Svátek má Miloslava

11/-2 °C

Míra Křen

Míra Křen

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

02:00 - 03:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

4. 2.

Recepty od kamarádů z celého světa

Placky podle Muny Khumari Thákuri

Ingredience

Hladká mouka, voda, vejce, sýr gouda, chillie, máslo nebo ghí (přepuštěné máslo), sušená směs koření Kasoori methi (obchody s indickým kořením) - místo toho může být sušený nebo čerstvý libeček, pepř. Suroviny podle počtu placek.

Postup

Náplň: Nastrouháme si nahrubo sýr Gouda a v poměru cca 2(sýr) :1(brambory) také vařené brambory. Uhněteme z toho hmotu, kterou okořeníme Kasoori methi nebo libečkem, špetkou chillie, pepřem, lehce přisolíme a necháme v chladu odpočinout.

Těsto: Hladkou mouku, vejce a vodu smícháme, okořeníme Kasoori methi nebo nasekaným libečkem, vyhněteme těsto a necháme pod vlhou utěrkou odpočinout asi tak půl hodiny.

Placky: Rukou vyhněteme z těsta placku tlustou tak půl centimetru o průměru asi 20 cm. Na prostředek dáme kouli uhnětenou z náplně a zabalíme - vyrobíme takový velký plněný knedlík, blboun. Takové velké momo - nahoře těsto spojíme prsty. Z každé koule bude jedna placka. Necháme tak půl hodiny uležet v chladu. Potom na pomoučněném vále vyválíme tenkou placku, která má v sobě zároveň tenkou rovnoměrnou náplň. Tu potom z obou stran osmažíme na suché litinové pánvi, kterou jen lehce potíráme máslem nebo ghí. Hotovou placku můžeme ještě potřít máslem a podáváme. Horké jsou skvělé, sýr se uvnitř pěkně rozteče.

 

5.2.

Tygři ve sklenici podle Pepy Nováka (Drápalíka) z Královic

Ingredience

Dobré špekáčky ocet, voda, vegeta, cibule, papriky, kyselé okurky případně chillie papričky.

Postup

Špekáčky podélně nařízneme ze tří stran proti sobě. Do řezů vložíme postupně cibuli, papriku a okurku. Namícháme lák z octa a vody v poměru 1:1. Přidáme lžíci vegety, nalijeme do sklenic, uložíme do láku „tygry" a sklenici zasterilizujeme jako při zavařování. Pepa říká, že po opici je to vynikající - a asi to má vyzkoušené. V Královicích se bez jeho obětavé pomoci neobejde žádný ples.

 

6.2.

Salát podle horolezce Pepy Kubíčka

Ingredience

Bílé zelí, mrkev, žlutá nebo bílá cibule, ocet, sůl, olej

Postup

Zelí nakrouháme nebo tence nakrájíme nožem. Mrkev nastrouháme najemno - v poměru k zelí asi tak 1 díl mrkve a 3 díly zelí. Cibuli nakrájíme najemno - tak asi přiměřeně. Přidáme trochu octa, lehce osolíme a zalijeme dobrým rostlinným olejem - buď slunečnicovým  nebo olivovým. Necháme v chladu uležet. Hodí se téměř ke všemu a je vynikající!

 

7.2.

Bramborová kaše podle Pepy Kubíčka

Ingredience

Brambory, mléko, máslo, vejce a sůl

Postup

Celý fór Pepovy hedvábné kaše tkví v tom, že pro zjemnění přidává do pečlivě rozmačkaných a rozmixovaných vařených brambor kromě másla a horkého mléka také rozšlehané vejce. S horkou hmotou se to pěkně spojí a je to vynikající! Nemusím pochopitelně dodávat, že nejlepší je to z domácích brambor!

 

8.2.

Kotleta podle Jitky Lukešové

Ingredience

Kotleta, cibule, houby, pepř a sůl, dobrý olej

Postup

Na oleji orestujeme na hrubo nakrájenou cibuli, osolenou a lehce popepřenou kotletu dáme v zakrytém pekáči do trouby. Asi tak v polovině pečení přidáme houby - buď čerstvé nebo sušené a předem namočené. Je to jednoduché, rychlé a velmi chutné jídlo - vynikající s čerstvým chlebem a pivem!

 

11.2.

Výsev sazeniček

Počátkem února se obvykle vysévají sazeničky zeleniny pro skleník či pařeniště, koncem měsíce pro venkovní záhony. Časný výsev pro předpěstování sazeniček se vyplatí u paprik, raných rajčat, lilku, mochyně peruánské, raného salátu, celeru a brokolice, petržele, bazalky a dalších bylinek, měsíčních jahod, petúnií, lobelek, dosen, hledíků, hvozdíků, verbeny, šalvějí zářivých. Rychlost vzcházení a růst mladých rostlinek ale záleží i na teplotě, osvětlení, přípravě semínek a hnojení sazeniček.

Postup

Použít můžeme lehký substrát pro množení a výsevy, nebo si substrát ze zahradní zeminy, písku, prosátého kompostu a případě perlitu připravit. Substrát můžeme zbavit zárodků plísní a semen plevelů sterilizací - půl hodiny při teplotě 200 °C nebo 15 minut při plném výkonu v mikrovlnné troubě. Lehoučký perlit je vhodný i samotný, ihned po vzejití však musíme semenáčky přihnojovat. Dostatek světla budou mít sazeničky těsně u jižně či východně orientovaného okna bez záclony, ideální je přisvěcování zářivkou či výbojkou s denním spektrem. Výbojka produkuje rovněž hodně tepla, čehož můžeme u teplomilných rostlin využít.

 

12.2.

Kapustové karbanátky s masem

Ingredience na 4 porce

Kapusta hlávková 250 g

Hovězí maso (syrový stav) 300 g

Zakysaná smetana 12%

Jogurt bílý

Brambory

Mléko polotučné

Ovesné vločky

2 cibule

5 stroužků česneku

1 vejce

Hořčice

Strouhanka

Sůl, pepř, pažitka, majoránka

Postup

Maso pomeleme. Kapustu spaříme, také pomeleme a přidáme k namletému masu, utřený česnek (2 g), cibuli najemno nasekanou, hořčici, vločky namočené v mléce, vejce, majoránku, sůl, pepř a dle potřeby strouhanku na zahuštění. Uděláme karbanátky a upečeme je v troubě na pečícím papíře. Na dip smícháme jogurt, zakysanou smetanu, utřený česnek (2 g), pažitku najemno nasekanou, pepř a špetku soli. Brambory podáváme vařené, případně šťouchané s cibulkou a škvarkových sádlem

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2019 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze