme, přidáme zbytek surovin, směs dáme na sporák a za stálého prošlehávání necháme zhoustnout, sundáme a necháme vychladnout, v lednici pak úplně ztuhnout. Nakonec vychladlé koblihy přepůlíme, naplníme částí pudinku a povrch koblih zdobíme pudinkem a třešněmi v sirupu, můžeme je také posypat moučkovým cukrem.

 

28.8.

Neapolské těstoviny

Ingredience na 2 porce

400 g makaronů nebo penne, 200 g vepřové kýty, 100 g anglické slaniny, 100 g cibule nebo pórku, 100 g celeru, 100 g eidamu, 100g rajčat, 1 palice česneku, nové koření mleté, mletý pepř, bobkový list, sůl

Postup

Těstoviny uvaříme bežným způsobem Al dente. Na nudličky nakrájíme slaninu, kterou roztavíme a osmažíme na ní kousky masa ochuceného pepřem a novým kořením. Přisypeme kolečka pórku, nudle celeru a rajčat, dosolíme a přidáme bobkový list. Podusíme asi 10 minut a vlijeme na talíř s připravenými těstovinami. Posypeme strouhaným sýrem a můžeme ještě každou porci zapéct.

 

29.8.

Neapolské ragú do těstovin

Ingredience na 3-4 porce

cca 250g vepřových žebírek, cca 250g hovězího/telecího krku, 5 dkg pancetty nebo kvalitní slaniny, lžička rajčatového protlaku, 2 větší šalotky, 2 stroužky česneku, cca 500g rajčatového pyré, 1,5 dcl dobrého červeného vína, sůl, pepř, bazalka, olivový olej

Na zapečení: 1 mozarella (cca 125 g), 5 dkg nastrouhaného parmazánu

Žebírka nechte vcelku, maso bez kosti nakrájejte na větší kostky, pancettu najemno, stejně tak šalotky a česnek. Nejprve maso orestujte na oleji místy dohněda. Pak na stejném oleji i šalotku s pancettou. Přidejte zpět maso. Zarestujte lžičku rajčatového protlaku. Přidejte česnek. Ještě nechte ho rozvonět a pak hned přilijte víno. Až se hladina v hrnci sníží o třetinu, je čas na rajčatové pyré, sůl, pepř a natrhanou čerstvou bazalku. Duste pod pokličkou na minimálním ohni, dokud maso nebude hodně měkké a žebírka se musí začít rozpadat. Následně všechno maso vyjměte, oberte, vidličkami rozeberte na malá vlákna a vraťte do omáčky. Tím se velmi zahustí. Pokud by to bylo příliš, zřeďte vývarem nebo vodou, přeci jen. Pak už stačí vrstvit vše do zapékací misky. Tu vymažte olejem. První dejte trochu omáčky. Pak těstoviny. Pak víc omáčky. Trochu parmazánu. Zase těstoviny. Zas omáčku. Zas parmazán...a tak dále tak 5 - 7 vrstev. Na těstoviny pak zbytek omáčky. Na to zbytek parmazánu a mozarellu. Potom to všechno pěkně upěchujte a šup s tím do trouby. Než začne omáčka po krajích bublat, tak na 200°C a potom už jen na 180°C asi na 45 minut. V polovině pečení je dobré alobalem misku přikrýt, aby se sýry nahoře nepálily, a odkrýt na konci, aby se udělala kůrčička. Po vyjmutí z trouby nechte lasagne 10 minut odpočinout. Budou pak lépe držet.

 

30.8.

Houbové rizoto a la Italia

Ingredience na 4 porce

500 g kulatozrnné rýže, 2 lžíce rostlinného tuku nebo několik lžic olivového oleje, 250 g čerstvých nebo mražených hřibů, 1 šalotka, 100 g parmezánu, 150 ml sladké smetany0,5 dcl bílého vína, 1 stroužek česneku, limetka/citrón, sůl, koření a bylinky na ozdobení

Postup

Propláchnutou rýži orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold a zalijeme 750ml vody. Rýži osolíme podle chuti a dusíme na mírném ohni do měkka. Na rostlinném tuku Flora Gold orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme nakrájené dubáky, nebo směs hřibů, zalijeme vínem a dusíme do měkka. Takto připravené houby smícháme s uvařenou rýží, přidáme sladkou smetanu a směs přivedeme k varu. Hotové rizoto podáváme s posypaným parmezánem a čerstvými bylinkami.

 

31.8.

Tip na poslední prázdninový táborák

Aneb domácí hořčice k opékaným špekáčkům pro vaše děti

Ingredience 4 porce

100 g hořčičných semínek

2 lžíce medu

1 menší jablko

150 ml jablečného octa

sůl na dochucení

špetka oregana

8 špekáčků

Postup

Hořčičná semínka spolu s jablečným octem rozmixujte nejlépe tyčovým mixérem, přidejte med, můžete zjemnit i nastrouhaným jablkem. Dochuťte solí a oreganem. Buřty ze stran nařízněte, napíchněte na klacek a nad ohněm opečte. Podávejte s hořčicí. Vyberte pochopitelně špekáčky s vysokým podílem masa a opékejte nejdříve vysoko nad ohněm, potom je opatrně nechte ožehnou na kůrčičku - ale pozor, aby nebyly na odvrácené  straně měsíce jako uhel! Táboráku plápolej...

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2018 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze