Svátek má Zita

14/7 °C

Milan Schmidt

Milan Schmidt

Právě hraje:
HANA HORECKÁ
PODZIM UŽ SE ZASE BLÍŽÍ

13:00 - 18:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

28.8.

Plněné slané palačinky

Ingredience

  • sůl
  • 10 lžic hladké mouky
  • 1 paprika
  • 1/2 l mléka
  • 50 ml smetany (sladké)
  • 2 vejce
  • 350 g rajčat
  • 200 g pórku
  • 100 g sýra eidam
  • 200 g šunky
  • pepř
  • 1 stroužek česneku

Postup

1. Pórek, šunku, rajčata a papriku nakrájet na kostky. Šunku opéct na oleji, přidat česnek nasekaný najemno, porek, rajčata, papriku. Krátce podusit a vmíchat smetanu a polovinu sýra. Sůl, pepř a podusit. 2. Palačinky naplnit směsí, svinout a narovnat do zapékací mísy vymazané tukem. Posypat sýrem a krátce zapéct ve vyhřáté troubě.

 

29.8.

Drůbeží škvarečky

Ingredience

  • kůže,sádlo,odřezky masa-drůbeží
  • 1PL voda

Pracovní postup:

Při přípravě drůbežího masa (kachní,krůtí,husí,kuřecí) nám vznikají odřezky,které můžeme skladovat v mrazničce a násleďně si přepravit vlastní křupavé škvarečky. Sádlo,kůži a zbytky masa nakrájíme na větší kostky,dáme do rendlíku,podlijeme jednou lžící teplé vody a za občasného zamíchání,aby se škvarky nepřilepily uškvaříme hodně dozlatova. Škvarky jsou křupavé až po schladnutí. Osolíme podle chuti.

 

30.8.

Pomazánka 3x jinak

Ingredience

  • chilli
  • sardelová pasta
  • špetka kajenského pepře
  • 50-100 g másla
  • 100-200 g tvarohu
  • 2-4 lžíce olivového oleje
  • 4 žloutky

Postup

Tvarohová s bylinkami: 1/ Tvaroh vyšľaháme s olivovým olejom a pridáme najemno nasekané bylinky ( petržlen, pažitka, žerucha ), Šalotku a nadrobno nasekáme. Dochutíme soľou a korením. rada: Môžme doplniť pikantným syrom, alebo plátkom marinovaného lososa. Krabia: 1/ Tyčinky dvakrát pomelieme na mlynčeku. Maslo vyšľaháme s kečupom, majonézou a tvarohom na hladký krém. Všetko spolu zmiešame a dochutíme soľou, korením a chilli omáčkou. Vajíčková: 1/ Tvaroh vyšľaháme s majonézou na jemný krém. Žltky rozmixujeme vidličkou s olejom a vmiešame sardelovu pastu a horčicu. Všetko vyšľaháme do tvarohu a dochutíme soľou a korením. Z modrého syra: 1/ Syr s modrou plesňou nastrúhame na jemnom strúhadle. Tvaroh prešľaháme s lučinou, smotanovým syrom a olejom. Do krému všľaháme nastrúhaný syr. Nakoniec dochutíme soľou a korením. rada: Nátierka je výborná s hroznom, alebo vlašskými orechami

 

31.8.

Slaná zemlbába

Ingredience

  • česnekové grilovací koření
  • 16 plátků salámu (gothaj)
  • 1/2 žluté papriky
  • 10 cherry rajčat
  • 7 vajec
  • 1 balení veky
  • 40 dkg sýra eidam

Pracovní postup:

Papriku očistíme a nakrájíme na kostičky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Cherry rajčátka nakrájíme na čtvrtky. Dno pekáčku poklademe kolečky gothajského salámu. Poté dáme plátky veky, které z vrchní strany pomažeme kečupem, posypeme nakrájenou paprikou a zasypeme sýrem. Nakonec první vrstvu zalijeme třemi rozmíchanými vajíčky smíchanými s grilovacím česnekovým kořením. Postup opakujeme ještě jednou, akorát místo papriky použijeme cherry rajčátka. Slanou zemlbábu pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 15 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátne. Slaná zemlbába se hodí na večeři.

 

1.9.

Veselá brambora

Ingredience

  • pažitka (čerstvá)
  • anglická slanina
  • parmská šunka (prosciutto)
  • smetana
  • 1 balkánský sýr
  • 1 sýr cottage
  • 1 brambora

 

Pracovní postup:

Vezmeme si bramboru, umyjeme ji. Nakrájíme na malá kolečka, pozor - bramboru krát jen do tři čtvrtě, musí zůstat celá. Mezery brambory naplníme sýrem, anglickou slaninou (můžete si tam dát uzeniny dle vlastní chuti) Poté posypeme nakrájeným sýrem a strčíme do trouby. Pečeme na 200°C asi 15 min. Poté polijeme smetanou a ozdobíme pažitkou.

 

4. 9.

Skyr se na Island dostal z Norska více než před 1100 lety. Kulinářská historička Hallgerður Gísladóttir uvádí, že zatímco ze skandinávské kuchyně poté prakticky vymizel, na Islandu se skyr stal běžnou součástí jídelníčku. Zmínky o skyru jsou uvedeny v řadě historických islandských eposů, např. Sága o Egilovi a sága nebo Sága o Grettim. Tradičně je skyr vyráběn ze syrového mléka, současný skyr se vyrábí z pasterovaného odstředěného kravského mléka. Výsledný produkt má lehce nakyslou příchuť, současní výrobci produkují varianty skyru např. s příchutí vanilky, lesních plodů, jahod atd., podobně jako u jogurtu. Skyr se vyznačuje vysokým obsahem proteinů a minimálním obsahem tuku. Neochucený skyr obsahuje v průměru 12 % proteinů (bílkovin), 3 % sacharidů, a pouze 0,1 - 1 % tuku. Skyr je také bohatý na vápník a vitaminy. Skyr je konzumován bez dalších ingrediencí jako praktická snídaně či svačina, na Islandu je oblíbeným jídlem skyr spolu s ovesnou kaší v poměru 1:1. Skyr lze dle osobních preferencí mísit s marmeládou, ovocem, medem nebo cereáliemi. V současné kuchyni se skyr objevuje jako základ mixovaných ovocných drinků (smoothies), využíván je i jako poleva na palačinky a k dochucení dezertů.

Okurkový salát

Vychlazenou oloupanou okurku pokrájíme na kostičky nebo nastrouháme na plátky a dáme do mísy. Přidáme nastrouhaný česnek dle chuti, sůl, čerstvě nasekané bylinky a můžeme dle chuti i opepřit. Do mísy dáme i Skyr a vše dobře promícháme.

 

5.9.

Zapečený květák se Skyrem

Ingredience

4 velké brambory, olivový olej, koření na brambory, 1 květák, 4 vejce, 4 lžíce kukuřičné strouhanky, 4 lžíce tvrdého sýra typu Grana Padano, 1 lžíce sekané pažitky, 10 dkg másla, sůl, pepř, 1 velké balení SKYRU, 1/2 svazku pažitky, 1/4 svazku petrželové natě, 2  jarní cibulky i s natí, 1 velký stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje

Postup

Omyté brambory i se slupkou nakrojíme křížkem zhruba do půlky, povaříme je a poloměkké je vložíme do alobalové mističky. Posypeme je kořením a zakápneme olivovým olejem. Dopékáme v troubě na 180 stupňů do zlata, asi 15 minut. Mezitím povaříme celý květák, rozebereme jej do 4 zapékacích misek vymazaných máslem na malé růžičky. Vejce, kukuřičnou strouhanku, nastrouhaný sýr, posekanou pažitku rozšleháme metlou, podle chuti osolíme a opepříme. Směs rozdělíme do misek a navrch dáme kousek másla. Při stejné teplotě jako u brambor zapékáme do růžova (cca 20 minut). A aby to bylo dokonalé, přihodíme dip ze SKYRu, který je výborný i pečeným masům: Kromě pažitky všechny ingredience včetně SKYRu rozmixujeme tyčkovým mixérem a přidáme nadrobno nakrájenou pažitku.

 

6.9.

Rýnské kapří kroketky

Ingredience

1/2 kg kapra, 150 g másla, 3 žloutky, 150 g rohlíků, mléko, cibule, pepř, muškátový květ, sůl, mandle, olej

Postup

Staženého, vykostěného kapra umeleme, přidáme máslo, žloutky, v mléce namočené a vymačkané rohlíky, lžíci osmažené cibulky, pepř, muškátový květ a sůl. Ze směsi tvoříme malé válečky, obalujeme je v rozšlehaném vejci a mletých mandlích a smažíme na oleji. Lze také použít štiku nebo candáta.

 

7.9.

Zálesácká pivní žebra

Ingredience

6 kusů hovězích žeber, 1 cibule, 1 mrkev, 150 g celeru, 5 stroužků česneku, 300 ml polotmavého nebo tmavého piva, 200 ml červeného stolního vína, 200 ml hovězího vývaru, 1 dcl oleje, 150 g rajského protlaku, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce cukru. Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu, jarní cibulka na ozdobu

Postup

V pekáči na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.

 

8.9.

Kapr po plzeňsku

Ingredience

4 porce kapra, olej, 4 plátky slaniny, cibule, máslo, 30 g spařených oloupaných mandlí, citrón, 1/2 l světlého piva, 60 g perníku, bobkový list, celý pepř, sůl

Postup

Jednotlivé porce osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme asi 30 minut v chladu odležet. Plátky slaniny opečeme na pánvi, vložíme připravené porce kapra, nakrájenou cibuli, koření, zalijeme pivem a pod pokličkou dusíme do měkka. Kapra vyjmeme na nahřátý talíř. Zbylou šťávu zahustíme strouhaným perníkem, povaříme a prolisujeme sítem, můžeme dosolit a zjemnit máslem. Jednotlivé porce rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou šťávou a posypeme na nudličky nakrájenými mandlemi. Podáváme s bílým pečivem.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2017 Country Radio
Radio United Services s.r.o.
sídlo: Říčanská 2399/3, Vinohrady, 101 00 Praha 10
spisová značka: C 202501 vedená u Městského soudu v Praze