Svátek má Alena

24/13 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
KAREL KRYL
LILIE

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

8. 8.

Salát Caesar

Ingredience

olivový olej, sůl, pepř - čerstvě mletý, větší kuřecí prsa s kůží - 4 ks, 2 bagety nakrájené na plátky, slanina 8 plátků, čerstvý salát - 5 kusů pažitka 1 svazek, parmazán

Zálivka

Nakládané ančovičky - 4 ks (nejlépe italské ve skle),   4 filety z ančoviček v oleji, okapané, česnek 2 stroužky - drcené, žloutek  - 2 ks, citronová štáva z poloviny citronu, dijonská hořčice 2- 3 lžičky, olivový olej panenský - 130 ml, strouhaný parmazán - 5 lžic

Postup

Troubu předehřejte na 180°C. Větší pánev rozehřejte na vysokou teplotu, potřete ji olejem a vložte na ni osolená a opepřená kuřecí prsa kůží dolů. Opékejte asi 3-4 minuty, potom obraťte a opékejte             asi minutu i z druhé strany. Opečená prsa vyjměte z pánve a odložte stranou. Velký hluboký plech potřete olejem, rozprostřete na něj pečivo, mezi ně položte opečené maso kůží nahoru a na ně rozložte plátky slaniny. Pečte asi 15 minut nebo dokud není maso dobře propečené. Potom maso vyjměte. Promíchejte tousty a slaninu a pečte dál, dokud není slanina křupavá a tousty dozlatova. Potom vyjměte. Všechny suroviny na zálivku kromě oleje a parmazánu dejte do mixéru a promixujte na hustou pastu. Do ní postupně přilévejte olej a mixujte, dokud nedosáhnete konzistence majonézy. Nakonec do zálivky zašlehejte strouhaný parmazán. Dochuťte, potom rozložte salátové listy na mísu, na ně maso nakrájené na plátky, přidejte slaninu a tousty a pokapejte zálivkou. Nakonec posypte pažitkou  a strouhaným parmazánem.

 

9.8.

Co je to quinoa? Tahle kulturní rostlina patří do kategorie "superjídel" a kategorie oblíbených surovin rychlých kuchařů - je hotová za 15 minut. Pochází z hornatých oblastí And v Jižní Americe, patřila k základním potravinám Inků už před mnoha tisíci lety. Chutná trochu oříškově, neobsahuje lepek, zajistí vám zdravou dávku vlákniny a patří mezi nemnoho rostlin, obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin v takřka pětině svého objemu. V optimálnosti aminokyselinového spektra quinou v rostlinné říši překonává jenom sója. V tuku se pak vyskytují i velmi prospěšné omega 3 mastné kyseliny. Z vitaminů je zastoupena především skupina B (thiamin, riboflavin, kyselina listová), beta-karoten či vitamin C, z minerálů quinoa oplývá vysokým obsahem vápníku, mimo to je také cenným zdrojem hořčíku, železa nebo fosforu. Variant quinoi existuje velké množství, liší se především barvou semen. Nejběžnější je bílá, červená a černá. Barevné varianty, podobně jako u mnohé zeleniny či ovoce, navíc v barvivech obsahují cenné antioxitanty. Quinou můžete koupit ve formě: celých semen v několika barevnách variantách, quinoové vločky nebo pufovaná quinou do snídaní, pokud máte málo času, quinoový nápoj na principu rostlinného mléka. Základní recept: 1 hrnek quinoy, 2 hrnky vody nebo vývaru. Quinou nasypeme do hrnce s vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nevsákne, cca 15 až 20 minut. Zamícháme. Můžeme použít zeleninové nebo houbové vývary, nebo dokonce suché bílé víno (1/2 hrnku vína nebo vývaru na 1 hrnek quinoy) a tak dodat výsledné quinoe zajímavější chuť. Nebo na rozpálené pánvi pokapané trochou oleje na mírném plameni quinou opražíme, než přidáme horkou vodu, ve které ji pak vaříme. Díky svojí lehce lepivé konzistenci se hodí zejména do kaší, můžete i ní připravit také alternativu rizota. Quinoa je také vdečnou surovinou na výrobu rostlinných burgerů, protože drží pěkně pohromadě.

 

10.8.

LSD - lososový salát dobrý

Ingredience

quinoa 3 lžíce, 75 g  hrášku, hořčice dijonská - 1 lžička, vinný ocet červený 2 lžíce, olivový olej -2 lžíce, brokolice 200 g (rozdělená na malé růžičky, krátce povařené a zchlazené v ledové vodě), avokádo 1 ks -  dužina na kostky, jedna okurka, jarní cibulka - 4 ks, petrželka - 1 hrst - nasekaná najemno, máta 1 hrst nasekaných lístků, řeřicha - 1balení, uzený losos 100 g slunečnicová semínka opražená nasucho na pánvi - 2 lžíce

Postup

Quinou propláchněte, uvařte a dejte do mísy. Boby edamame nebo hrášek vařte 3 minuty ve vroucí vodě, pak slijte a nechte okapat. Smíchejte hořčici, ocet a olej na zálivku. Do mísy přidejte všechny zbylé ingredience kromě řeřichy, lososa a semínek, šetrně promíchejte, aby se zálivka dostala všude. Pak přidejte lososa rozděleného na kousky, posypte bylinkami a řeřichou nebo klíčky a ozdobte opraženými semínky.

 

11.8.

Krevetový salát s quinoou

Ingredience

1 lžíce olivového oleje

1× cibule šalotka (nasekat najemno)

2 stroužky česneku (utřít)

6× předvařená královská kreveta (očistit)

100 g cherry rajčátek (rozpůlit)

100 g cukety (nakrájet na nudličky)

100 g bílé quinoy v suchém stavu

½ l zeleninového vývaru, sůl, pepř

Postup

V pánvi na středním plameni rozpalte olivový olej a opečte na něm cibulku (2 minuty). Přidejte česnek a vzápětí také očištěné krevety. Opékejte dalších 5 minut stále na středním plameni. Po uplynutí uvedeného času přidejte rajčátka s cuketou, přisypte quinou a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a quinou nechte ve směsi uvařit (potrvá to cca 30 minut na středním plameni). Pokud se v průběhu vaření vypaří všechna tekutina, směs podlijte vodou, aby se quinoa nepřipálila. Nakonec směs osolte, opepřete a podávejte.

 

12.8.

Kuře na pomerančích s quinoou

Ingredience

600g kuřecích prsou

na marinádu:3 lžíce sójové omáčky, kůra z 1 pomeranče, 2 prolisované stroužky česneku, mletý pepř, sůl

na obalování: 2-3 vejce, 150g celozrnné strouhanky (případně mletých mandlí)

na omáčku: 120ml zeleninového vývaru, šťáva a kůra z 2 pomerančů, 2 lžícemedu , 2 lžíce vody, 1 lžíce kukuřičného škrobu

na přílohu: 1,5 hrnku quinoy, 2,5 hrnku vody, sůl, česnekové koření

Postup

Pomeranče důkladně omyjeme a vysušíme. Kuřecí prsa nakrájíme na menší nugetky a smícháme je s ostatními surovinami na marinádu. Maso necháme odležet v marinádě ideálně alespoň 2 hodiny. Následně marinované kuřecí nugetky namočíme do rozmíchaných vajec  a obalíme je ve strouhance či mletých mandlích. Kuřecí kousky ukládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je 30-35 minut při 190 stupních dokřupava, přičemž je můžeme v polovině pečení otočit. Mezitím ve vodě uvaříme quinou s kořením, případně jinou zvolenou přílohu. Do rozpálené hluboké pánve přidáme zeleninový vývar spolu s pomerančovou šťávou a kůrou, necháme přejít varem a následně do omáčky zamícháme med. Nakonec  do omáčky vmícháme škrob, který jsme rozmíchali se 2 lžícemi vody. Omáčku chvíli povaříme do zhoustnutí a odstavíme ji z tepla. Na závěr vmícháme do pomerančové omáčky upečené kuřecí nugetky a jídlo podáváme.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 210 323 333