Svátek má Miloslava

11/-2 °C

Míra Křen

Míra Křen

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

02:00 - 03:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

7. 1.

Ostrá polévka se ztraceným vejcem

Suroviny (6 porcí)

Sezamový olej 2 lžíce, ostrá chilli omáčka sriracha 2 lžíce, malá cibule, oloupaná a nakrájená 1 ks, malé rajče 1 ks, oloupaný a nastrouhaný zázvor 1 lžíce, česnek, oloupaný a rozdrcený 5 stroužků, voda 1/2 litru, zeleninový vývar 1 litr, sójová omáčka 1 lžíce, rýžový ocet 1 lžička, nudle ramen 3 balíčky, nakrájená jarní cibulka 1/2 hrnku, makrájený čerstvý koriandr 1/2 hrnku, sůl a čerstvě namletý pepř, pošírovaná vejce 6 ks

Postup

V hrnci rozehřejte olej a chilli omáčku. Vsypte cibulku a rajče, poduste za občasného zamíchání asi 4 minuty. Přidejte zázvor, oba druhy česneku a smažte 2 minuty. Zalijte vodou a tento základ polévky rozmixujte. Vlijte vývar, sójovou omáčku, ocet a na mírném plameni 8 až 10 minut povařte. Osolte a opepřete podle chuti, vmíchejte nudle, povařte 2 až 3 minuty, vsypte cibulku, polévku rozlijte do misek, navrch posaďte pošírované vejce a posypte lístky koriandru. Pošírovaná (zastřená) vejce se vaří v mírně vroucí osolené vodě s přidanou lžičkou octa. Syrové vejce se vyklepne do misky nebo naběračky, voda v hrnci se vařečkou roztočí jako vír a vejce se do ní nechá opatrně sklouznout. Naběračkou se pak bílek opatrně přehrne přes žloutek a po minutě nebo dvou se vejce děrovanou naběračkou vyjme z vody. Nejmodernější způsob využívá fólii na potraviny - kus se jí vloží do hrnečku, do ní se vyklepne vejce, fólie se zaváže a ponoří na cca 2 minuty do mírně vroucí vody.

 

8.1.

Rybí karbanátky

Ingredience na 4 porce

Potřebujeme: 2x 400 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, 4 plátky toastového chleba, 1 vejce, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 stroužek česneku, sůl a pepř, olej na smažení, 4 malé ciabatty, 1 lžíce nasekaného kopru, 150 g zakysané smetany, hrst salátových listů, hrst výhonků řepy na ozdobu

Postup

Konzervovaného tuňáka slijte a nechte okapat. Pak ho rozdrobte do mísy. Z plátků toastového chleba okrájejte kůrku a chleby bez kůrky rozdrobte k tuňákovi. Společně vidličkou rozmačkejte, až se chleba s tuňákem spojí. Přidejte vejce, nasekanou pažitku a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a pečlivě promíchejte.

Z hmoty vytvarujte 4 velké karbanátky. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm opečte z obou stran dozlatova.

Ciabatty rozřízněte a nasucho je opečte pod grilem. Kopr vmíchejte do zakysané smetany. Na rozpečené ciabatty naskládejte listy salátu. Pak na ně položte karbanátky. Pokapejte je smetanou s koprem a ozdobte výhonky řepy.

 

9.1.

Gratinovaný pórek se sýrem a smetanou

Pórek

Je zásobárnou vitaminů C, E a beta-karotenu, obsahuje navíc i silice, které povzbuzují chuť k jídlu. Výhodou pórku je, že jej můžete nechat v záhoně i v mrazech, a tak je k dispozici čerstvý i v zimě.

Ingredience na 4-6 porcí

Potřebujeme: 2 velké pórky, 4 velké brambory typu B, 3 stroužky česneku, 150 ml smetany, sůl a pepř, 20 g másla, 100 g anglické slaniny, 150 g strouhaného sýra

Postup

Pórek očistěte a překrájejte na válečky. Brambory nakrájejte na slabé plátky a smíchejte je s prolisovaným česnekem, smetanou, solí a pepřem. Zapékací mísu vymažte máslem. Na dno a na boky naskládejte plátky brambor. Pak přidejte pórek a zalijte smetanou, která zbyla v míse po bramborách. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 30 minut. Na povrch nasypte kostičky slaniny a strouhaný sýr. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte ještě 15 až 20 minut, až bude povrch zlatavý.

 

10.1.

Domácí zelňačka

Ingredience

cibule, brambory, máslo, sůl, mléko, pepř mletý, anglická slanina, bobkový list, nové koření, kysané zelí, bílý jogurt, zeleninový vývar, mouka, papriková klobása, trocha cukru

Postup

Na másle si zpěníme cibulku, přidáme najemno nakrájenou slaninu a klobásku a orestujeme. Až pěkně provoní, zalijeme vývarem (cca 1 litr), přidáme pokrájené brambory, bobkové listy, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Zelí necháme okapat, můžeme pokrájet a přidáme do hrnce. Povaříme, osolíme, opepříme, přidáme 0,4 litru mléka s rozmíchanou moukou a necháme zhoustnout. Až zhoustne, přidáme na zjemnění 3 lžíce bílého jogurtu a dle chuti dochutíme. Možno přidat i lžíci cukru.

 

11.1.

Čínské placičky

Ingredience

3 ks kuřecího masa - silnější řízky, 3 vejce, 1 cibule - drobně nakrájená, 4 lžíce solamylu, sůl, grilovací koření nebo pálivá paprika, 4 lžíce rostlinného oleje, lžíce sojové omáčky, lžíce worcestrové omáčky, tuk na smažení

Postup

Kuře nakrájíme na malinké kousky (čtverečky nebo nudličky). Dáme do misky, přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Necháme několik hodin proležet v chladu. Potom tvoříme na pánev malé placičky (jako lívanečky) a smažíme na oleji nebo i na suché teflonové pánvi. Podáváme s bramborem a tatarskou omáčkou nebo jen s chlebem, hořčicí a zeleninovým salátem. Můžeme jíst i studené.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2019 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze