Svátek má Zuzana

29/17 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

13.7.

Cuketová polévka se sýrem halloumi

Ingredience na 4 porce

olivový olej + lžíce másla, klobása, např. chorizo - 200 g

menší cuketa - 3 ks, pórek - 2 ks, výhonky nebo stroužek česneku,

kuřecí vývar 1 lžíce, jarní cibulka 2 ks, petrželka a tymián

sůl a pepř, halloumi 200 g, chléb na podávání

Postup

Nakrájejte klobásu, dvě cukety a pórek na kolečka, výhonky česneku na menší kousky. V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Orestujte na něm klobásu, přidejte zeleninu a restujte dohromady doměkka asi 10 minut. Podle potřeby podlijte troškou vývaru. Pak si dejte klobásku stranou. Do hrnce přilijte vývar a vařte dalších 10 minut. Poté rozmixujte v krém, dochuťte solí a pepřem. Na grilovací pánvi na trošce olivového oleje ogrilujte plátky cukety a halloumi. Můžete na ní „ohřát" i opečená kolečka klobásky. Polévku rozdělte do talířů, navrch dejte ogrilovanou cuketu, halloumi, klobásku, přidejte nasekanou jarní cibulku, čerstvý tymián a petrželku a můžete ještě zakapat olivovým olejem. Podávejte s chlebem nebo také bez.

 

14.7.

Grilovaná křídla v jogurtu

Ingredience

1,50 kg kuřecí křídla

špetka sůl

1 lžíce rostlinný olej

2 lžíce kari

2 lžička paprika - sladká

500 g bílý jogurt

Postup

Křidélka namočíme do směsi a necháme v chladu 24 hodin odležet Křídla pak pečeme nebo grilujeme.

 

15.7.

Grilovaný ovčí sýr

Ingredience

600g ovčího sýra, sůl, 1 hrst koření čubrica, 1 lžička uzené papriky

Postup přípravy receptu

Plátky ovčího sýra osolte a posypte kořením. Nechte asi půl hodiny odležet, pak ogrilujte z obou stran.

Můžete zabalit do alobalu a grilovat v něm. Přírodní ovčí sýr nemá moc chuť, takže můžete použít jakékoli koření, které je výrazné - například saturejku, estragon, rozmarýn či koriandr.

 

16.7.

Grilované kotlety na černém pivu

Ingredience

250 ml černého piva, 4 lžíce medu, 5 stroužek česnek jedna až dvě červené chilli papričky, 4 snítky tymiánu, 6 plátků vepřové kotlety, sůl

Postup

Maso lehce naklepejte a osolte. Česnek prolisujte a smíchejte s pivem, medem, tymiánem a nakrájenými chilli papričkami. Maso naložte do marinády a nechte přes noc marinovat. Ogrilujte, podávejte, popíjejte a odpočívejte!

 

17.7.

Grilované hrušky

Ingredience

1 lžíce citronové šťávy

1 hrnek medu, 4 ks badyánu

4 velké hrušky

Postup

Hrušky rozkrojíme na polovinu a řeznou plochu ihned namočíme do citronové šťávy, abychom zamezili zhnědnutí. Pak malou lžičkou vydlabneme jádřince. Na kulatou dírku položíme 1 hvězdičku badyánu a přes ni nalejeme 1 lžičku medu. Zabalíme do alobalu. Dáme na gril a grilujeme zhruba 15 minut. Ihned servírujeme.

Je to jednoduchý, aromatický a chutný dezert. Místo 1 hvězdičky badyánu se může použít 5 ks hřebíčků, 5 zrnek kardamonu, kousek celé skořice nebo i malý bobkový list. Případně do každé půlky dát jiné koření.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111