Svátek má Mahulena

13/8 °C

Antonín Bezrouk

Antonín Bezrouk

Právě hraje:
MIROSLAV PALEČEK
ŽIVOT JE JEN NÁHODA

13:00 - 18:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

4.11.

Čaj

Původ slova čaj vychází z čínského slova, respektive symbolu „tu (tchu)". Později „jia (tia)". Z „jia" se později stalo „ča (čcha)" a vznikl slovanský název tak jak jej všichni známe, tedy „ČAJ".

Čaj je druhý nejoblíbenější nápoj hned po vodě. Jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou garantovány mnoha vědeckými studiemi.  Zahání únavu, zvyšuje imunitu těla vůči chorobám. Jeho pravidelné popíjení prokazatelně prodlužuje život.

Až do 4. stol. n. l. se příprava čaje významně lišila, přidávala se cibule a zázvor a tato směs se podávala jako lék. V Tibetu se dodnes pije čaj s rozpuštěným jačím máslem a se solí, v takto nehostinných a chladných podmínkách má takto připravený čaj své opodstatnění. Obsahuje tuk, sacharidy i sůl. Mám to vyzkoušené z expedic, je vynikající!

Příprava

Sáček čaje je ideální pro šálek o objemu 2-2,5 dcl. Kvalitnější jsou sáčky z hedvábí, jež jsou čisté, jemné a na rozdíl od papírových do čaje nic nevylučují.

Voda by měla být zahřátá na 100 °C jen pro černý čaj, zelený a bílý je nejlepší nechat louhovat při 80 °C. Zbylou vodu z konvice je nutné vylít, nikdy by se neměla znovu převařovat! Ideální je zalívat čaj zhruba minutu po vypnutí rychlovarné konvice. Černý čaj je na přípravu jeden z nejjednodušších čajů. Černý čaj by se měl louhovat dvě až tři minuty, pokud chceme, aby nás čaj povzbudil, pět minut pro působení na zažívání. Zelený a bílý čaj přibližně 3 minuty. Doba louhování by se také měla důsledně hlídat. Jestliže je člověk nedočkavý a tento čas zkrátí, nikdy se správné chuti nemůže dočkat. V opačném případě začnou do čaje pronikat třísloviny a hořkne.

 

5.11.

Čaj 2

„Mnozí přátelé se nehodí ani k pití čaje." Japonské přísloví

Rusko se s čajem seznámilo v roce 1618, kdy tehdejší car dostal darem několik beden čínského čaje od čínského velvyslance.

Čaj tradičně sbírají - až na Afriku - výhradně ženy.

Jeden sběrač dokáže za den sklidit asi 20 kg čaje, což je zhruba 5 kg čaje v suchém stavu.

Typickým Anglickým čajem je jistě Earl Grey, ale málokdo ví, že recept na tento čaj (černý čaj ovoněný bergamotovým olejem, podávaný s mlékem na zjemnění chuti) pochází z Číny! Angličan Charles Earl Grey získal tento recept od jednoho čínského mandarína, když pobýval v Číně na služební cestě.

Příprava zeleného čaje

Příprava zeleného čaje je o něco málo složitější než příprava čaje černého. Chcete mít opravdu dobrý zelený čaj? Vroucí vodu nechte pár minut odstát, přibližně na teplotu 80 stupňů. Pokud by se zelený čaj zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny a čaj by zhořkl. Ze zeleného čaje je možné připravit dva až tři nálevy.

 

6.11.

Čaj 3

Mohlo by se zdát, že největším producentem čaje je Čína. Zde se čaj začal ve velkém pěstovat. Objeven byl ale v Indii.  Tyto dvě mocnosti se předhání v produkci. Jako největší vývozce se uvádí Indie.

Čaj zůstává hned po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě. Téměř všude, kde, člověk na svých cestách usedne k odpočinku, je mu k občerstvení nabídnut právě šálek čaje. Na celé zemi se denně vypije až 3 miliardy šálků čaje. Nejvíce jde o černý čaj, ale do popředí se dostává i čaj zelený. Mezi přední konzumenty patří Amerika, Afrika, Rusko, Japonsko, Asie, Indie a Francie.

 

Čaj proti chřipce

Ingredience

650ml vody

1,5 lžíce hřebíčku

20g zázvorového kořene

2 kousky anýzu

10 g skořice

1 stroužek česneku

50g cukru.

Postup

Dejte do hrnce vodu a do ní všechny uvedené přísady.  A nebojte se toho - i když to vypadá, jako když pejsek s kočičkou v pohádce pana Čapka vařili dort. Poté nechejte čaj 20 minut mírně vařit. Čaj poté můžete nalít do termosky a popíjet celý den. Vyženete z těla nejen nachlazení, chřipku, ale také únavu. Ideální je použít čerstvý anýz - nebo alespoň nemletý.

 

7.11.

Čaj 4

Wu Kung Zelený čaj, pěstovaný v buddhistickém klášteře Wu Kung. Podle legendy si tento čaj oblíbil čínský Císař a veškerá produkce kláštera putovala na jeho dvůr. Pěstuje se stále a v současnosti jen na osmnácti keřích. Půl kilogramu pravého čaje lze zakoupit za 2, 25 milionu korun. Krabičku napodobeniny „jen" za 30 000 Korun.

 

Zázvorový čaj

Ingredience

kousek kořene čerstvého zázvoru

citrón

lžička medu

voda

Postup

Na struhadle nahrubo nastrouháme kořen zázvoru - asi na 2-3 čajové lžičky - podle požadované síly chuti. Zázvor přesypeme do litrové konvice či džbánku a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut louhovat a poté přidáme šťávu z poloviny citrónu. Poté přes sítko scedíme do hrnečků a dle chuti přidáme do mírně vychladlého čaje med. Na co si dát pozor - nepředávkujte zázvor, čaj na jazyku chutná jemně, ale v útrobách silně prohřívá. Med nepřidávejte do vařícího čaje, protože všechny jeho drahocenné živiny se pak ničí.   Čaj prohřeje celý organismus, má jemně povzbuzující účinky, mnoho zdraví prospěšných látek a pročišťuje organismus. Povzbuzuje chuť k jídlu.

 

8.11.

Čaj 5

Kdo che vystoupit na vysoké hory, musí pít čaj. Nepálské přísloví

Ve Velké Británii se pije čaj s mlékem. Víte proč? Nejednalo se o to, že by jim čaj takto lépe chutnal. Mléko do něj museli přilévat kvůli nekvalitnímu porcelánu, který po nalití horkého čaje popraskal. V některých místech se stále preferuje takto ochucený čaj. Na himálajských expedicích nám Šerpové vařili právě takový oslazený čaj se sušeným mlékem

Šípkový čaj s jablky

Ingredience

4 sáčky šípkového čaje  nebo drcené sušené šípky,1 jablko nakrájené na kolečka, kůra  a šťáva z jednoho pomeranče, 4 svitky skořice, 4 hřebíčky, med, 1 litr vody

Postup

Ostrouhejte kůru z 1 citronu, ale pouze žlutou vrstvu - bílá dužnina je hořká. V litru vody dvě minuty povařte plátky jablek s pomerančovou kůrou, skořicí a hřebíčkem. Stáhněte z ohně a nechejte 5 minut vylouhovat 4 sáčky čaje. Přidejte šťávu z jednoho pomeranče a čaj doslaďte podle chuti medem.

Někdo sušené šípky roztlouká v hmoždíři a na půl litru vody dává asi dvě polévkové lžíce této drti. Šípková drť se nejdřív nechá odstát aspoň půl hodiny ve studené vodě, pak se teprve vše uvede do varu, který má trvat asi dvě minuty. Opět se nechá tak čtvrthodinku odstát, poté se může hotový nápoj podávat. Jiní zase drcené šípky přelijí vroucí vodou, a taky je asi dvě minuty vaří. Vývar je pak třeba nechat odstát déle. K cezení drcených šípků musíme použít velmi husté sítko, ale daleko spíš nějakou látku

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2019 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze