Svátek má Kazimír

3/1 °C

Milan Schmidt

Milan Schmidt

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

10:00 - 14:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

4.1.

Lehká jídla po svátcích

Salát s kuřecím masem, fazolemi a sýrem

Ingredience

300 g vařených nebo grilovaných kuřecích prsou (studených)

200 g červených fazolí ve slaném nálevu

150 g tvrdého sýra, 400 g nakládané kukuřice

4 nakládané okurky, 3 plátky tmavého chleba

1 stroužek česneku, bílý jogurt

sůl, bílý mletý pepř, petrželka

Postup

Chléb na suché pánvi chvíli opražíme. Když máme takto připravenou topinku, potřeme ji česnekem. Nakrájíme na malé kostičky a dáme do misky. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, nakládanou okurku nakrájíme na kostičky a přidáme k nakrájené topince. Do misky přidáme kukuřici, fazole, na hrubém struhadle nastrouhaný tvrdý sýr, jogurt a vše spolu důkladně promícháme. Dochutíme solí a mletým bílým pepřem.

 

5.1.

Pikantní kuřecí prsa v alobalu

Ingredience na 2 porce

500 g brambor

2 ks kuřecích prsou

2 cibule

2 stroužky česneku

1 zelená paprika

hořčice, sůl, pepř

pálivá a sladká paprika, rozmarýn

Postup

Připravíme si 2 alobaly a potřeme je olejem. Naskládáme do nich kolečka brambor, posypeme pálivou a sladkou paprikou, lehce osolíme, na to dáme kuřecí prsa, potřeme hořčicí, opět lehce osolíme, opepříme. Potom přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, česnek, nakrájenou zelenou papriku a posypeme rozmarýnem nebo pažitkou. Pečeme při 180°C asi 90 minut.

 

6.1.

Treska s pilafem

Ingredience na 1-2 porce

2 lžíce olivového oleje

4 filátka z tresky

2 lžíce sekaného čerstvého koriandru

šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu

1 nakrájená cibule

2 lžičky kmínu

2 velké nastrouhané mrkve

200 g rýže basmati

600 ml zeleninového vývaru

sůl, pepř

Postup

Rozpalte pekáč nebo plech a opatrně ho vyložte dvojitou vrstvou alobalu, který lehce potřete olejem a položíte na něj kousky ryby. Posypte sekanými koriandrovými lístky a citronovou kůrou, zakápněte citronovou šťávou a trochou olivového oleje. Osolte, opepřete a v troubě zapékejte deset až dvanáct minut, aby bylo maso křehké a snadno se dělilo na plátky. Mezitím na pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte cibuli a kmín a chvilku společně opékejte. Přihoďte mrkev, promíchejte, přidejte rýži a znovu promíchejte. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přiklopte a zlehka povařte asi deset až patnáct minut, až bude rýže měkká a vývar se vsákne. Dušenou rýži s mrkví přesuňte na nahřáté talíře, navrch položte opečenou rybu a všechno zalijte zachycenou šťávou. Chcete-li, doplňte zeleným listovým salátem.

 

7.1.

Rozmarýnové kuře s francouzským ratatouille

Ingredience na 2 porce

1 lilek, 2 malé cukety, 3 různobarevné papriky

2 lžičky najemno nasekaného rozmarýnu + 4 celé snítky

2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje

4 kuřecí prsní řízky nebo rozporcované kuře

250 g cherry rajčat, sůl, bílý mletý pepř

Postup

Zahřejte troubu na 200 stupňů. Ve velkém pekáči promíchejte na kousky nakrájenou zeleninu a polovinu nasekaného rozmarýnu, polovinu utřeného česneku a dvě lžíce oleje. Lehce osolte a opepřete. Zeleninu rozprostřete do rovnoměrné vrstvy a dejte na dvacet minut péct. Mezitím smíchejte zbývající rozmarýn, česnek a olej. Každou část kuřete potřete ochuceným olejem, osolte, opepřete a dejte na patnáct minut chladit. Po dvaceti minutách pečení vmíchejte rajčata. Pak ve vrstvě zeleniny udělejte důlky na maso. Pekáč vraťte zhruba na dvacet minut do trouby, aby se kuře propeklo a zelenina lehce zkaramelizovala. Chcete-li, podávejte ještě s vařenými bramborami.

 

8.1.

Zapékaný sýr bez smažení

Ingredience na 3-6 porcí

200 g šunkového salámu nebo šunky

150 g tvrdého sýra v kuse

6 vajec

tuk a strouhanka

Postup

Čajové šálky (asi tak ž, podle velikosti) pořádně vymastíme tukem typu Hera a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno nastrouháme, salám najemno nasekáme. Do každého šálku dáme na dno trochu strouhaného sýra, na to trochu nasekaného salámu. Potom do každého šálku vyklepneme jedno vajíčko a posypeme vrstvou salámu a nakonec vrstvou sýra. Šálky vyrovnáme do pekáče s vysokým okrajem a nalijeme do něj vařící vodu. Pekáč dáme do horké trouby a při maximální teplotě tam necháme asi 20 minut. Pěkně zahorka vyklepneme a podáváme s vařenými bramborami, případně tatarkou.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111