Svátek má Miloslava

11/8 °C

Šárka a Vláďa

Šárka a Vláďa

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

06:00 - 10:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

23.12.

Jednohubky 1

Hermelínové s brusinkami a chilli

Na 20 jednohubek potřebujete: 5 plátků tmavého toastového chleba, 120 g hermelínu, 3 lžíce zavařených brusinek, 1 malou chilli papričku, 3 lžíce smetany, dvě hrsti rukoly, párátka

Postup

Každý plátek chleba rozdělte na 4 stejné čtverce a dejte je nasucho opékat na pánev nebo do trouby. Do vyšší nádoby dejte brusinky, smetanu a chilli papričku a pomocí ponorného mixéru vytvořte hladkou omáčku. Každý opečený čtvereček potřete omáčkou, přidejte pár lístků rukoly, kousek hermelínu a vše upevněte párátkem.

 

24.12.

Jednohubky 2

Mini caprese

Na 20 jednohubek potřebujete:20 kuliček mini mozzarelly, 20 cherry rajčat, 20 lístků bazalky, párátka

Postup

Na každé párátko napíchněte kuličku mozzarelly, jedno rajče a plátek bazalky. Kdo má rád, může nakonec jednohubky na talíři pokapat trochou balzamikového octa.

 

25.12.

Jednohubky 3

S parmezánem a sušenými rajčaty

Na 20 jednohubek potřebujete: 2 menší bagety nebo rohlíky, 3 lžičky zeleného pesta, 5 sušených rajčat, 10 černých oliv, 50 g parmezánu

Postup

Pečivo nakrájejte na kolečka a nasucho ho opečte na pánvi nebo v troubě. Každé kolečko potřete trochou pesta, přidejte sušená rajčata nasekaná na drobno, půlku olivy a několik hoblin parmezánu. Jednohubky můžete ozdobit lístkem oblíbené bylinky.

4. Zapečené nachos s čedarem

Na 20 jednohubek potřebujete: 20 nachos, 1 avokádo, 3 masitá rajčata, 2 šalotky, 1 chorizo salám vcelku, hrst čerstvého koriandru, sůl, pepř, 3 plátky čedaru

Postup: Avokádo zbavte slupky a pecky a nakrájejte ho na drobné kostičky. Do misky k němu přidejte rajčata zbavená dužiny a také nakrájená na kostičky a šalotku nakrájenou najemno. Nakonec vmíchejte salám chorizo pokrájený na kostičky a posekaný koriandr, osolte, opepřete a nechte chvíli odpočinout. Na každé nachos dejte lžičku směsi a zakryjte ji kouskem čedaru. Dejte zapéct do trouby 8 minut na 160 °C.

 

26.12.

Jednohubky 4

Okurkové s lososem

Na 20 jednohubek potřebujete:100 g uzeného lososa, 1 citron, 180 g zakysané smetany, 1 salátovou okurku, pepř, hrst čerstvé petržele

Postup: V misce smíchejte nasekaného uzeného lososa a zakysanou smetanu a dochuťte směs pepřem a šťávou z jednoho citronu (plátek citronu si dejte stranou). Okurky našikmo nakrájejte na asi centimetrové plátky, směs dejte na prostředek a ozdobte kouskem citronu a petržele. Dejte vychladnout do lednice a podávejte.

 

27.12.

Jednohubky 5

Pečená řepa s kozím sýrem

Na 10 porcí potřebujete: 1 větší řepu, 80 g kozího sýru, několik snítek tymiánu nebo rozmarýnu, sůl, pepř, 3 lžíce kvalitního olivového oleje, pár lístků rukoly

Postup

Řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky a rovnoměrně ji navrstvěte do pekáčku. Zasypte ji najemno nakrájeným kozím sýrem, zakápněte lžicí olivového oleje, pokryjte bylinkami a dejte péct na 150 °C na 45 minut. Když je řepa upečená, nechte ji vychladnout, rozkrájejte ji na čtverce, osolte, opepřete a polejte zbytkem olivového oleje. Nakonec můžete pokrm ozdobit pár lístky rukoly.

 

30.12.

Sušené švestky ve slanině

Na 20 kusů potřebujete: 20 sušených švestek, 20 oříšků (nejlépe chutnají mandle nebo para ořechy), 10 plátků slaniny, 1 dcl portského vína, párátka

Postup

Nejdříve dejte švestky do misky, zalejte je portským vínem a nechte je 15 minut odležet. Pak do každé švestky vmáčkněte oříšek a obalte ji anglickou slaninou. Do každé švestky zapíchněte párátko a dejte je zprudka nasucho opékat na pánev. Podávejte vychlazené.

 

31.12.

Česnečka - vyprošťovák

Ingredience

2 vejce, 2,5 l masového vývaru

4 brambory, 1 bobkový list, 4 kuličky - celý černý pepř

3 lžíce oleje, 2 hrstě majoránky

4 kuličky nového koření

Postup

Do silného okořeněného vývaru vložíme oloupané a nakrájené brambory, jakmile začnou měknout, rozkvedláme vejce se špetkou soli, vlijeme do vroucího vývaru a zamícháme. Necháme vejce chviličku povařit, přidáme utřený česnek a majoránku, řádně promícháme a ihned odstavíme. Čím déle by česnek procházel varem, ztrácel by na síle. Opečeme si na trošce oleje na kostky nakrájený chleba a přidáme je do polévky při jejím podávání. Česnečku lze vylepšit i trochou nastrouhaného sýra. Česnečka vyprošťovák chutná určitě líp než aspirin.

 

1.1.

Chuťovky s uzeným masem

Ingredience

Na 20 kousků potřebujete:3 plátky chleba, 1 jablko, 10 cm křenu, 200 g kvalitního uzeného masa (ideálně libového), svazek pažitky na ozdobu

Postup

Chlebům odkrojte kůrky a nakrájejte je na stejně velké kusy. Jablko a křen nastrouhejte do misky a promíchejte. Každý kousek chleba potřete vrstvou jablečného křenu, navrch dejte kousek uzeného masa a ozdobte pažitkou.

 

2.1.

Masové kuličky ze zvěřiny

Ingredience

1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 50 g slaniny

1 lžíce oleje nebo sádla

500 g mletého vepřového masa

500 g mleté zvěřiny (např. ořez ze srnčího)

sůl, pepř, špetka mletého jalovce

1 velké vejce, 1 malé jablko, 1 mrkev, kousek celeru

1 lžíce citronové šťávy, med nebo cukr, čerstvá petrželová nať

Postup

Cibuli najemno nasekáme. Stroužek česneku utřeme nebo prolisujeme. Slaninu nasekáme na drobné nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm slaninu s cibulí dozlatova. V míse promícháme vepřové se zvěřinou, ochutíme solí, pepřem, mletým jalovcem, přidáme vejce, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Směs necháme v chladu odležet alespoň půl hodiny. Omyté a očištěné jablko oloupeme, mrkev oškrábeme. Jablko, mrkev a celer nastrouháme, promícháme a zakapeme citronovou šťávou, ochutíme trochou medu. Promícháme s orestovanou cibulí a slaninou a nasekanou čerstvou petrželkou. Z vychlazené hmoty tvarujeme rukama, namočenýma ve studené vodě, kuličky a opékáme je ve vyšší vrstvě oleje na pánvi dozlatova. Hotové kuličky ozdobíme směsí zeleniny s jablkem.

 

3.1.

Tříkrálový koláč / tip na Tři krále - 6.1.

Ingredience

500 g listového těsta

Na mandlový krém

120 g změklého másla

120 g přírodního krupicového cukru, 3 středně velká vejce

120 g mletých mandlí, 1 lžička mandlového likéru (Amaretto)

1 penízek nebo nějaké cukrátko, dost velké na to, aby se v koláči neztratilo

Ořechy a suché plody, vejce

Postup

Dejte do mísy máslo s cukrem a vařečkou je utřete do pěny. Dvě z vajec spolu lehce prošlehejte a pomalu přilévejte k máslu s cukrem. Důkladně zašlehejte. Přidejte mleté mandle, případně likér, a ušlehejte na hustou, krémovitou směs. Těsto rozdělte na dvě části a na lehce pomoučněné pracovní ploše obě rozválejte na čtverec o straně zhruba 24 cm. Čtverce přikrojte podle formy nebo pokličky na kruhy o stejném průměru. Jeden kruh položte na plech a rozestřete na něj mandlový krém; okraj (tak centimetr a půl) nechte volný. Do náplně vložte ‚štěstíčko‘; tradičně to je cukrová fazolka, symbol plodnosti, ale můžete použít třeba čokoládovou minci jako my. Okraje placky trochu navlhčete, překryjte druhou plackou a pevně přimáčkněte, aby náplň neměla tendenci podívat se při pečení do světa. Nožem naznačte na povrchu mírně stočené linie podobné loukotím kola, ale dejte pozor, abyste těsto neprořízli. Vložte na dvacet minut do chladničky. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Zbylé vejce rozšlehejte a potřete jím koláč. Vložte na střední příčku v troubě a pečte pětadvacet až třicet minut, dokud hezky nevyběhne a nebude zlatavý. Před podáváním ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu, nejlépe na mřížce. Až budete moučník servírovat, upozorněte každého, že je v něm zapečeno novoroční štěstíčko!

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111