Svátek má Alžběta

4/0 °C

Míra Křen

Míra Křen

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

02:00 - 03:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

30.10.

Jak zabezpečit chatu na zimu

Co všechno je potřeba zabezpečit? Týká se to jednokřídlých i dvoukřídlých dveří, branek, vrat, plotů, garáží, skříní, šaten, okenic a oken samotných, ale nezapomeňte také na speciální zabezpečení pro kontejnery, motocykly!, zahradní a pracovní techniku nebo jakékoliv volně stojící předměty.

Doporučuje se kupovat produkty s vysokou třídou bezpečnosti (u visacích zámků jsou to normy ČSN P ENV 1627 a ČSN EN 12320). Obal by měl obsahovat kontakt na výrobce, technické údaje o produktu, popř. normy, které produkt splňuje.

V České republice využívá tzv. Pyramida bezpečnosti, kdy daná třída z norem koresponduje se stupněm Pyramidy. Ta má 4 stupně bezpečnosti (první je základní a čtvrtý je nazýván velmi vysoká ochrana). S těmito normami pracují i pojišťovny. Pokud kupujete zámek pro běžné použití, vybírejte s rozumem a neberte vždy to nejlevnější. Můj tatínek mi říkával - nejsme tak bohatý, abychom si kupovali levný věci. Mockrát jsem si na něj v životě vzpomněl - když jsem chtěl ušetřit a pak se to podělalo. Někdy i já - z levného jídla, u kterého prošla záruka.

A kde nakupovat?

Pokud potřebujete dlouhodobě zabezpečit nějaký objekt, je lépe navštívit profesionální klíčové služby a odborníky. Dokážou vytvořit plán zabezpečení celého objektu. Jsou to různé systémy klíčů, kdy např. vlastníte generální klíč, který otevře všechny dveře v celém objektu. Ale děti nebo třeba tchýně otevřou jen ty dveře, ke kterým mají určený přístup. Takový odborník může také sjednotit více produktů na jeden klíč, což vás zbavuje nutnosti mít stále u sebe celý svazek klíčů.

 

31.10.

Marinované houby s chilli papričkami

Ingredience

houby /cca na 1 kg, 150 ml oleje, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 5 ks bobkových listů, chilli papričky - dle chuti, 3 ks cibule

Postup

Houby očistíme a nakrájíme na středně velké kousky. Vaříme je 10 minut v osolené vodě. Slijeme, vmícháme cibuli na půlměsíčky spolu s kořením, zalijeme olejem. Dáme je do sklenice, za 3 dny se mohou konzumovat. Mňam!!!

Já to dělám od oka a přidávám podle chuti do sklenice ještě 1 lžíci

octa, přisolím...

 

1.11.

Kapustičkové placky s mletým masem

Ingredience

Kapustičky, šalotka, česnek, vejce, strouhanka, mleté maso, koření do mletých mas - přiměřeně a podle počtu strávníků J

Postup

Celé omyté kapustičky předvařte ve vodě do měkka, asi 5 minut. Poté je sceďte a nechte vychladnout. Šalotku a česnek nasekejte nadrobno, krátce orestujte na oleji a také nechte vychladnout. Smíchejte mleté maso, nasekané kapustičky, šalotku a česnek. Osolte, opepřete a vmíchejte koření. Přidejte vejce, podle potřeby zahustěte strouhankou.

Placky smažte na oleji z obou stran dozlatova, asi 4 minuty (záleží na velikosti). Podávejte s uvařenými bramborami.

 

2.11.

Uzený jazyk s knedlíkem a křenovou omáčkou

Ingredience

1 kg uzeného jazyku - hovězího, 80 g másla, 60 g hladké mouky,

150 g čerstvého křenu, 1 cibule, sůl, pepř černý mletý,

1 l hovězího vývaru, 250 ml smetany ke šlehání

Na knedlíky

4 plátky toastového chleba nakrájeného na kostky,

500 g polohrubé mouky, 400 ml vody, 100 ml - mléko polotučné,

1 lžička soli, 2 ks žloutku

Postup

Jazyk uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpusťte máslo a nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Orestujte s moukou. Postupně vmíchejte vývar, nakonec smetanu a vařte asi 20 minut. Přidejte nastrouhaný křen, osolte a opepřete a ještě 10 minut vařte. Na plechu nasucho opečte chleba. Mouku smíchejte se solí. Vodu rozšlehejte s mlékem a žloutky a zapracovávejte do mouky, dokud těsto nepřestane lepit. Vmíchejte chleba. Vytvořte knedlíky a ve vroucí osolené vodě vařte 25 - 30 minut. Vyndejte a ihned rozkrájejte.

 

3.11.

Uzená žebra na medu

Ingredience

1 kg uzených žeber

100 ml cideru

100 ml sojové omáčky světlé

5 lžic medu

1 lžička zázvor strouhaný

chleba k podávání

Postup

Ze spodní strany žeber stáhněte tuhou blánu. Pak je překrájejte na menší kusy, vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a povařte 30 minut. Cider, sójovou omáčku, med a zázvor dejte do kastrůlku a přiveďte k varu, povařte asi 30 minut. Žebra osušte, vložte do pekáče a potřete svařenou marinádou. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, pečte asi 40 minut. Během pečení žebra každých 10 minut znovu potřete marinádou, při posledním potírání vlijte její zbytek do pekáče. Upečené maso podávejte s krajíci čerstvého chleba.

 

6.11.

Husí paštička

Ingredience

husí vnitřnosti 200 gramů (játra)

kuřecí maso 100 gramů (prsa)

smetana na šlehání 1,5 decilitru

brandy 1/4 decilitru (nebo koňak)

citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)

pepř bílý 1 špetka (mletý)

zázvor 1 špetka (mletý)

muškátový květ 1 špetka

nové koření 1 špetka (mleté)

sůl (asi 8 g)

máslo (na vymazání formiček)

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Kuřecí maso a husí játra zbavíme všech blan, nakrájíme na menší kostky a necháme chvíli v mrazničce vychladit. Játra vložíme do nožového mixéru a začneme mixovat. Přidáme prsa, koření, citronovou kůru a brandy (koňak) a pokračujeme v mixování. Směs osolíme a jak začne hmota příliš houstnout, začneme postupně přilévat smetanu. Když se všechna vstřebá a hmota je hladká, rozdělíme ji do formiček ve tvaru kalíšků (mohou být například z varného skla) lehce vymazaných máslem. Formičky zakryjeme víčky nebo alobalem a postavíme do hlubšího pekáče, do kterého nalijeme teplou vodu tak, aby sahala do tří čtvrtin výšky formiček. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 30 - 40 minut (podle velikosti a materiálu formiček).

Hotovou paštiku necháme ve formičkách vychladnout a pak ještě dobře vychladit. Podáváme ji s bílým pečivem a doplněnou kompotovanými brusinkami nebo rybízem.

 

7.11.

Guláš z husích drůbků

Ingredience

Husí vnitřnosti: 1 kus (žaludek), 1 kus (srdce), 1 kus (játra)

víno červené 2 dcl, cibule 1 kus, olej - 2 lžíce mouka pšeničná hladká - 1 lžíce

česnek 2 stroužky, paprika mletá 1 lžička (sladká)

kmín 1/2 lžičky (drcený), pepř 1/2 lžičky (drcený)

tymián - špetka, sůl

Postup

Husí žaludek, srdce a játra očistíme a nakrájíme na kousky, játra necháme zvlášť. V kastrolu rozehřejeme část oleje a osmahneme na něm dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený žaludek a srdce a opečeme je ze všech stran. Drůbky zaprášíme mletou paprikou, promícháme a zalijeme červeným vínem. Přidáme kmín, pepř, tymián a utřený česnek, osolíme a dusíme pod pokličkou. Během dušení drůbky podle potřeby podléváme vodou.

Když jsou kostky žaludku téměř měkké, odstraníme pokličku a mícháme, dokud se neodpaří většina tekutiny. Vmícháme mouku, přilijeme asi 2,5 dl vody, za stálého míchání přivedeme k varu a dále dusíme doměkka.

Nakrájená játra zprudka opečeme na zbylém oleji, přidáme je do hotového guláše a podusíme ještě asi 5 minut. Guláš podáváme posypaný čerstvým tymiánem a s domácími haluškami.

 

8.11.

Svatomartinské rohlíčky

Rohlíčky zachránily Martinovi život

Na svatého Martina se s oblibou pekly svatomartinské rohlíčky plněné ořechy nebo mákem. Podle pověsti je jako první upekla Martinova zlá nevlastní matka. Jeden z nich napustila jedem, a aby ho poznala, ohnula mu roh. Když však rohlíčky vytáhla z trouby, ohnuté rohy měly všechny. Martinovi to zachránilo život.

Suroviny

1/2 kg hladké mouky1 smetana ke šlehání1 tuk na pečení lžíce cukru

Postup

Ze surovin (tuk změklý) smícháme těsto a necháme chvilku odpočinout. Mezi tím si uděláme náplň - podle své chuti (my jsme měli ořechovou, lze i jinou - povidla, mák, tvaroh, puding, ... podle chuti), nebo neplnit, jen srolovat.

Těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou vyválíme na kruh o průměru asi 30 cm. Pak kruh rádýlkem rozkrájíme na osminy. Na vnější stranu vzniklých osmin dáme náplň a směrem dovnitř zarolujeme rohlíček.

Pečeme naplno (plyn) cca 20 - 25 minut. Upečené rohlíčky pocukrujeme nebo přímo obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

9.11.

Sváteční kaldoun

Součástí slavnostně prostřeného stolu během oslav svatého Martina je nejenom husa, ale také kaldoun. Polévka, která dostala název podle drůbežích drobů, je časově dost náročná.

A co budete na přípravu polévky potřebovat? Základem jsou drůbky z kachny, krůty, kuřete (krky, křídla, žaludky), potom také 80 g širokých nudlí, 100 g kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 1 lžíce hladké mouky, mletý bílý pepř, muškátový oříšek, sůl, 1 vaječný žloutek, 65 ml mléka a čerstvé petrželky.

Postup: Nejdříve drůbky řádně očistíme, opláchneme. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme. Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka.

V kastrolu na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme přecezeným vývarem, jíšku dobře rozmícháme, okořeníme a povaříme. Poté přidáme drůbeží maso zbavené kostí a zeleninu zbylou z přecezeného vývaru. Vložíme předem uvařené široké nudle. Nakonec vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme. Porce polévky ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.

 

10.11.

Svatomartinská husa s jablky

Ingredience

středně velká husa (asi 4 kg), 3 jablka, hruška, několik snítek rozmarýnu, voda na podlévání, kmín, sůl

Postup

Husu důkladně zvenku i zevnitř omyjeme, nasolíme ji a okmínujeme (i zevnitř!) a necháme v chladnu do druhého dne uležet. Asi tři hodiny před pečením ji vyndáme a necháme odpočinout při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 130 stupňů. Nasolenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče). Pekáč přiklopíme a dáme husu péct.Pečeme 3 hodiny, během pečení husu několikrát otočíme, aby se opekla z obou stran - a pokaždé znovu přiklopíme, aby se maso nevysušilo. Občas také propíchneme kůži, aby mohlo vytékat sádlo. Počkáme, až se vyškvaří, a potom ho můžeme odebírat, případně s ním husu znovu polévat. Po 3 hodinách husu obložíme jablky, nakrájenými na dílky a zbavenými jádřinců, a rozmarýnem a dáme péct na dalších 40 minut. Poté na posledních 20 minut zvýšíme teplotu na 170 stupňů a husu odkryjeme, aby se vypekla pěkná, křupavá kůžička. Měkkou husu necháme před podáváním odpočinout.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2017 Country Radio
Radio United Services s.r.o.
sídlo: Říčanská 2399/3, Vinohrady, 101 00 Praha 10
spisová značka: C 202501 vedená u Městského soudu v Praze