Svátek má Anna

19/12 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

26.6.

Záhorácký salát

Suroviny

500 g kysaného zelí

4 brambory vařené ve slupce

3 mrkve

2 cibule

200 g dietního salámu

2 kyselé okurky

150 g hrášku

pepř

sůl

250 g kysané smetany alebo jogurtu

Postup uvádím záměrně v původním znění - však vy rozumíte

1.    Kapustu jemne vyžmýkame a dáme do misy (šťavu vypijeme alebo použijeme inak).

2.    Pridáme na kocky nakrájanú salámu, zemiaky a uhorky, nadrobno narezanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Vložíme hrášok a premiešame.

V smotane premiešame soľ a korenie a pridáme k šalátu. Ešte raz opatrne premiešame

 

27.6.

Salát z tresky

Suroviny

500 g mražene tresky

2 zakysané smetany

1malá tatarka

2 dcl octa

0,5 l vody

3 mrkve

1/2 celeru

2 bobkove listy

5 kuliček nového kořeni

10 kuliček celého pepře

2 středně velké cibule

Postup

Celer a mrkev uvaříme do měkka a nastrouháme na drobno. Tresku uvaříme ve vodě s octem a kořením cca10 minut. Cibuli nakrájíme na drobno, vidličkou natrháme uvařenou tresku, přidáme nastrouhanou zeleninu, smetanu a tatarku, dochutíme solí a pepřem. Zamícháme. Necháme vychladit v lednici.

 

28.6.

Tuňákový salát

Suroviny

6 vajec uvařených na tvrdo

konzerva tuňáka - měla jsem ve vlastní šťávě

2 nakládané okurky

50 g tvrdého sýru Gouda

1 červená cibule

majonéza + zakysaná smetana 1:1

1-2 lžíce hořčice

sůl

pepř

citronová šťáva

Postup

1.    Vejce, okurky, sýr a cibuli nakrájíme na kostičky. Majonézu s hořčicí rozmícháme s pár kapkami z citronu.

2.    Všechny nakrájené suroviny dáme do misky a smícháme se smetanovou majonézou. Nakonec dochutíme a přidáme tuňáka. Podáváme s pečivem

 

29.6.

Čočkový salát

Suroviny

300 g zelené čočky

1 červená cibule

50-80 g anglické slaniny

2 lžíce nakládané sladkokyselé kapie

kousek pórku

1 bobkový list

Zálivka:

3-4 lžíce olivového oleje

1 lžíce vinného octu nebo balsamika

1 lžička dijonské hořčice

špetka cukru

sůl

pepř

vařené vejce

Postup

Propláchnutou čočku dáme vařit s bobkovým listem. Vaříme cca 15-20 minut do měkka, ale aby se nerozvařila. Uvařenou čočku propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme a opečeme dokřupava. Cibuli, pórek a kapii nakrájíme na menší kousky.
Zálivku připravíme smícháním všech surovin a dochutíme. Studenou čočku smícháme s cibulí, slaninou, pórkem a kapií. Spojíme se zálivkou a necháme vychladit a propojit chutě. Podáváme s vejcem vařeným na tvrdo nebo na hniličku.

30.6.

Celerovo-bramborový salát

Suroviny

1/2 vařeného celeru

6 středně velkých vařených brambor

2 zakysané smetany

sůl

čerstvě namletý pepř

mletá paprika

 

Postup

1.    Vychlazený celer a brambory nahrubo nastrouháme, promícháme a přidáme zakysanou smetanu, sůl a pepř a trochu mleté papriky.

2.    Podáváme samotné nebo jako přílohu ke všemu možnému. Hodí se i jako příloha při grilování.

 

3.7.

Polévka z červené řepy

Báječně osvěžující je kombinace chlazené červené řepy a ledového kefíru nebo kysané smetany. Vyzkoušet lze růžovočervenou nakyslou řepnou polévku, která je díky obsahu brambor o něco výživnější. Na přípravu řepné polévky budeme potřebovat půllitru kefíru, půl sklenice nakládané červené řepy, menší salátovou okurku, sůl, kopr, cibulku, 2 - 3 vařené brambory, zakysanou smetanu. Do půllitru vychlazeného kefíru vmícháme naloženou červenou řepu, přilijeme i trochu nálevu. Přidáme jemně nakrájenou okurku a cibulku, nakonec vložíme brambory nakrájené na kostky. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a jemně sekaným koprem. Část kopru se může vmíchat i přímo do polévky.

4.7.

Recept na bulharskou klasiku Tarator

Bulharskou polévku Tarator všichni známe. Jako všechny studené polévky je velmi osvěžující. Její vtip spočívá v rafinovaném prolnutí chutí okurky, jogurtu a kopru a dokonalém vychlazení. Někdo přidává ještě jemně mleté vlašské ořechy - pozor na alergiky! Podstatu polévky ale tvoří okurka nakrájená na kostičky, hustý dobrý jogurt (nejlépe řecký, bulharský) a jemně sekaný kopr. Česnek a ořech mohou a nemusejí být.

 

 

5.7.

Studená malinová nebo jahodová polévka

Chutné letní polévky se dají připravit také z ovoce. Například malinovou polévku připravíme z 500 g malin, 100 g moučkového cukru, 25 g škrobové moučky, šťávy z půlky citronu, 1 litru vody, 1,5 dl mléka. Maliny vhodíme do hrnce s vodou, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Po vychladnutí rozmixujeme. Vrátíme do hrnce, přidáme mléko s rozmíchaným škrobem a povaříme ještě asi 4 minuty. Nakonec vmícháme citronovou šťávu a vychladíme.

 

6.7.

Smetanovo-malinová (ostružinová, meruňková) polévka

Tuto studenou polévku připravíme z 300 g malin, ostružin nebo jiného ovoce, jedné lžíce polohrubé mouky, čtvrtlitru smetany nebo mléka, jedné lžíce cukru, trochy skořice a soli. Maliny povaříme v litru vody. Když jsou měkké, přilijeme k nim smetanu smíchanou s moukou. Povaříme ještě chvíli a přidáme cukr, sůl a skořici. Polévku rozmixujeme a necháme důkladně vychladit.

 

 

7.7.

Ananasovo-papriková polévka

Ingredience

  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva kousků ananasu (cca 400 g)
  • 2 lžíce limetkové šťávy + plátky limetky na ozdobu
  • 1⁄2 lžičky harissy nebo sambal oelek či jiné chilli pasty
  • sůl, špetka cukru

Příprava

Papriku pečte v troubě zahřáté na 220 °C, až se na slupce udělají hnědé puchýře. Vyjměte, dejte na 10 minut do plastového sáčku zapařit a pak stáhněte slupku a odstraňte stopku se semeníkem. Rozmixujte papriku s ananasem včetně šťávy a dochuťte zbylými přísadami. Podávejte například ve sklenkách či miskách ozdobené plátkem limetky. Místo pečené papriky můžete použít 100 g naložené grilované papriky, kterou koupíte běžně v supermarketech.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2017 Country Radio
Radio United Services s.r.o.
sídlo: Říčanská 2399/3, Vinohrady, 101 00 Praha 10
spisová značka: C 202501 vedená u Městského soudu v Praze