Svátek má Evženie

23/9 °C

Míra Křen

Míra Křen

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

02:00 - 03:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

2.4.

Matjesová pomazánka

Ingredience

100 gramů Matjesů v oleji, 200 gramů vařené brambory, 1 jarní cibulka, špetka cukru, asi 5 lžic dobré majonézy

Příprava

Matjesy rozmixujeme najemno. Brambory rozmačkáme vidličkou. Smícháme s nasekanou cibulkou, majonézou a dochutíme cukrem


3.4.

Tomatová polévka eňoňuňo

Ingredience

2 konzervy rajčat, 1 cibule střední velikosti, 1 stroužek česneku, 200 mililitrů smetana 22%, 1 kus balení mini sýru mozzarella, 3 lžíce olivového oleje, 1bujon - hovězí

Příprava

Rozpusťte bujón v litru vody. Oloupejte cibuli a smažte ji spolu s česnekem na olivovém oleji. Vše zalijte rajčaty z konzervy a nechte 3 minuty dusit pod pokličkou. Přidejte bujón a polévku rozmixujte. Vše nechte vařit 10 minut. Přidejte smetanu a dle chuti cukr a pepř. Ozdobte čerstvou bazalkou. Servírujte s kuličkami sýru mozarella.


4.4.

Čevapčiči jen to fičí

Ingredience

3 cibule, 200 gramů mletého hovězího masa,100 gramů mletého jehněčího masa, 200 gramů mletého vepřového masa,1česnek, špejle na šašliky

Příprava

Mletá masa smíchejte v jedné nádobě. Masitou hmotu po částech obalte kolem šašlikových špejlí do podélného tvaru. Maso opečte na grilu nebo na pánvi na malém množství tuku. Čevabčiči můžete servírovat s nudličkami syrové cibule, s pečivem nebo zabalené do pšeničných placek. Nejlépe chutnají s originálním ajvarem.

 

5.4.

Masová pomazánka

Ingredience

100 g vepřové kýty, 1 červená paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku 2 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, 2 lžíce majonézy, nať z jarní cibule

Příprava

Na oleji orestujeme na kostičky nakrájené maso. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na tenké plátky papriku, sůl, pepř a opékáme na mírném plameni 5 minut. Poté vložíme rozdrcený česnek a promícháme. Asi po půl minutě zalijeme 1 dcl vody a kečupem, přikryjeme poklicí a dusíme maso doměkka. Po udušení by v rendlíku neměla zůstat skoro žádná tekutina. Vychladlé maso i se zeleninou vložíme do kútru, přidáme majonézu a vymixujeme na jemnou pomazánku (nebo umeleme najemno). Posypeme nasekanou jarní cibulkou a podáváme s křupavými řapíky celeru.


6.4.

Jehněčí pilaf

Ingredience

400 gramů jasmínová rýže, 200 gramů mrkev nastrouhaná na struhadle, 200 gramů cibule, 300 gramů jehněčího masa, 1 celý česnek, 0,5 lžičky šafránu, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička  mletého koriandru, 1 ostrá paprika chilli nasekaná i s jadérky,50 mililitrů slunečnicového oleje, 1 svazek koriandru, 100 gramů arašídů, 100 gramů pórku, hovězí bujon, trochu  majoránky

Příprava

Přiveďte k varu litr vody s bujónem pro ochucení rýže. Ve vývaru uvařte rýži. Na pánvi opečte jehněčí maso - mělo by být křupavé, přidejte k němu cibuli, majoránku, česnek, pórek a ostrou papriku, opékejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. Přidejte nasekané arašídy, mletý koriandr a šafrán. Krátce opečte, přidejte rýži a důkladně ji promíchejte s ostatními složkami. Těsně před servírováním dochuťte rýžový pilaf listy čerstvého koriandru.

 

9. 4.

V dubnu můžete vysévat všechny druhy salátů, ředkvičky, špenát, asijskou listovou zeleninu (jedlá chryzantéma, listové hořčice aj.), mangold, karotku a mrkev, kedlubny, černý kořen, petržel, červenou řepu, květák, brokolici, kapustu, cibuli, hrách. Velkou skupinu asijských zelenin tvoří listové zeleniny, tzv. greens. Používají se do salátů i k rychlé tepelné úpravě. Patří sem druhy s velkými listy stejně jako rostliny podobné kadeřavé petrželi. Chuťové spektrum greens je široké - od nevýrazné až po pikantní hořčičnou.

Mizuna

Tato rostliny je typická dlouze stopkatými, stříhanými, štíhlými listy. Plně vyvinutá tvoří mohutnou, 25 až 35 cm vysokou růžici s mnoha vrcholy. Je výborná do salátů i na dušení. Listy mají vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vápníku. Nízký obsah cukrů předurčuje zeleninu pro diabetickou a redukční dietu.

Mibuna

Je typem růstu velice podobná, liší se jen listy - jsou štíhlé, lžičkovité a celokrajné.

Komatsuna

Říká se jí také hořčičný špenát. Tvoří otevřenou růžici s velkými zelenými listy jemné hořčičné chuti. Mladé listy jsou výborné na saláty, starší k dušení nebo úpravě jako špenát. Listy se v asijské kuchyni konzervují solením, sušením nebo se nakládají do sójového nálevu. Přeju prima podvečer a doufám, že díky nějakému dobrému nálevu - třeba Country rádiu - jste dobře naloženi i Vy!

 

10.4.

Asijská zeleninová polévka

Ingredience

tenké rýžové nudle 1 hnízdo

zeleninový vývar 750 ml

žampiony 4 ks

tmavá sójová omáčka 4 lžíce

mungo výhonky 1 hrst

jarní cibulka 4 ks

šťáva z limetky nebo citronu 4 lžíce

chilli papričky 1-2 ks

Postup

Do hrnce vlijte vývar, přiveďte k varu a vložte do něj nudle. Vzápětí přidejte na tenké plátky nakrájené žampiony a sójovou omáčku. Polévku nechte jemně probublávat, dokud se nudle neuvaří doměkka.

Do polévky přidejte mungo výhonky, tenké plátky jarních cibulek a citronovou nebo limetkovou šťávu. Vše nechte ještě chviličku provařit, stáhněte hrnec z plotny a na talíři servírujte s plátky chilli.

 

11.4.

Mongolské maso

Ingredience

hovězí pupek  - asi 600 - 800 g, kukuřičný škrob 1/4 hrnku, slunečnicový olej 1/4 hrnku + 3 lžičky, 1 zelená paprika nakrájená na ramen nudle 230 g, jarní cibulka 3 ks

Omáčka: sezamový olej 2 lžíce, sójová omáčka 3/4 hrnku, hnědý cukr 2/3 hrnku, kuřecí vývar 1 a 1/4 hrnku, prolisovaný česnek - asi 5 stroužků, chilli vločky 1/4 lžičky

Postup

Maso nakrájejte na tenké kousky - takzvaně přes vlákno. Do pytlíku se zipem vložte maso a kukuřičný škrob, zavřete, protřepejte (všechny kousky se musí dostatečně obalit). V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Přidejte hovězí a restujte dohněda (restujte po částech - cca nadvakrát nebo natřikrát, kousky masa se vám jinak připečou k sobě, což nechceme). Po každé várce můžete přidat trochu oleje, pokud je třeba. Maso vyndejte z pánve a odložte. Do pánve dejte papriku a restujte několik minut, pak ji také dejte stranou. Ve stejné pánvi připravte i omáčku: vlijte sezamový olej, sójovou omáčku, přisypejte cukr a česnek. Dolijte vývar a dochuťte chilli vločkami. Promíchejte a vařte na středním plameni, dokud omáčka lehce nezhoustne a nezredukuje se asi o čtvrtinu (může to trvat cca 10 minut, ale s redukováním to příliš nepřehánějte - bude jí potřeba dostatek na vaše nudle). Mezitím uvařte nudle podle instrukcí na obalu. Hotové hovězí a papriky vložte do pánve k omáčce a promíchejte. Přidejte uvařené nudle a opět vše promíchejte. Posypejte jarní cibulkou a podávejte.


12.4.

Krůtí kuličky

Ingredience

strouhanka - asi 1/4 hrnku, krůtí maso - 600 g, 1 vejce, kousek zázvoru, 2 stroužky česneku,1 chilli paprička, hrst koriandru, sůl asi 2 jarní cibulky, sójová omáčka - 1 lžíce, 2 lžičky sezamového oleje

Omáčka:

sójová omáčka 2 lžíce

sezamový olej 1 lžička

limetová šťáva 1 lžíce

voda 2 lžíce

jarní cibulka

Na ozdobu:

sezamová semínka

čerstvé chilli

Postup

Krůtí maso pomelte, zázvor a česnek nasekejte najemno. Koriandr, chilli a cibulku pokrájejte. Smíchejte veškeré ingredience dohromady a dejte do lednice na půl hodiny odpočinout. Směs vyndejte z ledničky, namočte si ruce vodou a tvarujte kuličky. Kuličky osmažte v oleji na pánvi. Kuličky z trouby jsou trošku tužší na povrchu, ale zase dietnější než smažené. Na omáčku prošlehejte všechny ingredience v misce a nechte stranou. Kuličky můžete podávat s pohankovými soba nudlemi, nudlemi ze zeleného čaje nebo nudličkami z cukety. Soba i nudle ze zeleného čaje uvařte podle návodu, sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Při podávání zalijte připravenou omáčkou. Cuketu nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky julienne a na troše oleje minutku restujte. Podávejte s omáčkou a s opraženým bílým sezamem, koriandrem a chilli nitěmi.


13.4.

Negima Yakitori

Víte, které jídlo koupíte na každém rohu v Japonsku? Jsou to yakitori. Taková kuřecí ňamka, kterou si umím představit o tomto víkendu někde na chatě na Sázavě stejně, jako například v Koganei nebo v Tokiu. Tady je recept - jak by řekli Japonci jednou ze svých mnoha zdvořilostních frází - dózo dózo, kočira des - prosím, tady to je!

Ingredience

kuřecí stehenní řízky 600 g, arní cibulky 8-10 ks, slunečnicový olej, bambusová napichovátka

Yakitori omáčka:

sójová omáčka 125 ml, saké 60 ml, voda 60 ml, třtinový cukr - 2 lžičky

Postup

Bambusová napichovátka namočte do studené vody. Do menšího hrnce dejte sójovou omáčku, saké, vodu, 2 lžičky třtinového cukru a zelenou část z jedné jarní cibulky a prudce přiveďte k varu. Jakmile omáčka začne vřít, stáhněte plamen a nechte vařit nezakryté na velmi mírném ohni do zredukování na polovinu (cca 30 minut). Omáčku nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Třetinu omáčky odlijte a ponechte na servírování. Bílé až světle zelené části jarních cibulek překrájejte na zhruba 2,5 cm velké kousky. Zbývající části jarních cibulek můžete nakrájet nudličky, které namočte do studené vody, čímž se krásně zkroutí. Kuřecí stehenní řízky nakrájejte na 2,5 cm velké kostky, které spolu s nakrájenou jarní cibulkou střídavě napichujte na namočená napichovátka. Grilovací rošt jemně potřete slunečnicovým olejem. Špízy grilujte na rozpáleném grilu z obou stran dozlatova. V průběhu grilování špízy potírejte připravenou yakitori omáčkou, která by vám měla zkaramelizovat. Ugrilované špízy na závěr potřete zbylou omáčkou. Podávejte s rýží a najemno nakrájenou natí jarní cibulky.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2018 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze