Svátek má Slavomír

-2/-12 °C

Jitka Koutná

Jitka Koutná

Právě hraje:
PAVEL BRUMER
PODRÁŽKY ŠMIRGLUJOU NABITEJ SÁL

08:00 - 14:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

13.1.

Slepice v cibuli

A pro zajímavost starý český recept na přípravu slepice, jejíž maso se považuje za zvlášť dobré pro takovéto vařené a dušené pokrmy.

Dej vařit slepice. Oloupej několik cibulí, posekej a usmaž dočervena. Okořeň pepřem, zázvorem a šafránem (hodně zahřívající, tak raději jen v chladné dny).

Když jsou slepice uvařené, posekej maso, dej je na osmaženou cibuli, přilij polévku, ale ne tučnou. Mezi to dej rozinky a mandle.

 

12.1.

Polévka z jedlých kaštanů

Ingredience

50g másla

1 malá cibulka, najemno nakrájená

50g řapíkatého celeru, pokrájeného

2 plátky čerstvého zázvoru

200g připravených kaštanů

1l vývaru (kuřecí, zeleninový)

sůl, pepř a mletý zázvor na dochucení

50ml smetany (rýžového, mandlového mléka)

plátky uzeného kuřete nebo kachny šlehačka a drcené kaštany k podávání

 

Příprava

Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte najemno nakrájenou cibulku a asi dvě minuty míchejte. Přihoďte řapíkatý celer, zázvor a kaštany. Minutu nebo dvě opékejte a pak zalijte vývarem. Povařte třicet až třicet pět minut.
Polévku rozmixujte, osolte a okořeňte. Hustý krém zjemněte smetanou. Podávejte s plátky uzeného kuřete nebo kachny, doplňte šlehačkou a drcenými praženými kaštany. Ve vegetariánské verzi se doporučuje vložit pár lístečků rukoly.

 

11.1.

Skotská hovězí polévka

Ingredience

¾ kg hovězího masa na dušení nakrájeného na kousky, 1 ½ l vody, 3 lžíce perlových krup, 3 tuříny, nakrájené, 3 mrkve, nakrájené, 1 brambor, oškrábaný a nakrájený na kostky, 2 pórky oloupané a nakrájené, 1 střední cibule, na jemno nakrájená, 1 hrnek na jemno nakrouhaného zelí, sůl, pepř a špetka tymiánu, nasekaná čerstvá petrželka na ozdobení

Postup

Maso zalijeme vodou, přivedeme k varu. Stáhneme tuk a přidáme kroupy. Necháme asi hodinu vařit. Přidáme tuříny, mrkev, brambor, pórek, cibuli a ještě hodinku povaříme. Přidáme zelí, okořeníme solí, pepřem a tymiánem, ještě 15 minut vaříme a pak podáváme posypané petrželkou

 

10.1.

Vepřové kotlety na bylinkách

Ingredience

5 vykostěných vepřových kotlet, 2 vepřové ledviny, 1 velká cibule,1 mrkev, 1 brambor, oloupaný, tymián, oregáno, rozmarýn, petrželka, sůl a pepř. Těsto: 20 dkg mouky, 10 dkg strouhaného loje, 1 lžička prášku do pečiva, sůl, 1 a ¼ dl mléka

Postup

Nakrájejte ledvinky, mrkev, cibuli, brambor a spolu s vepřovými kotletami je vložte do velkého hrnce. (Já bych je vkládala postupně a mírně osmahla na tuku). Přidejte tolik vody, aby vše bylo zalito, a vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Z mouky, loje, prášku do pečiva, soli a mléka vytvořte vláčné těsto. Vyválejte na pomoučněném vále. Placku z těsta vytvarujte tak, aby se vlezla do hrnce, a položte ji přímo na maso. Přikryjte poklicí. Je důležité zvolit opravdu velký hrnec, protože těsto vařením nabude. Vařte na mírném ohni ještě hodinu a půl. (Jistě by bylo možné zapékat i v troubě).

 

9.1.

Čínská pikantní polévka

Ingredience

1 litr vývaru, 250 g vepřového masa, 130 g bambusových výhonků, 100 g mrkve, 100 g hrášku, 50 g skleněných nudlí, 50 g sojových klíčků, 30 g sušených čínských hub, 1 svazek jarní cibulky, 4 čerstvé chilli papričky, 3 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř, pálivá chilli pasta - podle chuti.

Postup

Houby namočíme podle návodu na obalu. Nudle zalijeme vroucí vodou, necháme změknout asi 5 minut a propláchneme studenou vodou v cedníku. Maso očistíme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a dochutíme sójovou omáčkou. Mrkev oloupeme a uděláme do ní čtyři podélné zářezy, které nám při nakrájení na tenké plátky vytvoří tvar čtyřlístku. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na tenké šikmé plátky. Olej rozehřejeme, přidáme maso a orestujeme dozlatova. Přidáme všechnu zeleninu, také orestujeme a pak vše zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a povaříme asi 10 minut. Bambusové výhonky a sójové klíčky scedíme. Chilli papričky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenká kolečka. Vše přidáme do polévky spolu s houbami a nudlemi a prohřejeme asi 5 minut. Dochutíme solí, pepřem a pálivou chilli pastou.

Country obchůdek
Facebook

Inzerce

Country JOB
Horsecare

Partneři webu

Porta
UAMK
FOLKtime - Vašše brána do světa folku
Malostranská beseda
Mobilní ateliér