Svátek má Jaromír

23/13 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

24.8.

I dnes se podíváme, co říká k třetí dekádě srpna brožurka Rukověť zahrádkáře z roku 1979, kterou tehdy vydalo Státní zemědělské nakladatelství ve spolupráci s Českým ovocnářským a zahrádkářským svazem. Moudré rady platí na zahradě i dnes.

I pořekadla - například: Čeho srpen nedovaří, toho září nedosmaží

Rukověť dále radí:

Teď je správný čas na průklest a řez peckovin. Není nebezpečí vzniku klejotoku jako při řezu v zimě nebo na jaře.  Peckoviny se řežou méně než jádroviny, prakticky vyřezávejte větve suché, poškozené nebo rostoucí dovnitř koruny, anebo když potřebujete snížit příliš vysoké koruny. Řežte nyní také ořešáky. Při letním řezu višní zakraťte asi třetinu konců vyholených větví. Vysázejte jahodník, v srpnu sázené trsy dají už příští rok slušnou úrodu. Vrcholky tyčkových rajčat zaštípněte, další plody by už stejně nedozrály. Rozdělte rozrostlé trsy raně kvetoucích trvalek - například primulí a fial. Už teď si promyslete, sestavte a pošlete objednávku na rostliny k podzimní výsadbě.

 

25.8.

Marináda na ryby

Ingredience

100 ml slunečnicového oleje, lžíce nasekané hladkolisté petržele, lžíce sekaného kopru, šťáva z ¼ citronu sůl, pepř snítka celých bylinek (mix petržele, kopru a klidně i dalších bylinek podle chuti)

Postup

Marinádu vytvořte smícháním všech ingrediencí. Vykuchanou makrelu dobře osolte zevnitř i zvenku a naplňte snítkami bylinek. Zalijte marinádou a nechte asi hodinu odpočívat. Potom grilujte.

 

26.8.

Marináda na sýr Haloumi

Ingredience

150 ml olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 menší chilli paprička, 1 snítek tymiánu 1 snítek šalvěje sůl, pepř

Postup

Do misky nalijte olivový olej, přidejte česnek a chilli papričku nakrájené na plátky. Bylinky nasekejte a vše spolu dobře promíchejte. Marinádu nezapomeňte osolit a opepřit. Halloumi nakrájejte na plátky silné 1-2 cm a naložte do marinády, klidně na celou noc. Pak už stačí jen ogrilovat.

 

27.8.

Marináda na kuřecí paličky nebo křídla

Ingredience

1 lžíce slunečnicového oleje, 100 g slaniny, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 cm zázvoru, 1 lžíce mleté červené papriky, chilli paprička, 1 plechovka krájených rajčat, 3 lžíce kečupu, 1/2 lžíce worcesterové omáčky, šťáva z 1/2 limetky, třtinový cukr, sůl, pepř

Postup

V rendlíku zahřejte slunečnicový olej. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli zbavte slupky, nakrájejte nadrobno a restujte na oleji asi 5 minut. Česnek i zázvor oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte do rendlíku. Zasypejte červenou paprikou, chilli podle chuti a lehce orestujte. Zalijte loupanými rajčaty z plechovky, přidejte kečup, worcesterovou omáčku, šťávu z limetky a zahřejte. Dochuťte třtinovým cukrem, solí a pepřem. Kuřecí paličky osolte, opepřete a naložte do marinády. Nechte uležet ideálně alespoň přes noc.

 

28.8.

Nepečený tvarohový borůvkový dort

Korpus: 200 g sušenky čokoládové, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli, 70 g mandlí,

Náplň: 8 plátků želatiny, 1 lžička vanilkového extraktu, 300 g borůvek - čerstvých nebo mražených, 2 lžíce citronové šťávy, kůra z 1 citronu, 4 lžíce medu, 100 g smetany ke šlehání, 250 g plnotučného tvarohu, 250 g smetanového sýra - může být i Mascarpone, 80 g moučkového cukru

Na zdobení: Borůvky, máta

Postup

V kastrůlku si rozpusťte máslo a smíchejte s rozdrcenými sušenkami, přidejte špetku soli a citrónovou kůru a vzniklou hmotu důkladně promíchejte. Mandle rozemelte najemno a přimíchejte do směsi, tu upěchujte na dno formy o průměru cca 20-22 cm vyložené pečícím papírem. Dejte vychladit do lednice. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Borůvky rozmixujte a přeceďte přes sítko, přisypte moučkový cukr a zamíchejte. Smetanový sýr prošlehejte s tvarohem. Přidejte borůvkové pyré, med a citronovou šťávu. Vše společně promíchejte a pomalu vmíchejte ušlehanou smetanu a vanilkový extrakt.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111