Svátek má Luboš

24/10 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
THE BEACH BOYS & COLLIN RAYE
SLOOP JOHN B.

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

18. 3.

Čínské nudle s čímkoli

aneb kouzlo s instantní nudlovou polévkou za pět minut

Vezmete kvalitní instantní nudlovou polévku, přidáte nakrájenou cibuli a spaříte podle návodu polévku slijete a sníte spolu s tou spařenou cibulí - ale bacha pánové, abyste si nespařili držku - dámy pusinku.

No a do těch horkých nudlí vmícháte buď nastrouhaný sýr, k tomu třeba kečup nebo pesto, nebo tuňáka s rajskou omáčkou - ale italského na špagety a la arabiata, nebo nakrájenou uzeninu, červené pesto nebo paprikovou pastu, nastrouhaný sýr k té klobásové verzi taky není špatný - na pánvi to na troše olivového oleje osmahnete a máte druhý chod. Pochodem chod! Pohov! Poslech!

 

19.3.

Jarní péče o trávník

Pokud je trávník zamechovaný, pomůže povápnění, nejlépe dolomitickým vápencem, který mu dodá i další potřebné minerály. Jakmile se trávník zbaví sněhové přikrývky, je třeba z něj vyčesat odumřelá stébla trávy a mech. Důkladné provzdušnění zajistí vertikutace pomocí vertikutačních hrábí nebo zahradních strojů. Ovšem pomáhá i jednoduché zapichování vidlí a mírné zakývání. Pokud koncem března dosáhne tráva již 8 cm a více, můžete ji posekat, ovšem nůž by měl být nastaven na nejvyšší pozici. Pokud v létě nechcete plýtvat mnohdy vzácnou vodou na oblíbený, ale jednotvárný zelený koberec, můžete včas zvážit jeho redukci. Půdopokryvné rostliny dají mnohem méně práce, kvetou, voní, po mnohých lze i chodit. Další alternativou je pestrá květinová louka s cestičkami.

 

20.3.

Rybky v jezírku se probouzejí

Aby se voda nezačala kazit, je třeba uvést do provozu filtr. Ale když do jezírka nakladou žáby svá vajíčka, dočasně jej vypněte. Malé pulce, kteří se ihned pustí do čištění nádrže od řas, by mohl zahubit!

Když teplota vody v zahradním jezírku stoupne na 7°C, pokud chováte ryby, pomalu se probouzejí ze zimního spánku. Můžete je pomalu začít krmit, ale rozhodně mnohem menšími dávkami a ve větších rozestupech, nežli v létě. Pravidelnější přísun potravy budou potřebovat, teprve až teplota vody trvale stoupne nad 10°C.

 

21.3.

Celeráky

Celer - snižuje krevní tlak. Posiluje nervy a mozek, působí antibakteriálně v ledvinách, močovém měchýři a močových cestách. Zlepšuje pohyb střev a zbavuje střeva zácpy. A chlapi, je dobrý na potenci!!!

Nastrouháme 1 celer, přidáme ječnou a žitnou mouku (asi jako na bramboráky), sůl, kmín, jemné kari a vejce. Necháme chvilku odpočinout, poté smažíme na ghí - to je přepuštěné máslo, které se hojně používá v nepálské kuchyni. Jako příloha se hodí například zelný salát s mrkví a trochou nasekaných chillie papriček.

 

22.3.

Křenová pomazánka

Ingredience

1 tvaroh, 1 pomazánkové máslo,

nastrouhaný křen, olivový olej, sůl

Postup

Všechny ingredience dobře smícháme. Pomazánka se kupodivu velmi dobře hodí v chladném počasí, uklidní a zahřeje. Kdo chce, může obohatit ještě o nastrouhané jablko. A pochopitelně ozdobit třeba šunkou nebo kusem uzeného!

Křen -  má posilující účinek na naši obranyschopnost. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotický účinek. Křen dokáže v našem těle účinně snižovat infekce, je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně, chřipce a celkovém zahlenění. Je však potřeba, aby byl čerstvý. Nejlépe v premiéře ve vysílání Country rádia jako pořad

 

25.3.

Smaženice z ředkviček

Ingredience

1 cibule, špetka soli, svazek ředkviček, 2 vejce, rostlinný olej, špetka mletého pepře, 50 g salámu nebo anglické slaniny

Postup

Omyjeme ředkvičky a nakrájíme na kolečka, cibuli a dáme na rozehřátou pánev. Mícháme a restujeme chvíli a trochu podlijeme a mícháme, až do takového toho zesklovatění ředkviček. Přidáme rozšlehané vejce a zalejeme, osolíme a opepříme a mícháme, až se vejce srazí. Naneseme ještě horké na krajíčky chleba nebo topinek, jk tomu si dáme pivsona - a jaro je tady!!!

 

26.3.

Špagety a krevety

Ingredience na 2 porce

střední cuketa 1 ks, parmazán 60 g

strouhaná citronová kůra 1/2 lžičky

smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml

žloutky 4 ks, špagety 250 g, olivový olej 2 lžíce

čerstvé vyloupané krevety 200 g

menší chilli paprička 1 ks

hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst

sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

Ve velkém hrnci uvařte 2 l osolené vody. Mezitím nastrouhejte nahrubo cuketu, zlehka ji osolte a promíchejte, aby pustila přebytečnou tekutinu. Trvá to zhruba 10 minut. Parmazán nastrouhejte do misky, promíchejte s citronovou kůrou a smetanou, přidejte žloutky a prošlehejte je vidličkou. Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny akorát na skus, tzv. al dente. Cuketu sceďte a vymačkejte přebytečnou tekutinu. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm krevety ze všech stran dorůžova, stačí 1 minuta z každé strany. Mezitím zbavte chilli papričku semínek a nakrájejte ji nadrobno. Vsypte ke krevetám, restujte 1 minutu, přisypte cuketu a za stálého míchání opékejte 2 minuty. Pánev odstavte. Hotové těstoviny slijte a vsypte do pánve. Nechte 1-2 minuty zchladnout, přilijte žloutkovou směs a promíchejte. Posypte petrželkou, osolte a opepřete a podávejte.

 

27.3.

Jarní prsíčka

Ingredience

25 dkg - anglická slanina, 4 dl - voda, 2 ks - jarní cibulka, 500 g - kuřecí prsa, 200 g - tvrdý sýr, mletý černý pepř, sůl - podle potřeby, máslo

Postup přípravy

Kuřecí prsa omyjeme, odstraníme blanky, popřípadě zbytky kostí, osolíme a opepříme. Dále si nastrouháme tvrdý sýr do misky a jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Sýr s cibulkou pak promícháme. Každé maso nakrojíme tak, aby vznikla kapsa a naplníme ji směsí sýru a cibule. Můžeme trochou směsi posypat maso i nahoře a celé ho zabalíme do anglické slaniny. Aby slanina držela, můžeme ji k masu přišpendlit párátky. Do vymazaného pekáče položíme maso a na každé dáme ještě plátek másla. Pečeme přibližně 1 hodinu v předehřáté troubě na 170 °C. Slanina by měla být upečená pěkně dozlatova, lehce křupavá. Zhruba v polovině pečení podlijeme maso vodou. Jarní kuřecí prsa můžeme podávat s brambory, hranolky nebo americkými brambory.

 

28.3.

Domácí puding

Ingredience

3 žloutky, 1 hrnek domácího jogurtu, nebo kefíru případně můžete použít kokosové mléko

1 lžička skořice (můžete vynechat)

vanilový extrakt (můžete vynechat)

maliny, borůvky nebo jiné ovoce (můžete vynechat)

strouhaný kokos nebo ořechy (můžete vynechat

 

Postup

Předehřejte troubu na 175 °C, připravte si pečící misku velkou asi 18 cm v průměru, případně dvě menší. Vymažte pořádně tukem. Do vyšší nádoby dejte žloutky a kefír nebo jogurt a ručním mixérem vyšlehejte. Pokud budete přidávat vanilový extrakt a/nebo skořici, přidejte a znovu promíchejte. Vyšlehanou směs nalijte do připravené misky, případně posypte malinami, borůvkami nebo kokosem a dejte péct na 60 minut. Servírujte teplé nebo studené s domácí kysanou smetanou, nebo čerstvým ovocem

 

29.3.

Jehněčí a jak na něj

Jarní jehněčí je ze tři až pět měsíců starého mláděte, a díky svojí křehkosti se rozplývá na jazyku. Oproti staršímu jehněčímu není tak chuťově výrazné, což mnoha lidem vyhovuje. V dobrých řeznictvích je k dostání od února do června. Maso by mělo být řádně vyzrálé a na pultech krásně světle růžové. Čím je jehně starší, tím je maso tmavší. Nezapře se svojí charakteristickou vůní i chutí. Už při koupi přemýšlejte, co z masa budete připravovat. K jídlu s rychlou přípravou volte spíše kotletu nebo svíčkovou. K pečení je lepší kýta, rameno nebo hřbet. Nejen díky dobré stravitelnosti se řadí mezi zdravá bílá masa. Obsahuje navíc důležité aminokyseliny, vitamíny a minerální látky. Při přípravě maso důkladně odblaňte a zbavte ho nadbytečného tuku. Z koření si jehněčí v české kuchyni rozumí s majoránkou i s novým kořením a bobkovým listem. A s dobrým moravským červeným vínem, pochopitelně!!!

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2019 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze