Svátek má Doubravka

3/1 °C

Milan Schmidt

Milan Schmidt

Právě hraje:
TAXMENI & VRÁŤA VYSKOČIL
NAD NÁMI VLAJKA HVĚZDNATÁ

10:00 - 14:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

25.12.

Chlebíčky s houbami

Ingredience

Houbová směs 500 g, česnek - 2 stroužky, 2šalotky, rajčata - 100 g, lžíce olivového oleje, svazek tymiánu, bageta nebo veka, 50 g parmezánu, sůl, pepř.

 

Postup

Očištěné houby, česnek, šalotku a oboje rajčata nakrájejte nadrobno a krátce poduste na rozehřátém oleji. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Z pečiva nakrájejte našikmo plátky a nasucho je opečte v rozehřáté troubě. Rozdělte na ně houbovou směs, posypte parmazánem a vraťte asi na 5 minut do trouby, aby se vše prohřálo a sýr natavil.

 

26.12.

Slané bramborové bábovičky

Ingredience

Brambory 600 g

Máslo 50 g

Vejce 1 ks

Anglická slanina 8 plátek

Sůl na dochucení

Pepř na dochucení

Postup

Oloupané, uvařené brambory propasírujte nebo rozšťouchejte. Přidejte máslo, vejce a směs osolte. Po obvodu formy na muffiny rozprostřete lehce opečenou slaninu, navrstvěte bramborovou hmotu, ozdobte čerstvě mletým pepřem a hřebínkem slaniny a pečte při teplotě 220 °C asi 8 minut.

 

27.12.

Šoulet je tradiční židovský pokrm, který se připravuje o nejznámějším židovském svátku jakým je „šábes", který se slaví každý týden od pátečního do sobotního večera.

Kachna v šouletu

Ingredience

4 kachní stehna, cca 150 g hrachu a 150 g krup, dvě lžíce sádla, 5-6 stroužků česneku, 2 cibule, majoránka, sůl, drcený černý nebo barevný pepř a asi 100 g špeku, lahev červeného vína, tymián, 1 pomeranč

Postup

V samostatných nádobách necháme ve vodě namočit do druhého dne hrách a kroupy. Do druhého dne si také dáme do nálevu kachní stehna, která nejdříve osolíme a opepříme. Potom je zalijeme asi půl litrem červeného vína, do kterého přidáme půlku pomeranče nakrájeného na tenká kolečka a trochu tymiánu. Následující den si uvaříme v samostatných nádobách hrách a kroupy. Vodu jemně osolíme, vaříme tak 20 minut, pak ochutnáme a případně ještě dovaříme - pozor, nerozvaříme, budeme potom ještě zapékat! Do kastrolu si dáme sádlo, nakrájený špek, cibuli a česnek a necháme zpěnit, až nám ten špíček začne být takový průhledný. Pak to všechno smícháme s uvařenými kroupami a hrachem, osolíme přiměřeně, opepříme a přidáme majoránku a pěkně to promícháme a odstavíme. Kachní stehna vyjmeme z marinády, dáme do pekáče, přiklopíme a v troubě vyhřáté na 170 - 180 stupňů Celsia pečeme tak 2 - 2,5 hodiny. Potom přidáme šoulet a zapečeme ještě tak 20 minut. A je hotovo!

 

28.12.

Trocha historie... Poslední prosincový den je zasvěcen památce papeže Silvestra I. Východní církve slaví Silvestra až 2. ledna. Původně se tento svátek nespojoval se žádnými zvyky a obyčeji. Dobré pověsti oslavám posledního dne v roce příliš nedodal ani jejich pohanský původ. Ve starém Římě je prý provázelo bujaré a nevázané veselí hodně připomínající současné silvestrovské „oslavy".

Krevetoví motýlci s chilli omáčkou

Ingredience

Krevety tygří (kuchyňsky upravené) - 1 kg

Olivový olej - 125 ml

Česnek najemno nasekaný - 2 stroužky

Petrželka hladkolistá (nebo čerstvý koriandr)

Citron - skrojky k podávání

Sůl, čerstvě mletý pepř

Na chilli omáčku:

Hořčičný prášek 1 lžíce Sezamový olej 1 lžíce Chilli omáčka sladká 250 ml Rajský protlak 1 lžíce

Postup

Krevety podélně nakrojte, ale nedokrojte tak, aby vám vznikli motýlci. Plochou hranou nože je trochu rozklepněte. Nyní si připravte chilli omáčku. Hořčicový prášek smíchejte v misce s olejem. Přidejte ostatní suroviny a vše dohladka promíchejte. Dejte do ledničky. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olej. Osmažte na něm asi 3 minuty krevety a česnek za občasného potřesení pánví. Vyjměte z pánve, promíchejte s bylinkami a podávejte se skrojky citronu a chilli omáčkou.

 

29.12.

Novoroční menu je v podstatě odpovědí na to, co v následujícím roce nechceme a po čem naopak velmi toužíme. Rozhodně nechceme být chudší než v roce předešlém, takže nepřipravujeme ke slavnostnímu novoročnímu obědu pernatou drůbež, protože jinak „by nám peníze uletěly". Královnou našeho svátečního stolu na 1. ledna se naopak stává zdánlivě velmi prostý pokrm - čočka. Její přítomnost a požití v našich očích symbolizuje hojnost finančních prostředků i v roce následujícím, neboť její ploché placičky připomínají penízky.

Lentejas con salsa criolla - peruánská čočka

Ingredience

Čočka (předem namočená) - 1 šálek, cibule (středně velká) - 1 ks, rostlinný olej 2 lžíce, česnek 2 stroužky, rajče (nebo půl lžíce rajčatového protlaku) - 1 ks, mletý kmín, bobkový list - 3 ks, brambora (větší, pokrájená na kostky), slanina (nakrájená na nudličky) - 2 plátky, sůl, pepř, vejce - 4 ks, rajčata - 2 ks, cibule - 1 ks

Postup

Cibulku nechte v kastrolu na oleji zesklovatět. Přidejte česnek, slaninu a chvíli smažte. Přidejte rajčatový protlak či rajče nakrájené na kostičky a zamíchejte. Okořeňte špetkou mletého kmínu, přidejte 3 bobkové listy a špetku soli a dobře zamíchejte. Přidejte slitou propláchnutou čočku. Vlijte asi čtvrt litru vody a povařte, až bude čočka téměř měkká (v tlakovém hrnci to trvá jen 10 minut). Pak podle potřeby přilijte vodu tak, aby byla čočka pokrytá, ale aby z toho nebyla polévka. Přidejte brambory a povařte, až i ony změknou (v tlakovém hrnci 5 minut). Voda se má zcela odpařit. Jídlo osolte, opepřete a chcete-li, podávejte s vyškvařenou slaninou, sázeným vejcem a salátem z rajčat a cibule.

 

1.1.

Česnek - tato prastará kulturní rostlina je ve službách člověka více než 6000 let a byla souběžně zeleninou, kořením i léčivkou. Pokud byste ještě teď potřebovali nějaký vyprošťovák po včerejších oslavách, tak tady je bytelná a sytá

Country česnečka

Na 2 porce nám stačí

Kuřecí bujon nebo vývar, vodu, česnek, sýr, vejce, šunku, chléb, olej na opečení chleba a petrželku na ozdobu.

Postup

Do kastrůlku si nalijeme vodu a přidáme kuřecí bujon. Potřebujeme mimořádně silný vývar, aby to bylo ono. Takže na půl litru i dva bujony, ale ať to nemáte moc slané. Mezitím si nakrájíme šunku na jemné nudličky a tvrdý sýr na malé kostičky (nestrouháme, jinak se nám z toho po zalití horkým vývarem stane jeden velký knedlík sýru) a vložíme do mističky. Chléb si nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvičce. Oloupeme si velké množství česneku, rozdrtíme. Jakmile vývar vře, ubereme plyn a necháme jen mírně vařit. Rozdrcený česnek přidáme do vývaru a vaříme asi jen jednu minutku.

 

2.1.

Sýrové bochánky

Ingredience

Hladká mouka - 2 hrnky

Sůl -1 lžička

Prášek do pečiva 4 lžička

Ztužovač šlehačky nebo vinný kámen - 1/2 lžičky

Cukr 1- lžíce

Chilli koření - 1/2 lžičky

Máslo - asi 8 lžic

Sýr Čedar nastrouhaný - 1 hrnek

Mléko - 1 hrnek

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. V míse promíchejte mouku, sůl, oba prášky, cukr a chilli. Vpracujte máslo nakrájené na kousky, aby vznikla drobenka, pak přidejte sýr. Ke směsi přilijte mléko a vidličkou promíchejte, jen aby se směs spojila. Přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a zlehka prohněťte. Sklepejte na asi centimetrový plát a pomocí vykrajovátka tvořte kolečka. Pečte na tukem vymazaném nebo pečicím papírem pokrytém plechu 12 až 15 minut.

 

3.1.

Karboše, karbanátky aneb česká klasika

Ingredience na 4 porce

1 starší houska, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce másla, 400 g mleté směsi, 1 vejce, 1 lžička sekané petrželky, sůl, pepř, sladká paprika, hladká mouka na obalení, olej.

Postup

Housku namočíme asi na 5 minut do studené vody. Mezitím nadrobno nakrájíme oloupanou cibuli a prolisujeme česnek. Máslo rozehřejeme a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Housku důkladně vymačkáme a rozmačkáme vidličkou. Smícháme vymačkanou housku s cibulí, česnekem, mletým masem a vejcem, přidáme nasekanou petrželku, koření a vše důkladně promícháme. Vytvarujeme kulaté karbanátky o velikosti golfového míčku. Obalíme v mouce a smažíme na rozpáleném oleji. Hotové karbanátky necháme okapat na papírovém ubrousku.

 

4.1.

Sýrové minisendviče

Ingredience

Toastový chléb 8 ks - co kdo rád, buď bílý nebo tmavý

Ementál, čedar, může být i sýr typu Cammebert (nakrájený na plátky) 250 g

Máslo 2 lžíce, případně šunčička od kostičky

Postup

Z chleba, šunky a sýra vytvořte sendviče. Na pánvi rozehřejte máslo, sendviče smažte z každé strany asi 3 minuty, až se začne sýr rozpouštět.

 

5.1.

Recept z kuchyně sefardských Židů

Kuřecí křidýlka na pomerančích a koriandru

Ingredience na 6 porcí

2 kg kuřecích křídel, 1 dl kuřecího bujónu, 4 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého koriandru, sůl a pepř podle potřeby a chuti, 2 šalotky, stroužek česneku, asi 125 ml pomerančové šťávy, kůra z chemicky neošetřených pomerančů, tuk na smažení

Doporučená příloha - bílý chléb

Postup

Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Do misky dejte skořici, sůl, koriandr, pepř a touto směsi obalte omytá a rozřezaná křídla. Na pánev dejte olej a margarin a osmažte tak aby se maso uzavřelo. Dejte na plech a vložte do trouby na cca 20 minut. Upečené vyjměte z trouby a ponechte na teplém místě. Do pánve, ve které jste smažili křídla, osmažte nadrobno nasekaný česnek a šalotku aby zeskovatěla. Přidejte kůru a šťávu z pomerančů, abyste rozpustily výpečky. Přidejte bujón a zredukujte na polovinu tak, aby omáčka byla pěkně táhlá. Přidejte opečená křídla a zamíchejte tak, aby byla rovnoměrně omáčkou obalená. Podávejte na předehřáté míse obložené plátky oloupaného pomeranče. Pokud chcete získat perfektní chuť utlučte výše uvedené koření těsně před započetím vaření.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2018 Country Radio
Radio United Services s.r.o.
sídlo: Říčanská 2399/3, Vinohrady, 101 00 Praha 10
spisová značka: C 202501 vedená u Městského soudu v Praze