Svátek má Zdeňka

17/9 °C

Miloš Keller

Miloš Keller

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

19:00 - 20:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

21.5. Kedlubnová kaše Ingredience kedlubna - 600 gramů, brambory - 2 kusy, máslo 50 - gramů, ředkvičky - 1/2 svazku, cibulka jarní - 2 kusy (pouze zelené části), smetana na vaření - 100 mililitrů, pepř a sůl Postup Kedlubny a brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrole nechte zpěnit máslo, přimíchejte do něj nastrouhanou směs, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Podlijte mírně vodou a duste napřed bez pokličky a pak přikryté asi 10 minut. Očištěné, neoloupané ředkvičky nakrájejte na plátky a ty pak na nudličky. Cibulovou nať nakrájejte na jemná kolečka. Pokud má kedlubna mladé svěží lístečky, spařte je, prolijte studenou vodou a použijte na ozdobení.

22.5. Kotlety s kedlubnovým zelím Ingredience vepřové maso 4 plátky (kotleta, nejlépe s kostí a silnější cca 2 cm), cibule 8 kusů (menších), česnek - 16 stroužků, sádlo - 3 lžíce, vařené brambory, sůl a pepř. Kedlubnové zelí: kedlubna - 4 kusy, 1 cibule, sádlo - 3 lžíce, smetana 30% - 400 mililitrů, sůl Postup Maso osolte a opepřete, okraje nařízněte, aby se maso při pečení nezkroutilo. Vložte ho do pekáče a přidejte oloupané celé cibule, stroužky česneku a sádlo. Nepřikryté zprudka zapečte v troubě předehřáté na 180 °C a pak trochu podlijte vodou. Zakryjte, teplotu stáhněte na 150 °C a pečte ještě asi 40 minut. Maso aspoň jednou obraťte a průběžně přelévejte vypečenou šťávou. Posledních 10 minut pečte odkryté a při teplotě 180 °C, aby cibule krásně zezlátly a stroužky česneku byly tak akorát. Na kedlubnové zelí nakrájejte cibuli nadrobno a na rozpuštěném sádle ji orestujte, aby mírně zesklovatěla. Vsypte k ní nahrubo nastrouhané kedlubny a společně opečte. Pokud je potřeba (kedlubny jsou sušší), přilijte trochu vody. Nerestujte dlouho, kedlubny musí zůstat křupavé. Osolte, opepřete, přilijte smetanu a chvilku (asi 3 minuty) provařte.

23.5. Jarní polévka Ingredience Pohanka - 1/2 šálku, 1 cibule, 1 kedlubna, 2 mrkve, 1 petržel kořenová 2 stroužky česneku, olej, sůl, kmín, majoránka, paprika sladká - 2 lžičky, ředkev bílá (vodnice) Postup V kastrolu rozehřejte olej, zpěňte na něm cibuli a přisypte pohanku se zeleninou. Vše opražte. Přisypte papriku a promíchejte ji se zeleninovým základem. Zalijte horkou vodou a přiveďte k varu. Podle chuti osolte a okmínujte. Až pohanka změkne, přidejte česnek a majoránku. Polévku podávejte s krutony z bílého pečiva. Ozdobte ji zelenou bylinkou, a máte-li, dochuťte nasekanou pohankovou natí

24.5. Kedlubnová polévka Ingredience 2 kedlubny, 1 cibule, 600 ml vývaru – nebo bujón, 100 ml smetany ke šlehání, svazek kopru, 3 lžíce másla, sůl, pepř mletý Postup Kedlubny oloupeme a rozpůlíme. Jednu nastrouháme nahrubo a druhou nakrájíme na malé kousky. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou kedlubnu a chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem a na mírném ohni dusíme asi 10 minut. Když je zelenina měkká vše rozmixujeme, přidáme strouhanou kedlubnu a ještě jednou necháme projít varem. Kopr nadrobno posekáme a přidáme jej do polévky, osolíme a opepříme. Nakonec do polévky vmícháme dotuha ušlehanou smetanu.

25.5. Vegetariánská kachýnka s kedlubny Ingredience kachna (asi 2 kg), sůl, kmín (drcený), pepř (drcený), brambory - asi 8 kusů, ředkvičky - 2 svazky, 2 kedlubny, česnek - 1 palička, víno polosladké bílé - 2 dcl, lžíce rozpuštěného másla, lžička medu petržel hladkolistá - 1 lžíce (nasekaná) Postup Kachnu omyjeme, očistíme, osolíme ji uvnitř i zvenku a okořeníme kmínem a drceným pepřem. Položíme ji do pekáče, podlijeme trochou horké vody, přikryjeme alobalem a pečeme asi hodinu v troubě vyhřáté na 190 °C. Z kachny odstraníme alobal a z pekáče vylijeme vypečenou šťávu. Kachnu obložíme omytými neoloupanými bramborami rozkrojenými na půlky, omytými ředkvičkami a oloupanými kedlubnami nakrájenými na osminky, přidáme neoloupané stroužky česneku, vše osolíme, opepříme, podlijeme bílým vínem, vrátíme do trouby a pečeme nepřikryté při teplotě 180 °C, dokud není zelenina téměř měkká. Během pečení potíráme povrch kachny vypečenou šťávou se zbylým vínem. Nakonec kachnu začneme potírat máslem rozmíchaným s medem, dopečeme ji dozlatova a posypeme nasekanou zelenou petrželkou.

28.5. Finské Lohikeitto Ingredience Losos - 450 gramů (filet), brambory - 450 gramů, 1 mrkev, 1,2 litru rybího vývaru, smetana na šlehání - 250 mililitrů, máslo - 50 gramů 1 pórek, kopr (čerstvý k podávání), sůl a pepř. Postup V hrnci rozpalte máslo, přidejte na tenká kolečka nakrájený pórek (pouze bílou a světle zelenou část) a nechte asi 10 minut na mírném ohni zesklovatět. Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na kostky. Do hrnce přilijte vývar, přidejte nakrájenou zeleninu a na středním plameni vařte buď 20 minut, nebo dokud nejsou brambory skoro hotové. Lososa zbavte kůže a případných kostí, nakrájejte na kostky a přidejte ho do hrnce. Přilijte smetanu a přiveďte k varu. Stáhněte hrnec z plotny, přidejte nasekaný kopr, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a nechte 10 minut odstát, pak ihned podávejte.

29.5. Tataráček z lososa Ingredience Rajčata - (1-2 kusy), losos - 400 gramů, kapary - 1 lžíce, citronová šťáva (z půlky citronu), hrst najemno nasekaného kopru, smetana zakysaná, bageta, olivový olej, sůl a pepř. Postup Rajčata rozkrojte na čtvrtiny. Vykrojte z nich střední část se semínky. Každé rajče pevně přidržte slupkou dolů k pracovní ploše. Nůž veďte co nejblíže slupky a odkrojte ji. Stejným způsobem odstraňte kůži z lososa. Rybu zbavte prostřední části (tukového valu), která má příliš výrazné aroma. Rybu pak nakrájejte na plátky a poté na drobné kostičky. V míse je smíchejte s nadrobno pokrájenými rajčaty, kapary, citronovou šťávou, koprem, se solí, s pepřem a trochou oleje. Směs napěchujte do tvořítka, pak ho sejměte a tatarák podávejte s plátky bagety a ochucenou zakysanou smetanou.

30.5. Lososová polévka Ingredience Losos - 250 gramů (filety), 2 lžíce másla, mouka pšeničná hladká - 3 lžíce, masový vývar - 250 mililitrů, mléko - 750 mililitrů, sůl, bílý pepř, citronová šťáva, kopr (na ozdobu), citronová kůra (na ozdobu). Postup Zlehka osolte 250 g lososových fi letů a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 10 minut odstát a potom pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 10 minut. V hrnci rozehřejte 2 lžíce másla a zasypte ho 3 lžícemi hladké mouky. Zlehka opražte a zalijte 250 ml vychladlého masového vývaru. Přilijte 750 ml mléka a 15 minut povařte. Lososa rozdělte vidličkou na menší kousky a přidejte je k vývaru s mlékem. Dochuťte solí, bílým pepřem a citronovou šťávou. Ozdobte čerstvým koprem a kůrou z citronu

31.5. Lososové filé se sýrovou omáčkou Ingredience Losos - 800 gramů (filé s kůží), sůl, bílý pepř, citronová šťáva, máslo, vejce - 2 kusy, tvaroh měkký - 200 gramů, 120 gramů sýra (nastrouhaného, nejlépe ementál), olej - 4 lžíce, 2 lžičky hořčice, lžíce citronové šťávy, sůl a pepř Postup Lososa nasolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, poklademe plátky másla, vložíme do maximálně rozehřáté trouby a pečeme 10 minut. Mezitím si připravíme studenou sýrovou omáčku. Oddělíme žloutky a bílků. Žloutky smícháme s tvarohem, olejem, citrónovou šťávou a hořčicí. Směs vyšleháme na hladký krém. Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého přimícháme strouhaný sýr a opatrně promícháme s tvarohovou hmotou. Podle individuální chuti přisolíme a opepříme. Omáčku podáváme k pečeným lososovým filetům.

1.6. Lososové karbanátky Ingredience Losos - 1 kus (filet), petržel kořenová - 2 kusy, 1 cibule, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, petržel hladkolistá - 1 hrst, 2 stroužky česneku, 1 vejce, strouhanka - 50 gramů, olej na smažení, sůl a pepř. Dip: smetana zakysaná 180 gramů, citronová kůra (z 1 citronu) omáčka (Sriracha podle chuti), sůl. Postup Petržel oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Mezitím stáhněte lososa z kůže a nakrájejte ho na kousky. Cibuli nasekejte nadrobno a byliny nahrubo. Vše vsypte do nádoby vhodné na mixování, přidejte prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř a okapanou petržel. Nahrubo rozmixujte, vmíchejte strouhanku a vypracujte směs, která bude dobře držet pohromadě (pokud by byla řídká, přidejte ještě strouhanku). V pánvi rozpalte olej, lžící nanášejte placičky a opečte je z obou stran dozlatova. Nakonec smíchejte zakysanou smetanu s citronovou kůrou a srirachou, podle chuti osolte a podávejte k placičkám.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2018 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze