Svátek má Patricie

25/16 °C

Franta Šťastna

Franta Šťastna

Právě hraje:
BRONTOSAUŘI
NA KAMENI KÁMEN

20:00 - 23:59

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

25.5.

Zapékané brambory s vepřovou konzervou

Ingredience

brambory, vepřová konzerva, cibule

Postup

na pánvi si osmahneme cibuli a po té do ní dáme celou vepřovou konzervu, chvíli to podusíme až z toho máme pěknou hmotu.) Syrové brambory nakrájíme na tenké plátky – asi tak půl centimetrové. Do pekáče prokládáme osolené brambory, pak vepřovou hmotu, brambory – pěkně po vrstvách. Pak pečeme asi půl hodiny. Pokud jsou brambory na tenko tak to je hotové za chvíli. Je to levný obídek nebo večeře pro celou rodinu.

26.5.

Vandrácké rizoto

Ingredience

4 balíčky rýže ve varných sáčcích, 10 naložených sladkokyselých okurek, 2 konzervy vepřového masa ve vlastní šťávě, na ozdobu tvrdý sýr, podle chuti mletý pepř, sůl

Postup

V osolené vroucí vodě uvaříme rýži podle návodu na obalu. Vepřové konzervy kompletně s veškerým obsahem vyklepneme do hluboké pánve a maso opečeme. Okurky nakrájíme na větší kostky a přidáme k horkému masu, přidáváme společně s uvařenou rýží. Vše dobře promícháme, podle potřeby osolíme a opepříme. V teple a pohodlí domova podáváme vandrácké rizoto posypané strouhaným sýrem. Pod stanem se spokojíme s plným ešusem a lžící.

27.5.

Špagety s hovězí konzervou

Ingredience

Špagety, hovězí konzerva, lečo, sůl, pepř, pro někoho i pálivá mletá paprika, případně tvrdý sýr na zapečení

Postup

Špagety dáme vařit do vroucí vody dle návodu. Na pánev si dáme trochu oleje a hovězí maso nakrájené na kostičky, necháme osmažit, přidáme lečo a vše necháme asi 10 minut provařit. Scedíme si uvařené špagety, které dáme do pekáčku a přidáme směs, vše dobře promícháme a zapečeme asi na 20 minut v troubě. Na konci zapékání poklademe tvrdým sýrem tak, aby se rozpustil a upražil pěkně dozlatova.

28.5.

Rizoto z vepřovky

Ingredience

Rýže, 1 cibule, 2 vepřové konzervy, 1 paprika, sůl, 1 hrášek v konzervě, česnek

Postup

Dáme vařit rýži. V hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme konzervu, papriku, podle chuti česnek a mícháme, než se konzerva rozdělí a pustí šťávu. Přidáme postupně k hotové rýži a vše ještě pořádně promícháme, dáme hrášek a podáváme.

29.5.

Gulášová polévka z konzervy

Ingredience

Olej, majoránka

3 špetky

pepř, sůl

hovězí konzerva

2 cibule

30 g sladké, případně pálivé papriky

5 stroužků česneku

30 dkg brambor

2 špetky kmínu

3 lžíce hladké mouky

Postup

Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme maso z konzervy, sůl, česnek, pepř a papriku. Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Hotovou směs přidáme do uvařených brambor. Vodu z brambor nesléváme. Přidáme klasické zahuštění (studená voda s rozmíchanou moukou). Na závěr dochutíme majoránkou.

1.6.

Topinky s vepřovou konzervou

Ingredience

Olej, 4 cibule, koření, sůl, 1 vepřová konzerva, 2 stroužky česneku, máslo, 1 větší konzerva rajčatového protlaku, mletý černý pepř, chléb

Postup

Cibulku očistíme, nakrájíme na větší kostičky a dáme do misky. To samé uděláme s česnekem, ale nakrájíme ho na plátky. Na velkou pánev dáme máslo (množství podle vlastního uvážení). Až se máslo rozpustí, dáme na pánev cibulku a necháme chvilku smažit. Během smažení si připravíme konzervy (vepřovou i protlak) a potřebné koření. Hned po přípravě si do cibulky rozmícháváme vepřovou konzervu. Až budeme mít masovou konzervu rozměklou, přidáme česnek a chvilku smažíme. Přidáme protlak. Do konzerv od protlaků dáme trochu vody a vlijeme na pánev. Mícháme. Až bude omáčka bublat, přidáme koření podle vlastní chuti, sůl a pepř. Omáčka je dobrá, když má trochu říz, takže můžeme přidat i trochu chilli. Jakmile budete mít směs hotovou, připravíme si chléb a smažíme na oleji dozlatova. Na topinky dáme připravenou směs. Topinky s vepřovou konzervou podáváme trochu vychladlé.

2.6.

Bramborový guláš z vepřové konzervy

Ingredience

4 větší brambory, 2 smetanové tavené sýry, 1 cibule, 1 konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě, sůl, majoránka, mletý pepř, česnek, gulášové koření, voda, můžeme vylepšit kostkou zeleninového bujonu.

Postup

Masovou konzervu otevřeme, maso nakrájíme na kostičky a sádlo a sulc dáme do hrnce. Cibuli pokrájíme nadrobno a osmahneme ji v hrnci na sádle z konzervy. Jakmile zesklovatí, přidáme pokrájené maso a společně osmahneme. Přidáme případně kostku bujonu. Maso s cibulí zasypeme gulášovým kořením, přidáme vylisovaný česnek a krátce prohřejeme, poté podlijeme vodou a dusíme. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce. Zalijeme vodou do požadovaného množství a dusíme, dokud brambory nezměknou. Až jsou brambory měkké, dochutíme kotlíkový guláš majoránkou, solí a pepřem, krátce povaříme. Těsně před dohotovením přidáme do guláše 2 tavené sýry, dobře promícháme, až se sýry rozpustí, podáváme. Kotlíkový guláš z masové konzervy podáváme s čerstvým chlebem.

3.6.

Brambory s vepřovou konzervou a zeleninou

Ingredience na 2 porce

1 plechovka vepřového masa ve vlastní šťávě

2 cibule

olej, sůl

pepř mletý

brambory

pažitka nebo petrželka

čerstvá zelenina sezónní, dle chuti: cuketa, lilek, ředkvičky, kedlubny...

olej, koření nebo bylinky

sójová omáčka nebo sůl

Postup

Brambory pro dva oloupeme, pokrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme. Libovolnou sezónní zeleninu (fazolky, papriky, cukety...) očistíme, pokrájíme a osmažíme na malém množství oleje na skus. Ochutíme sójovou omáčkou či solí, bylinkami, kořením. Cibule oloupeme a pokrájíme na větší kostičky, které jen na opravdu minimálním množství oleje osmažíme až zesklovatí. Pak k cibuli přidáme vepřové maso ve vlastní šťávě, osolíme dle chuti a dobře opepříme (lze přidat i nastrouhaný česnek, majoránku, čerstvý tymián, drcený kmín...). Vše necháme na mírném plameni krátce provařit. Brambory omastíme tukem z vepřové směsi a posypeme pažitkou, přidáme vepřovku, zeleninu a podáváme.

4.6.

Polévka z vepřové konzervy

Ingredience

1 nahrubo nastrouhaná mrkev

2 lžičky Vegety

sůl

pepř

1 vepřová konzerva

nudle

Postup

Do hrnce dáme vařit vodu, vegetu, sůl, pepř a nastrouhanou mrkev. Povaříme a přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso z konzervy. Povaříme ještě asi 10 minut, dochutíme a podáváme s nudlemi, uvařenými dle návodu.

5.6.

Francouzské brambory z vepřové konzervy

Ingredience

Mletý černý pepř, 2 kg brambor, sůl, 1 konzerva žampionů, 1 velká cibule, 1 balíček mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice), 1 konzerva vepřového masa, zálivka: 4 vejce, 400 - 500 ml mléka

Postup

Omyjeme brambory a dáme je vařit (ve slupce). Vaříme je asi 15 minut na poloměkka. Mezitím si připravíme další ingredience: Zeleninu, žampiony, konzervu (nakrájíme ji na malé kousíčky), cibuli nakrájenou na kolečka. Z brambor slijeme vodu a slupku oloupeme. Nyní začneme vrstvit. Brambory krájíme na kolečka a rovnáme na plech. Vrstvu osolíme a opepříme. Poté posypeme vrstvou zeleniny, pak vrstvou žampionů a masa z konzervy, na něž poklademe kolečka cibule. Na to vše vyskládáme vrstvu brambor nakrájená na kolečka. Opět posolíme a opepříme. Toto celé vrstvení opakujeme ještě jednou: Zelenina, žampiony, maso, cibule, brambory, osolit, opepřit. Na vrch brambor dáme kousky plátkového sýra. Francouzské brambory z vepřové konzervy dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 15 - 20 minut. Poté přelijeme směsí rozšlehaných vajec a mléka řádně osolené a opepřené a ještě dopečeme 10 - 15 minut. Připravené francouzské brambory podáváme například s okurkou či zavařenou řepou.

 

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111