Svátek má Zbyněk

22/17 °C

Petr Bohuslav

Petr Bohuslav

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

13:00 - 18:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

13.5.

Holubinkové škvarky se salátem

Ingredience:

Holubinky, rajčata, cibule, česnek

Salát:

Olivový olej, balsamicový ocet, kmín, sůl

Postup:

Houby necháme restovat na pánvi. Dále si připravíme zálivku na salát. Smícháme balsamicový ocet, nakrájenou cibulku, koktejlová rajčátka a sůl. Celou směs lehce rozmixujeme a vmícháme do ní trochu olivového oleje. Na talíř naklademe salát a zeleninu, přelijeme jej připravenou zálivkou. Do orestovaných hub přidáme drcený kmín a na konci smažení je osolíme. Směs poklademe na čerstvý chleba a podáváme se salátem.

 

14.5.

Čirůvky májovky v pivním těstíčku

Ingredience:

Asi 300 gramů čirůvek, světlé nebo tmavé pivo

100 gramů hrubé mouky, sůl, olej a dvě vejce

Postup:

Očištěné a oprané houby se krátce povaří ve slané vodě. Pak si připravíte těstíčko; klobouky hub se do něj namáčejí a pak smaží na oleji. Jako příloha se hodí salát, brambory a samozřejmě pivo.

 

15. 5.

Vepřové ledvinky ze závojenkami

Ingredience:

Půl kilogramu závojenky podtrnky, čtyři vepřové ledvinky

20 gramů másla, jedna cibule, olej, smetana, sůl a pepř

Postup:

Cibulku nakrájejte nadrobno, potom ji osmažte. Pak na pánvičku přidejte závojenky nakrájené nadrobno a osolte a opepřete. Ledvinky připravte klasicky: půl hodiny je namočte ve vodě a asi deset minut poduste. Nezapomeňte míchat! K omáčce a houbám přidávejte smetanu, dodá tomu naprosto luxusní chuť!

 

16.5.

Vaječný bochníček s hnojníky

Ingredience:

10 vajec, čtvrt kila hnojníků

50 gramů tvrdého sýra, tři čtvrtě litru mléka

Olej, hladká mouka, pepř, citrónová kůra, sůl

Postup:

Osm rozšlehaných vajec dáme do mléka a povaříme. Do vroucí směsi přidáme nadrobno nasekané hnojníky, sýr nastrouhaný na malé kousky, jemně osolíme a opepříme a dochutíme citronovou kůru. Výslednou směs promícháme a uděláme z ní bochník, který necháme vychladnout. Potom z něj můžete odřezávat „krajíce", které se obalují ve směsi mléka a posledních dvou vejcích, která nám zbyla. Nakonec se vše dobře osmaží z obou stran.

 

17.5.

Květákové placičky se sýrem

Ingredience

50 g eidamu, 2 vejce, 100 g strouhané housky

15 lžic hladké mouky, 1 střední květák

sůl, mletý pepř, kmín, podle potřeby, olej na smažení

Postup

Čerstvý, středně velký květák zbavíme listů, seřízneme košťál a vypereme pod tekoucí vodou. Sýr nastrouháme a smícháme se strouhanou houskou. Vajíčka rozšleháme. Očištěný květák uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu do poloměkka. Potom květák vyjmeme a necháme vychladnout. Uvařený, vychladlý květák nastrouháme nahrubo do mísy, přisolíme, opepříme, přidáme rozšlehaná vejce a mouku. Vše spojíme v nepříliš tuhé těsto, ze kterého tvoříme mokrou rukou placičky. Ty ihned obalujeme ve strouhance smíchané se sýrem a vkládáme na rozpálený olej. Květákové placičky smažíme dozlatova. Jako přílohu ke květákovým placičkám zvolíme vařené brambory a zeleninový salát.

 

20.5.

Ředkvičkový salát

Ingredience

4 lžíce slunečnicových semínek, 1 hlávkový salát, 2 římské saláty, 1 svazek ředkviček, 120 g polníčku

Na zálivku: 2-3 lžíce citronové šťávy, 3 lžičky medu, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř, citronová šťáva, med

Postup

Slunečnicová semínka nasucho opražte v pánvi, dokud nezezlátnou, a pak je nechte vychladnout na talíři. Všechny suroviny na zálivku prošlehejte metličkou do konzistence emulze. Saláty rozeberte na listy a natrhejte na kousky velikosti sousta. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké míse promíchejte salát, ředkvičky i polníček se zálivkou.

 

21.5.

Šťouchané brambory se špenátem

Ingredience

1,2 kg moučných brambor, oloupaných

sůl a čerstvě mletý pepř

300 g čerstvého špenátu

80 g másla, 2 lžíce smetany na vaření

brambory, máslo, špenát

Postup

1 Brambory uvařte ve slané vodě doměkka. Špenát propláchněte pod tekoucí vodou, osušte a nakrájejte na silnější proužky. V pánvi rozpusťte máslo a vsypte špenát. Mírně osolte a opékejte 2-3 minuty, až listy zavadnou. Pak do špenátu vmíchejte smetanu. Brambory slijte a nahrubo rozšťouchejte. Přidejte k nim špenát se smetanou a máslem a jemně ho zapracujte do brambor. Podle chuti dosolte a opepřete.

22.5.

Masové kuličky s jarní omáčkou

Ingredience na kuličky:

500 g mletého masa (půl na půl vepřové a hovězí), 4 krajíce toastového chleba bez kůrky, 1 vejce, 1 menší cibule najemno, půl lžičky mletého římského kmínu, 2 lžíce nasekané petrželky, půl lžičky mleté papriky, půl lžičky mletého pepře.

Ingredience na bylinkovou omáčku

1 cibule najemno, půl lžičky mleté papriky, půl lžičky mleté kurkumy, půl lžičky mletého římského kmínu, čtvrt lžičky kajenského pepře, 2 lžíce nasekaného koriandru, 2 lžíce nasekané petrželky, půl nakládaného citronu ( nebo šťáva z jednoho citronu ), půl lžičky hladké mouky.

Postup

Všechny ingredience na masové kuličky smícháme a zpracujeme v kompaktní hmotu. Z ní vytvarujeme ručně kuličky. Měly by být co nejmenší, ideálně 2 cm v průměru, lehce je orestujeme. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme cibuli, přidáme papriku, kajenský pepř, kurkumu a římský kmín. Zalijeme vodou a přidáme koriandr, petrželku a nakládaný citron, ten nejprve opereme, odstraníme dužinu a nakrájíme najemno. Vše přivedeme k varu. Nakonec přidáme masové kuličky. Necháme vařit asi 20 minut. Podáváme se špagetami, s rýží nebo vařenými bramborami.

 

23.5.

Mrkvový salát úplně jinak

Postup a ingredience

Do nastrouhané mrkve zamícháme 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky, 2 lžíce mletého koriandru, 5 stroužků lisovaného česneku, lžíci soli a trochu pepře, 100 g moučkového cukru, 150 ml panenského olivového oleje,150 ml octa, 0,5 l vlažné vody, 1 kg nastrouhané mrkve, necháme uležet v lednici do druhého dne, nejméně 5 hodin. Hodí se ke grilovaným masům.

 

24.5.

Bylinkové uzené kotlety

Ingredience

2 svazky petrželky, 1 svazek tymiánu a šťovíku, stroužek česneku, pepř, 1 kg uzených kotlet bez kostí, 1 cibule, 250 ml jablečné šťávy, 500 ml zeleninového vývaru (z kostky), 50 ml olivového oleje, sůl, 2 lžíce hořčice

Postup

Bylinky omyjeme a osušíme. Z poloviny otrháme lístky a najemno je posekáme. Česnek oloupeme, nadrobno nakrájíme a smícháme s bylinkami a pepřem. Maso omyjeme a potřeme kořenící směsí. Marinujeme 60 min. Cibuli oloupeme a pokrájíme. V kastrolu ohřejeme jablečnou štávu a 480 ml vývaru. Vložíme kotlety, cibuli a snítku tymiánu. Dusíme na mírném ohni asi 50 min. Hotové vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme. Ze zbylých bylinek otrháme lístky a spolu se zbytkem vývaru, olejem, solí, pepřem a hořčicí z nich umícháme pastu. Podáváme k masu na misce odděleně a je to velká ňamka!

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2019 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze