Svátek má Darina

14/7 °C

Franta Šťastna

Franta Šťastna

Právě hraje:
JOE DIFFIE
THIRD ROCK FROM THE SUN

20:00 - 23:59

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

Fígle 9.9.

Bramborová rychlovka

Ingredience

Potřebné množství brambor, trochu uzeniny, cibule, grilovací koření nebo jakékoliv dle chuti možno i provensálské, olej

Postup

Brambory uvaříme, může být i ze syrových, ale trvá to déle a nakrájíme na plátky. Vezmeme zapékací mísu nebo pekáček na dno dáme kolečka cibule, pak dáme brambory a posypeme kořením. Další vrstva je z uzeniny (kolečky, kostičky) a opět cibule, poslední vrstva je z brambor. Opět posypeme kořením a malinko pokapeme olejem. Dáme zapékat na 20 minut.

 

10.9.

Vlčí voči podle kamaráda Jardy Wlka

Ingredience

Toastový chléb, vejce, máslo, sůl a kečup.

Postup

Vezmete toastový chléb a vykrojíte v něm skleničkou kruh. Potom ho po jedné straně osmahnete na másle, a když smažíte druhou stranu, šoupnete do té díry žloutek a dosmahnete podle toho, jak máte rádi udělané to vejce. Nakonec vytvoříte kečupem doprostřed ty krhavý vlčí voči, uděláte tam prostě tečky. Ty vykrojené kruhy vymácháte v tom zbylém bílku a taky je po obou stranách osmahnete na másle. Tak to jsou vlčí voči podle Jardy Wlka. Vauuuuúúúú

 

13.9.

Vinná klobása

Vinná klobása je tradiční český produkt, který se vyrábí pouze sezonně, od podzimu do jara. Je totiž čerstvá, tepelně neopracovaná, takže je nutné ji rychle spotřebovat a horké letní dny jí nesvědčí. Vinná klobása se vyrábí z jemně pomletého vepřového, případně telecího masa, které se míchá s pečivem namočeným v mléce, nesmí chybět bílé víno a k dochucení se používá muškátový květ a citronová kůra. V některých regionech je vinná klobása oblíbenou alternativou k štědrovečernímu smaženému kaprovi, ale klidně si ji dopřejte kdykoliv. Většinou se smaží na pánvi, spíchnutá párátky či špejlí do efektního kolečka, stejně skvělá je ale i upečená v troubě. Vinnou klobásu můžete využít i při přípravě knedlíčků do polévky nebo zkuste trochu vinné klobásy vymačkat ze střívka a vmíchat do nádivky!

 

Kapustová polévka s knedlíčky z vinné klobásy

Ingredience

menší kapusta 1/2 ks. brambory 3 ks, vinná klobása cca 200 g

větší cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, mléko 100 ml,

sladká mletá paprika 1 lžíce. drcený kmín 1/2 lžičky, nové koření 5 kuliček

sůl, pepř, hladká mouka 2 lžíce, olej nebo sádlo, vývar 1,5 l

Postup

Z klobásy vymačkejte po malých částech obsah a zformujte do knedlíčků, jde to snadno. Na oleji nebo sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, zasypte ji moukou a upražte světlou jíšku. Pak přisypte papriku, rychle promíchejte a zalijte vývarem. Dobře jíšku rozmíchejte, aby v polévce nebyly hrudky. Přidejte kapustu pokrájenou na proužky, brambory na kostky, kmín, nové koření a osolte. Vařte cca 10 minut. Na pánvi rozpalte trochu oleje a zprudka na něm orestujte klobásové knedlíčky, které pak přidejte do polévky. Ještě zbývá přidat rozdrcený česnek a přilít mléko. Vařte do změknutí brambor, dochuťte pepřem a případně solí.

 

14.9.

Vinná klobása na černém pivě

Ingredience na 4 porce

vinná klobása 800g

cibule 1-2 ks

česnek 2-3 stroužky

rajčatový protlak nebo kvalitní kečup 100-150 ml

černé pivo 150 ml

sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

Vinnou klobásu stočte do menších koleček, upevněte párátkem a opečte - nejlépe bez tuku (na titanové pánvi je to ideální). Přendejte na talíř. Na vypečeném tuku v pánvi zpěňte nadrobno nakrájené cibule (jednu nebo dvě podle chuti a velikosti) a utřené stroužky česneku. Přidejte protlak a rozřeďte asi 150 ml černého piva. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Opečené klobásky vložte zpět do pánve, obraťte je, aby se obalily z obou stran směsí, a na asi 15-20 minut dejte do trouby předehřáté na 200 ˚C. Podávejte s čerstvým chlebem.

 

15.9.

Vinná klobása s cibuládou

Ingredience

olivový olej 1 lžíce, červená cibule 4 ks

třtinový cukr 3 lžíce, červené víno 150 ml

balzamikový ocet 2 lžíce

sušený tymián 1 lžička, sůl, pepř

vinná klobása 500 g

hladká mouka 4 lžíce, olej na opékání

Postup

Nejprve si připravte cibuládu: V kastrolu rozpalte olej, dejte na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli a nechte 40 minut pod pokličkou na mírném plameni dusit, občas promíchejte. Díky tomu cibule pustí šťávu a ta se postupně zredukuje a bude krásně karamelizovat. Po půlhodině přidejte cukr, víno, ocet, tymián, sůl a pepř a nechte probublávat už bez pokličky ještě cca 15 minut, až vznikne dostatečně hustá omáčka - v této fázi promíchávejte častěji a plamen můžete zvýšit. Ochutnejte, jestli je chuť vyváženě sladko-slano-kyselá a v případě potřeby ji upravte. V době, kdy se cibuláda dodělává, si připravte "šneky" z vinné klobásy - nakrájejte ji na dostatečně dlouhé kusy, smotejte je do plochého šneka a propíchněte podélně špejlí, aby držel tvar. Okraje špejlí ulomte, ať vám nepřekážejí v pánvi. Šneky položte vedle sebe na prkénko a z obou stran je pomocí sítka poprašte moukou. Poté je opečte v pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany několik minut, aby byl povrch krásně zlatavý. Podávejte s cibuládou a třeba s bramborovým salátem nebo vařeným bramborem či kaší.

 

16.9.

Jemný bramborový salát ke smažené vinné klobáse

Ingredience

Vinná klobása

brambory typu A -  500 g

vinný ocet 2 lžíce

sůl, pepř

vejce natvrdo 2 ks

hořčice 1/2 lžíce

kysaná smetana 100 ml

svazek pažitky nebo 1-2 jarní cibulky

Postup

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vychladlé oloupejte a prolisujte kráječem na brambory. Lehce je promíchejte s octem, solí a pepřem. Vejce si uvařte zvlášť natvrdo (tedy 10 minut varu), oloupejte je, rozkrojte a vyjměte z nich žloutky. Bílky si pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám. Žloutky v misce utřete s hořčicí a pak po částech vmíchávejte kysanou smetanu, až vznikne hladká pasta. Vmíchejte do ní najemno posekanou pažitku či cibulku (trochu si nechte na ozdobu). Osolte ji a opepřete. Pastu pak promíchejte s brambory a bílky. Když je ochucený podle vašich představ, uhlaďte povrch, ozdobte zbylou bylinkou, přetáhněte potravinovou fólií a dejte nejméně na hodinu vychladit.

 

17.9.

Šnek s vinnou klobásou

Ingredience

listové těsto 500 g

česnek 3 stroužky, čerstvý špenát  - 4 hrsti

vinná klobása 350 g

vejce 1 ks, suché bílé víno 3 lžíce

bylinková omáčka k podávání podle chuti

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.  Listové těsto rozválejte. Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nasypte rovnoměrně na těsto. Poklaďte lístky špenátu a rozkrojte podélně na tři stejně široké pruhy. Vinnou klobásu rozkrojte na tři stejně dlouhé kousky o délce pruhu z těsta.  Vinnou klobásu položte doprostřed každého pruhu, zarolujte těsto, položte ho na plech. Vzniklé válečky spojte užšími konci k sobě tak, abyste vytvořili věnec. Pokud se nevejde na plech, udělejte uprostřed ještě jeden malý věneček. Vejce prošlehejte vidličkou s vínem, pomašlujte jím těsto a pečte ho v předehřáté troubě 30 minut dozlatova.  Vyjměte, nechte pár minut zchladnout a krájejte na 3cm plátky. Podávejte samotné nebo třeba s bylinkovou omáčkou.  Vhodné víno: Svěží, mladé suché bílé víno, nepříliš aromatické, odrůdy Neuburské, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené.

 

20.9.

Pálivá bramborová rychlovka

Ingredience na 2 porce

máslo

1 kg brambor

1 cibule

0.5 sklenky rajčatového pyré

0.5 sklenky sterilované zeleninové směsi

Sůl, kmín

mletá pálivá paprika

Postup

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Během vaření brambor si připravíme sterilovanou zeleninu, kterou na sítku necháme okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolku rozpustíme máslo a cibuli necháme dozlatova osmahnout. Přidáme brambory a opékáme za stálého míchání. Potom přidáme sterilovanou zeleninu, rajčatové pyré s kousky zeleniny a ještě necháme prohřívat. Ochutíme mletým kmínem a mletou pálivou paprikou nebo chilli. Pak už jen odstavíme z tepla, aby nám paprika nezhořkla. Pálivou bramborovou rychlovku rozdělíme na talíře a ihned podáváme. Je to rychlá a levná večeře, kterou si můžete přizpůsobit tomu, co máte zrovna v lednici. Není na škodu posypat strouhaným sýrem. No a úplně klidně to můžete pojmout s opečenou klobásou a pečivem jako zpetření!

 

21.9.

Bída s nouzí

aneb oblíbené jídlo na studentských kolejích

Ingredience

salám (jakýkoliv, nejlepší je koňský) cibule, česnek, olej, chleba, vajíčka, pažitka, sůl, sýr (strouhaný)

Postup

V kastrůlku nebo pánvi na oleji opečeme nakrájenou cibuli na proužky, česnek na plátky a přidáme na kostičky nakrájený chléb, který smažíme až do barvy topinek. Stejně tak souběžně opečeme salám nakrájený na kostičky. Pak na to rozklepneme vajíčka, osolíme a posypeme pažitkou. Můžeme ještě posypat strouhaným sýrem. Množství nepíšu, záleží pro kolik strávníků vaříme. Výborně se k tomu hodí čínská ostrá papriková pasta - al nejlepší je ta s kohoutem!

 

22.9.

Hermelínová pomazánka

Ingredience

2 hermelíny, 2 párky, 1 střední cibule, 2 jarní cibulky, čerstvá petržel, pažitka, 150 ml majonézy, sůl, pepř

Postup

Cibuli a párky nasekáme najemno, dáme do mísy a přidáme na kostičky nakrájené hermelíny, nakrájenou jarní cibulku, zhruba lžíci a půl nasekané petržele nebo pažitky, opepříme, kdo chce tak osolí a vše spojíme majonézou.

 

23.9.

Omeleta s romadúrem

Ingredience na 1 až 2 porce

1 Romadůr nebo pivní sýr, 3 vejce, 1 lžíce vody, 2 uvařené brambory, 50-100 g měkkého salámu, pepř, sůl, nasekaný libeček nebo hladkolistá petrželka, olej

Postup

V pánvi na oleji dorůžova restujeme na plátky nakrájené brambory a salám. Přidáme na 1cm plátky nakrájený Romadůr a zalijeme rozšlehanými vajíčky s 1 lžíci vody, špetkou soli, bílého pepře a               najemno nasekaným libečkem (petrželkou). Přikryjeme pokličkou a krátce necháme dodělat.

 

24.9.

Hovězí omeleta Bolachan

Ingredience

400 g mletého hovězího masa

5 ks chilli papriček nadrobno nakrájených

3 lžíce sambalového oleje

1 banán

3 lžíce ústřicové omáčky

citronová tráva nadrobno nakrájená

1 pomelo oloupané, 1 lilek

500 ml kokosové mléko, máta - 5 lístků

Postup

Maso umleté hodně najemno ochuťte jednou, nadrobno nakrájenou chilli papričkou. Do směsi přidejte sambal, rozmačkaný banán a ústřicovou omáčku. Vše dobře promíchejte a tvarujte malé karbanátky. Grilujte společně s chilli papričkami a citronovou kůrou nebo trávou. Mezitím si připravte salát. Očištěné pomelo, natrhané na malé kousky, smíchejte s dužninou grilovaného lilku (při grilování polévaného kokosovým mlékem). Navrchu ozdobte lístky máty. Ideální je podávat na stole přímo na keramickém grilu s dřevěným uhlím. K této lahůdce patří originální hanojský chléb - banh trang.

 

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111