Svátek má Aneta

14/8 °C

Milan Schmidt

Milan Schmidt

Právě hraje:
JIŘÍ GROSSMANN
VZDÁLENÉ BUBNY

10:00 - 14:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

1.3.

Smažené kuře

Ingredience

1 kg kuřecí maso celé kuře

100 g strouhanka

1 ks vejce

4 lžíce hladká mouka

tuk

sůl

pepř mletý

Postup

Vejce rozšleháme, osolíme a opepříme. Kuře podélně rozpůlíme a každou polovinu obalíme v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance. V kastrole rozehřejeme olej, ve kterém kuře pomalu smažíme 10 minut, potom obrátíme a smažíme dalších 10 minut. Podáváme se smaženými hranolky a míchaným zeleninovým salátem.

 

2.3.

Masový nákyp „Torro"

Ingredience

2 ks cibule

1 stroužek česnek

1 svazek petrželka

2 svazek bazalka

1 lžíce máslo

2 ks houska tvrdá

600 g mleté maso - hovězí

2 ks vejce

1 lžíce tymián

Sůl, pepř mletý

350 g rajčata

150 g eidam sýr

Postup

Oloupeme cibuli s česnekem a obojí pokrájíme. Opereme bylinky a jemně je osušíme. Otrháme lístky petrželky a z jednoho svazku bazalky a jemně je nasekáme. V pánvi ropustíme máslo a osmahneme na něm cibuli s česnekem. Rozpálíme troubu na 200 °C. Maso smísíme s rozmočenou houskou, cibulkou, česnekem, bylinkami, vejcem a kořením. Masovou směsí naplníme kulatou zapékací formu a pečeme asi 20 minut. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozložíme je na masový nákyp a posypeme jemně nastrouhaným sýrem. Vrátíme opět do trouby a zapékáme dokud se sýr neroztaví.

 

3.3.

Tatarák z olomouckých tvarůžků

Ingredience

120 g olomoucké tvarůžky (syrečky) nebo tyčinky

2 ks jarní cibulka

drcený kmín na špičku nože

3 lžíce kečup - jemný nebo ostrý

2 lžíce tatarská omáčka

2 stroužek česnek

pepř mletý

Postup

Tvarůžky nastrouháme, smícháme s pokrájenou bílou částí cibulek, kečupem, tatarkou, kmínem a pepřem. Množství je orientační, záleží na chuti tvarůžků, podle toho, jak jsou uzrálé a proleželé. Podáváme s osmaženým chlebem, potřeným česnekem. Dozdobíme zelenou natí z cibulky. Můžeme namazat i na čerstvé pečivo.

 

4.3.

Zapečené filé

Ingredience

600 g filé z tresky

citronová šťáva

1 lžíce máslo

1 lžíce hladká mouka

125 ml smetana

1 sklenice cikánská omáčka

5 lžíce eidam sýr

Postup

Filé omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, které pokapeme citronovou šťávou. Nízkou zapékací formu vymažeme, vysypeme a vložíme do ní nakrájené filé. Troubu předehřejeme na 225 °C. Smetanu našleháme a opatrně do ní vmícháme hotovou cikánskou omáčku. Směsí přelijeme kousky ryby a vše uhladíme. Pokrm posypeme sýrem a pečeme v troubě zhruba 20 minut. Nakonec můžeme posypat nasekaným koprem.

 

5.3.

Stehna v pivním těstíčku

Ingredience na 4 porce

4 ks kuřecí maso stehna

1 špetka sůl

150 g hladká mouka

60 ml pivo

2 ks žloutek

2 ks bílek

rostlinný olej na smažení

Ochucená majonéza

250 g majonéza, 1 lžička hořčice

1 lžíce kapary, 1 špetka sůl

1 špetka pepř mletý

1 ks vařená vejce natvrdo

1 ks rajče, 0,50 ks okurka salátová

Postup

Nejdříve si připravíme majonézu. Do majonézy vmícháme hořčici a kapary. Osolíme a opepříme. Nakrájíme vejce a spolu s pokrájeným rajčetem a nastrouhanou okurkou je přidáme do majonézy. Necháme uležet. Omyjeme a osolíme kuřecí stehna. Smísíme mouku s pivem a přidáme žloutky spolu se špetkou soli. Našleháme sníh z bílků a zapracujeme jej do těsta. Stehna obalíme v těstíčku. Maso velmi zvolna smažíme v rozpáleném tuku. Zda je hotové poznáme podle toho, že z masa nevytéká žádná šťáva. Hotové kousky vyrovnáme na talíře a podáváme spolu s ochucenou majonézou. Ozdobíme bylinkami.

 

8.3.

V březnu na nás čeká na zahradě a balkonech spousta práce - žádný takový že březen, za kamna vlezem! Na řadu přichází přesazování rostlin, množení (množení rostlin i množení jako množení, pochopitelně), dále výsevy a práce ve skleníku. A dneska je navíc Mezinárodní den žen, tak by to chtělo, pánové, nějakou pěknou jarní kytici, aby byla záminka otevřít tu flašku, co máte schovanou ve špajzu!!!

Okrasná zahrada

Hodně práce nás čeká s vyčistěním trvalkových záhonů, popínavých rostlin a jarních cibulovin. Pokud ještě klesají noční teploty pod nulu, přikrýváme rašící rostliny chvojím. Trvalkám určitě prospěje zarytí uleženého kompostu a hnoje. Pokud to počasí dovolí, můžeme také rozdělit trsy bylinných a dřevitých pivoněk. Musíme to však stihnout ještě před rašením pupenů. Důkladně zalijeme jehličnany, začínáme s jarním řezem růží a koncem měsíce je začínáme přihnojovat. A výživu dopřejeme rovněž trávníku.

V březnu bývá půda většinou dostatečně vlhká. Jestliže nás v tomto letošní březen zklame, poctivě zalévejte. Po pominutí mrazů odstraňte z rostlin ochranné fólie i chvojí. Prohlédněte stav okrasných dřevin a odstraňte poškozené, uschlé či zmrzlé větve. Postupně začněte vyhrabávat ze záhonů staré listí a mech. Vyčistěte skalku i zahradní jezírko. Záhony je třeba prokypřit, ale jen zlehka, mělce; je možné přidat také kompost. Jehličnany, které jste svázali, aby odolaly těžkému sněhu, rozvažte. Máte-li v plánu pustit se do výsadby či přesazování dřevin, pak je nyní pro tuto práci ideální čas. Nic ale neuspěchejte: sledujte předpověď počasí, zda nebude náhodou ještě mrznout, a případně si počkejte na lepší počasí.

 

9.3.

Jarní sestřih, čištění a kypření

Na jaře je vhodný sestřih okrasných trav, také odstranění suchých listů kapradin. Vysazujte a dělte trvalky, které jste si na vaši zahrádku během zimy vybrali. Dělením vzrostlých trvalek ušetříte spoustu peněz a jejich květy se budete těšit za chvíli

Sledujte počasí, abyste věděli, kdy nastane příhodná doba pro práci s okrasnými dřevinami. Po pominutí mrazů odstraňte z rostlin ochranné fólie i chvojí. Prohlédněte stav okrasných dřevin a odstraňte poškozené, uschlé či zmrzlé větve. Postupně začněte vyhrabávat ze záhonů staré listí a mech. Vyčistěte skalku i zahradní jezírko. Záhony je třeba prokypřit, ale jen zlehka, mělce; je možné přidat také kompost. Jehličnany, které jste svázali, aby odolaly těžkému sněhu, rozvažte.

Nepodceňujte výběr vhodného substrátu, připravte si ho a vysejte semínka letniček. Na sáčku s osivem si přečtěte, které druhy letniček klíčí na světle - v tom případě je nezakrývejte a jen je zlehka zatlačte do půdy (například destičkou). Výsadbu, jež se ujme, je třeba postupně otužovat: nejdříve zvedejte průhledný ochranný kryt na krátkou chvilku, později tuto dobu prodlužujte.

 

10.3.

Užitková zahrada

Upravíme zryté záhony a vyséváme otužilé druhy zelenin: mrkev a petržel, černý kořen, salát, kopr na zeleno, špenát a ředkvičky. Abychom ušetřili co nejvíce půdní vláhy nastýláme záhony mulčem nebo je pokrýváme fóliemi  - nebo textilií.

Přibližně do poloviny března vysévejte papriky a ostatní druhy zeleniny. Ty choulostivější jako cukety, rajčata, okurky či květák vyséváme výhradně do truhlíku k předpěstování a pozdějšímu přesazení na záhony. Vysazování cibule sazečky nechme až na poslední dny v březnu, aby neprochladla. Bez obav vysaďte jarní česnek a šalotku.

V sadu zkontrolujte, zda nejsou stromy poškozeny mrazem či hlodavci. Postiženým stromkům se věnujeme ze všech nejdříve, rány ošetříme a zatřeme štěpařským voskem. Při dobrém počasí si naplánujeme postřik proti přezimujícím škůdcům.

Myslete n kuchyni

Terasa nebo balkon nemusí být vždy osázeny jen okrasnými rostlinami. Bylinky v truhlících a nádobách, například levandule, máta, tymián, šalvěj, rozmarýn a bazalka během léta osvěží a při grilování dodají jídlu vynikající chuť.

 

11.3.

Řezat, řezat, řezat

Nezapomeňte na průklest ovocných dřevin! Pracujte jen s čistým a ostrým nářadím. Do konce dotáhněte také základní řez jabloní a hrušní. Delší výhony maliníku i ostružníku zkraťte na sto třicet centimetrů, ty krátké odstřihněte hned u země.

Dokončujte postupně řez rybízu a angreštu. Řez provádíme i na keřích josty, lísky velkoplodé, malinách, ostružinách, i na některých méně rozšířených ovocných druzích, jako například temnoplodec černoplodý, rakytník řešetlákový a jiné. Do poloviny března by měl být hotový řez révy vinné a do konce měsíce vyvázání tažňů na vedení. Poskytněte drobnému ovoci dávku kompostu a v něm i potřebné živiny. Nyní je vhodná doba pro nákup a vysazení meruněk, broskvoní, ořešáků i révy. Na záhony, na které nemáte v plánu hned něco vysévat, rozhoďte semena rostlin pro zelené hnojení (oves, slunečnice, hrách, bob).

 

12.3.

Pokojové a balkonové rostliny

Při přesázení očistíme kořenový bal od starých a poškozených kořenů, zeminu vytřepeme a rostlinu vsadíme do většího květináče. Některé pokojovky přesazujeme každoročně, jiné až za delší čas. Mezi ně patří i fíkusy (dracény, klívie). Ale pozor -  až když je původní květináč zcela vyplněn kořeny. Přesazujte pokojové i balkonové rostliny, kterým už nestačí stávající velikost květináče. Nový květináč má být jen o něco málo větší než ten původní. U exemplářů zasazených ve velkých nádobách vyměňte alespoň svrchní vrstvu zeminy. Pokojové rostliny, které byste si chtěli rozmnožit, nyní řízkujte. Uvědomte si, že některé druhy je lepší i po pár letech znovu napěstovat z mladých řízků. Přezimované balkónové rostliny seřízneme, přesadíme a po zakořenění přihnojíme. Přeneseme je na světlé místo, aby si zvykaly na sluníčko. Bonsaje a jehličnany, které jsou venku, pořádně zalijeme a naopak je před sluncem chráníme, aby se „nepřipálily". K tomu úplně stačí stříška z novin. Balkonové rostliny, schované před zimou v bezmrazých místnostech, začínáme otužovat. Dobré je časté větrání těchto prostor a postupné zvyšování zálivky. V březnu i tyto druhy v případě potřeby přesazujeme, dělíme a řízkujeme.

Vyzdobte si jarní truhlíky. Můžete zvolit kombinace různobarevných i jednobarevných rostlin. Využijte například sedmikrásky, macešky či pomněnky. Přidejte také narychlené cibuloviny i prvosenky. Zakrslé formy jehličnanů, které pěstujete v nádobách, přesazujte jednou za tři až pět let. Pokud zrovna není onen kýžený rok, vyměňte jim svrchní část zeminy a později je přihnojte hnojivem určeným přímo pro jehličnany.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111