Svátek má Jiří

23/9 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

25.3.

Smaženice z ředkviček

Ingredience

1 cibule, špetka soli, svazek ředkviček, 2 vejce, rostlinný olej, špetka mletého pepře, 50 g salámu nebo anglické slaniny

Postup

Omyjeme ředkvičky a nakrájíme na kolečka, cibuli a dáme na rozehřátou pánev. Mícháme a restujeme chvíli a trochu podlijeme a mícháme, až do takového toho zesklovatění ředkviček. Přidáme rozšlehané vejce a zalejeme, osolíme a opepříme a mícháme, až se vejce srazí. Naneseme ještě horké na krajíčky chleba nebo topinek, jk tomu si dáme pivsona - a jaro je tady!!!

 

26.3.

Špagety a krevety

Ingredience na 2 porce

střední cuketa 1 ks, parmazán 60 g

strouhaná citronová kůra 1/2 lžičky

smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml

žloutky 4 ks, špagety 250 g, olivový olej 2 lžíce

čerstvé vyloupané krevety 200 g

menší chilli paprička 1 ks

hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst

sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

Ve velkém hrnci uvařte 2 l osolené vody. Mezitím nastrouhejte nahrubo cuketu, zlehka ji osolte a promíchejte, aby pustila přebytečnou tekutinu. Trvá to zhruba 10 minut. Parmazán nastrouhejte do misky, promíchejte s citronovou kůrou a smetanou, přidejte žloutky a prošlehejte je vidličkou. Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny akorát na skus, tzv. al dente. Cuketu sceďte a vymačkejte přebytečnou tekutinu. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm krevety ze všech stran dorůžova, stačí 1 minuta z každé strany. Mezitím zbavte chilli papričku semínek a nakrájejte ji nadrobno. Vsypte ke krevetám, restujte 1 minutu, přisypte cuketu a za stálého míchání opékejte 2 minuty. Pánev odstavte. Hotové těstoviny slijte a vsypte do pánve. Nechte 1-2 minuty zchladnout, přilijte žloutkovou směs a promíchejte. Posypte petrželkou, osolte a opepřete a podávejte.

 

27.3.

Jarní prsíčka

Ingredience

25 dkg - anglická slanina, 4 dl - voda, 2 ks - jarní cibulka, 500 g - kuřecí prsa, 200 g - tvrdý sýr, mletý černý pepř, sůl - podle potřeby, máslo

Postup přípravy

Kuřecí prsa omyjeme, odstraníme blanky, popřípadě zbytky kostí, osolíme a opepříme. Dále si nastrouháme tvrdý sýr do misky a jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Sýr s cibulkou pak promícháme. Každé maso nakrojíme tak, aby vznikla kapsa a naplníme ji směsí sýru a cibule. Můžeme trochou směsi posypat maso i nahoře a celé ho zabalíme do anglické slaniny. Aby slanina držela, můžeme ji k masu přišpendlit párátky. Do vymazaného pekáče položíme maso a na každé dáme ještě plátek másla. Pečeme přibližně 1 hodinu v předehřáté troubě na 170 °C. Slanina by měla být upečená pěkně dozlatova, lehce křupavá. Zhruba v polovině pečení podlijeme maso vodou. Jarní kuřecí prsa můžeme podávat s brambory, hranolky nebo americkými brambory.

 

28.3.

Domácí puding

Ingredience

3 žloutky, 1 hrnek domácího jogurtu, nebo kefíru případně můžete použít kokosové mléko

1 lžička skořice (můžete vynechat)

vanilový extrakt (můžete vynechat)

maliny, borůvky nebo jiné ovoce (můžete vynechat)

strouhaný kokos nebo ořechy (můžete vynechat

 

Postup

Předehřejte troubu na 175 °C, připravte si pečící misku velkou asi 18 cm v průměru, případně dvě menší. Vymažte pořádně tukem. Do vyšší nádoby dejte žloutky a kefír nebo jogurt a ručním mixérem vyšlehejte. Pokud budete přidávat vanilový extrakt a/nebo skořici, přidejte a znovu promíchejte. Vyšlehanou směs nalijte do připravené misky, případně posypte malinami, borůvkami nebo kokosem a dejte péct na 60 minut. Servírujte teplé nebo studené s domácí kysanou smetanou, nebo čerstvým ovocem

 

29.3.

Jehněčí a jak na něj

Jarní jehněčí je ze tři až pět měsíců starého mláděte, a díky svojí křehkosti se rozplývá na jazyku. Oproti staršímu jehněčímu není tak chuťově výrazné, což mnoha lidem vyhovuje. V dobrých řeznictvích je k dostání od února do června. Maso by mělo být řádně vyzrálé a na pultech krásně světle růžové. Čím je jehně starší, tím je maso tmavší. Nezapře se svojí charakteristickou vůní i chutí. Už při koupi přemýšlejte, co z masa budete připravovat. K jídlu s rychlou přípravou volte spíše kotletu nebo svíčkovou. K pečení je lepší kýta, rameno nebo hřbet. Nejen díky dobré stravitelnosti se řadí mezi zdravá bílá masa. Obsahuje navíc důležité aminokyseliny, vitamíny a minerální látky. Při přípravě maso důkladně odblaňte a zbavte ho nadbytečného tuku. Z koření si jehněčí v české kuchyni rozumí s majoránkou i s novým kořením a bobkovým listem. A s dobrým moravským červeným vínem, pochopitelně!!!

 

1.4.

Houbový guláš

Ingredience

300 g májovek, 300 g sírovce, 200 g, měkkého salámu nebo Vysočiny, 2 střední cibule, 1-2 lžíce sádla, 1 l vývaru - může být i z kostky, nejlépe zeleninový, sladká smetana, mletá sladká paprika - případně v kombinaci s pálivou, podle toho, jak máte „plechovou" pusu J, mletý černý pepř a sůl podle chuti

Postup

Sírovce nakrájíme na kostičky a povaříme do měkká ve vývaru z masoxu. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme pokrájený salám, sírovce a májovky, vše zalijeme vývarem, přidáme lžíci červené papriky a vaříme do měkka. Jakmile jsou houby měkké, rozmícháme smetanu z hladkou moukou a pokrm zahustíme. Guláš dochutíme pepřem a solí, podáváme s chlebem, rýží nebo houskovým knedlíkem.

 

2.4.

Jarní kuřátka

Ingredience

4 zhruba půlkilová jarní kuřátka, 10 ks snítek čerstvého tymiánu, 8 ks stroužků česneku, 80 ml citronové šťávy, 60 ml olivového oleje, 2 lžíce nastrouhané citronové kůry, čerstvě namletý pepř, sůl

Přeliv: 1/2 hrnku hladkolisté petrželky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku

Houbová kaše:1 kg brambor, 40 g másla, 20 g sušených hub, 125 ml mléka, voda, sůl

Postup

Omytá, osušená kuřátka ze všech stran osolíme a okořeníme čerstvě namletým pepřem, položíme je do pekáče, přidáme rozmačkaný česnek, kůru i šťávu z citronu, tymián a vše přelijeme olivovým olejem, necháme 1 hodinu marinovat. V troubě vyhřáté na 180-190 °C kuřátka pečeme dozlatova, což bude trvat cca 45-50 minut. Připravíme houbovou kaši; sušené hřiby rozmixujeme na prášek, spolu s oloupanými a pokrájenými bramborami je vsypeme do hrnce se studenou, osolenou vodou, vaříme 12-15 minut, aby brambory změkly, pak je scedíme, rozmačkáme a spolu s horkým mlékem a máslem ušleháme do hladké kaše, tu podle chuti ještě osolíme. Upečená kuřátka servírujeme v celku, přelitá olivovým olejem s rozmačkaným česnekem, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a citronovou šťávou.

 

3.4.

Jarní bylinková polévka

Ingredience

1,5 l zeleninového vývaru - může být i slepičí nebo z kostky, 150 g kukuřice, 150 g květáku, 150 g fazolek, 150 g hrášku, 150 g mrkve, mletý pepř, sůl, jarní bylinky (listy pampelišky, kopřivy, řeřicha, pažitka, petrželka)

Bylinkové nočky: 10 lžic krupice, 2 lžíce másla, 1 vejce, 2 ks plátků šunky, jarní bylinky, špetka mletého muškátového květu, sůl

Postup

Zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kousky, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 30 minut. Hotový vývar dochutíme mletým pepřem, bylinkami a nakonec přidáme nočky.

Bylinkové nočky: Krupici utřeme s máslem, rozklepnutým vejcem, solí a mletým muškátovým květem. Bylinky a šunku nadrobno nakrájíme, přidáme k utřenému těstíčku a promícháme. Lžičkou tvoříme nočky, ty krátce povaříme a podáváme s oříškem másla přímo na talíři.

 

4.4.

Špenátový závin se slaninou

Ingredience

Vejce na potření, listové těsto, 200 g slaniny, balíček plátkového sýra, kmín, sezamová  semínka, balíček špenátového protlaku

Postup

Plech si vytřeme máslem, rozválíme si těsto a dáme ho na plech. Mezitím si uvaříme špenát. Poté rovnoměrně nanášíme špenát na listové těsto. Pak špenát pokryjeme slaninou a sýrem. Nakonec to všechno opatrně zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem a sezamovým semínkem. Pečeme při 220 °C do růžova.

 

5.4.

Jarní bůček light

Ingredience

1 kg libovějšího vepřového bůčku bez kostí, voda, kmín, sůl.

Na nádivku: 3 žemle nebo (rohlíky, 3 vejce, 1/8 l mléka, muškátový květ, petrželová nať, sůl

Postup

Nejprve si připravíme nádivku; žemle nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem, máslo utřeme se žloutky do pěny, trochu osolíme, přidáme jemně nasekanou petrželovou nať (s ní moc nešetříme), dochutíme špetkou muškátového květu a vmícháme navlhčené kostky žemlí (vše připravujeme opatrně, aby se kostky příliš nerozpadly), nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Bůček naklepeme a prořízneme v něm kapsu, kterou uvnitř osolíme a do 3/4 naplníme nádivkou, otvor kapsy zašijeme nebo zajistíme jehlami, bůček na povrchu osolíme a posypeme kmínem. Maso vložíme kůží dolů do pekáče, podlijeme malým množstvím horké vody a přikryté pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, jakmile se bůček zapeče, obrátíme jej a kůži nařízneme na proužky, maso dále pečeme odkryté, během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Upečený bůček servírujeme nakrájený na plátky s vařeným bramborem nebo pečivem a pivem.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2019 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze