Svátek má Vendelín

14/6 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

1.10.

Vepřová kýta na smetaně

Ingredience

1 kg vepřové kýty, 3 mrkve, 1 malý celer, nebo polovina většího, petržel, 1 cibule,                  nové koření, bobkový list, celý černý pepř - koření přiměřeně, sůl, 200 g slaniny, sladká smetana, citron, lžíce hladké mouky, lžička hořčice, cukr, olej, máslo

Postup

Vepřovou kýtu prosolíme a necháme odležet asi 2 hodiny. Potom si v kastrolu rozehřejeme lžíci másla s trochou oleje. Přidáme slaninu na kostičky a necháme chvilku osmahnout. Potom přidáme nakrájenou zeleninu a koření a smažíme tak 5 minut. Potom vložíme maso - vcelku - a osmahneme ze všech stran, aby se pěkně zatáhlo. Pak podlijeme codou a dusíme do měkka. Poté maso vyjmeme a zahustíme šťávu trochou mouky ve studené vodě. A provaříme. Nakonec zjemníme smetanou, dochutíme cukrem, hořčicí, citronem.  Pěkně provaříme a nakonec to všechno rozmixujeme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s domácím houskovým knedlíkem.

 

2. 10.

Pečené koleno s kedlubnovým zelím a bramborovým knedlíkem

Ingredience

Na zelí: 3 velké kedlubny, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce sádla, sůl, kmín, cukr, ocet

Pečené koleno: 1 vepřové koleno - tak asi 750 g, sůl, kmín, cibuli a česnek. No a bramborové knedlíky nechám na Vás a vašich zvyklostech - co rodina, to jiný recept. Nebo je prostě koupit hotové, že, chlapi!

Postup

Zelí: Kedlubny očistíme, nastrouháme nahrubo. Dáme do hrnce, osolíme, přidáme kmín, zalijeme vodou a vaříme až jsou měkké. Mezitím si uděláme ze sádla, cibule a hlaké mouky světlou jíšku. Kedlubny slijeme, ale vodu si dáme stranou. Zahustíme jíškou, přidáme cukr a ocet. Podle potřeby zředíme slitou vodou.

Koleno: Nasolíme, nakmínujeme a vetřeme rozetřený česnek. Necháme odležet v chladnu. Poté dáme do pekáče s nakrájenou cibulí. Podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme při 150 - 180 stupních C asi 90 minut. Poté odklopíme a dopečeme kůrčičku.

 

3.10.

Kaštanová polévka

Ingredience na 4-6 porcí

1 cibule, 1/2 menší máslové dýně, 2 brambory, 1 lžíce oleje, 1 hrnek oloupaných pečených jedlých kaštanů, 800 ml vývaru, 1 bobkový list, špetka strouhaného muškátového oříšku, 100 ml smetany na vaření, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni zbavíme jadýrek a dužinu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Ve větším hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli, dýni a brambory. Asi po pěti minutách přidáme pečené kaštany (pár kousků si necháme na ozdobu). Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření, přivedeme k varu a necháme probublávat asi půl hodiny. Pak vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme do ní smetanu a prohřejeme. Podáváme posypanou nasekanými pečenými kaštany, které jsme si dali stranou.

 

4.10.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Ingredience na 4 porcí

1 kuře, 4 housky, 300 ml mléka, 250 g jedlých kaštanů, 2 vejce, sůl a čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek, 60 g másla, svazek petrželové nati

Postup

Nejdříve si připravíme nádivku. Kaštany vložíme do hrnce s vodou a asi 5 minut povaříme. Pak je prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme. Nakonec je nasekáme na větší kousky a dáme stranou. Housky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zalijeme mlékem. Necháme chvíli stát, aby se „napily" a potom zbylé mléko slijeme. Žloutky utřeme s povoleným máslem, přidáme rohlíky, nasekané kaštany, najemno nakrájenou petrželku, strouhaný muškátový oříšek dle chuti a sníh z bílků. Pokud je třeba, dosolíme. Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme. Pak ho naplníme nádivkou a vložíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme troškou vody a zakryjeme vrchním dílem pekáče nebo alobalem. Pečeme na 180 °C asi půl hodiny, pak kuře otočíme, znovu zakryjeme a ještě asi 20 minut pečeme zakryté. Potom víko nebo alobal sejmeme, a za občasného podlévání kuře pečeme doměkka a dozlatova. Podáváme nejlépe s vařenými šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.

 

5.10.

Sekaná s houbami

Ingredience na 2 - 3 porce

500 g mletého masa

200 g hub

1 vejce

lžíce sádla

trochu vody

lžíce pálivé mleté papriky

sůl, pepř

 

Postup

Houby povaříme ve vodě a přecedíme. Ve velké míse smícháme umleté maso, kousky, hub, mletou pálivou papriku a dochutíme solí a pepřem. Z masové směsi vypracujeme šišku, kterou položíme do pekáčku vymazaného sádlem, posypeme kroužky cibule, podlijeme vodou a pečeme asi 45 minut při 170 °C.

 

8.10.

Řepný burger s karamelizovanou cibulkou a modrým sýrem

Ingredience na 4 burgery

2 středně velké řepy, 120 g mletých ovesných vloček, 3 vejce, 4 stroužky česneku, 1 lžičku tymiánu, 1 lžíci čerstvé petržele, sůl, pepř, řepkový olej

K servírování: 2 červené cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci hnědého cukru, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíci balsamica, sůl, pepř, 80 g sýru s modrou plísní, rukolu, 4 celozrnné bulky

Postup

Oloupanou syrovou řepu nastrouhejte najemno a pořádně z ní vymačkejte co nejvíce tekutiny. Přidejte vločky, vajíčka, prolisovaný česnek, tymián, nasekanou petržel, sůl a pepř a pořádně promíchejte. Nechte alespoň 20 minut odležet, aby vločky nasákly. Mezitím si připravte karamelizovanou cibulku: najemno nakrájenou cibuli velmi pomalu opékejte na oleji, po asi 15 minutách přidejte cukr a nechte rozpustit. Přilejte víno a balsamico, osolte a opepřete a ještě asi 5 minut povařte, dokud není směs hustá a cibule měkká. Z řepové hmoty vytvarujte 4 placičky a smažte na oleji dozlatova. Na každou pak dejte lžíci cibulky a kousek sýra. Můžete je dát na chvíli zapéct pod gril, aby se sýr roztekl. Podávejte v celozrnných houskách s čerstvou rukolou.

 

9.10.

Řepný salát s křenem

Ingredience na 4 porce

1 kg červené řepy, 4 lžíce balzámového octa, 4 lžíce olivového oleje, čerstvou petržel, sůl, pepř, čerstvý křen (možno přidat či vyměnit za 2 stroužky česneku)

Postup

Řepy omyjte, ale neloupejte, a po jedné či dvou je zabalte do alobalu. Pečte při 200 stupních asi hodinu, až jsou balíčky na stisk měkké (čím menší řepy použijete, tím kratší je doba pečení). Nechte trochu vychladnout, oloupejte (po upečení to jde skoro samo!) a nastrouhejte nahrubo nebo nasekejte v mixéru. K ještě teplé zelenině vmíchejte ocet, olej, hrst nasekané petržele a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte lžíci nastrouhaného čerstvého křenu (nebo domácího naloženého křenu) a pro extra pikantní salát i prolisovaný česnek.Jablka patří mezi nejběžnější druhy ovoce ve střední Evropě. Obsahují vysoké množství vitaminu C a antioxidantů, posilují srdce a zvyšují imunitu. Zimní jablka se sklízejí od září až do ledna.

 

10.10.

Krémová řepová polévka

Ingredience na 4 porce

1 červenou cibuli, 1 chilli papričku, 3 lžíce olivového oleje, 3-4 červené řepy (asi 500 g i se slupkou), 150 ml červeného vína, 500 g pasírovaných rajčat, 500 ml vody nebo vývaru, čerstvý tymián (hodí se i rozmarýn), sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 2 lžíce balzámového octa (možno vynechat), 4 lžíce kysané smetany

Postup

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a spolu s nadrobenou chilli papričkou nechte změknout na rozpáleném oleji. Přidejte oloupanou a najemno nastrouhanou řepu, ještě dvě minutky smažte a poté zalejte vínem. Víno nechte odpařit, zalejte pasírovanými rajčaty a vodou nebo vývarem, lehce osolte a povařte asi 15 minut do změknutí. Tyčovým mixérem rozmixujte na krém a ochuťte tymiánem, solí, pepřem, prolisovaným česnekem a balzámovým octem. Podávejte se lžící kysané smetany a čerstvým pečivem. Pro výraznější chuť přidejte k cibulovému základu kostičky slaniny nebo uzeného masa.

 

11.10.

Karbanátky z červené řepy

Ingredience na 4 porce

2 velké řepy (dohromady 500-600 g), 25 g drceného lněného semínka, 60 g drcených ovesných vloček, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, tymián

Na dip s modrým sýrem: 3 lžíce kysané smetany, 1 lžíce majonézy (nebo místo obojího dietněji jen bílý jogurt), 80 g sýra s modrou plísní, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Postup

Řepy oloupejte a nastrouhejte najemno, pořádně je pak rukama promačkejte, aby pustily šťávu, a smíchejte se lněným semínkem, vločkami, najemno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Vmíchejte olej, osolte, opepřete a dochuťte tymiánem.

Nechte asi půl hodiny odstát, aby se směs dobře propojila (díky lněnému semínku a vločkám není třeba dávat vejce) a poté tvarujte asi 12 karbanátků, které pečte asi půl hodiny dozlatova při 180 stupních na plechu vyloženém pečicím papírem. Hotové karbanátky jsou i z trouby na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté, ale můžete je připravit také s olejem na pánvi.

Na dip smíchejte smetanu, majonézu a nastrouhaný sýr a ochuťte prolisovaným česnekem, solí (s tou opatrně, sýr je sám o sobě dost slaný!) a čerstvě mletým pepřem.

Tip: Komu nestačí kalorie ušetřené za přípravu karbanátků v troubě (rozumějte záminku pro majonézovo-sýrový dip :-)), připraví si lehčí omáčku jen z jogurtu, prolisovaného česneku, citronové šťávy, soli a pepře.

 

12.10.

Čokoládová bábovka z červené řepy

Ingredience na 1 bábovku

300 g červené řepy (3 menší bulvy), 125 g másla, 100 g hořké čokolády, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 30 g holandského kakaa, 300 g hladké mouky, lžičku jedlé sody, sůl

Na krém: 50 g másla, 100 g cukru moučka, 100 g čerstvého sýra

Postup

Řepy uvařte doměkka, oloupejte a rozmixujte nebo nastrouhejte najemno. Použít můžete i již uvařené vakuované bulvy z obchodu. Tři dílky čokolády dejte stranou na ozdobu a zbylou s máslem ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte. Do směsi vmíchejte cukr, vejce, kakao i nastrouhanou řepu. Přidejte mouku se sodou a špetkou soli a pečte asi hodinu ve vymazané a vysypané formě (nebo jako my v silikonové) při 180 stupních. Že je hotovo poznáte podle špejle zapíchnuté do těsta - po vytažení by na ní měly zůstat jen sem tam drobečky, ne tekuté těsto. Nechte vychladnout, potřete krémem ze změklého másla, cukru a krémového sýra a posypte hoblinkami z odložené čokolády. Část mouky vyměňte za mleté mandle a těsto upečte v dortové formě. Po vychladnutí dvakrát prokrojte a promažte krémem, který připravíte z dvojnásobného množství.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2018 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze